GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukrajina uvodi redukcije struje

Ukrajina uvodi redukcije struje
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2022 / 07:51
Autor: SEEbiz / H
KIJEV - Ukrajina će ograničiti opskrbu strujom diljem zemlje u četvrtak nakon što je Rusija onesposobila još elektrana, rekao je u srijedu viši savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog.

Zelenski, koji je rekao ovaj tjedan da je u ruskim napadima pogođeno 30 posto ukrajinskih elektrana, sastao se s višim dužnosnicima kako bi raspravljali o sigurnosti elektrana i mogućnost zakazivanja energetskog sustava.

“Sutra, 20. listopada, ograničenja struje bit će provedena u cijeloj Ukrajini. Danas je neprijatelj ponovno uništio objekte za proizvodnju struje”, rekao je Kirilo Timošenko, zamjenik predstojnika ureda Zelenskog.

“Počevši od 7 ujutro do 23 navečer, potrebno je svesti na minimum korištenje električne energije. Ako to ne bude učinjeno, treba se pripremiti na privremene nestanke struje”, napisao je, dodavši da će biti ograničena gradska rasvjeta u gradovima. “Ovo su prisilne mjere.”

Ukrajinska elektroprivreda Ukrenegro kasnije je rekla da će planirana ograničenja struje biti ograničena na četvrtak dok je kao razlog naveden manjak kapaciteta u sustavu.

“Ne isključujemo da s početkom hladnog vremena nećemo i češće tražiti vašu pomoć”, napisao je Ukrenegro na Telegramu.

Danas ranije ruske rakete pogodile su važnu termoelektranu u gradu Burštinu u zapadnoj Ukrajini, rekla je regionalna guvernerka, što je posljednji u valu napada na ključnu infrastrukturu uoči zime.

Posljednji napad ciljao je elektranu na ugljen u Burštinu u regiji Ivano-Frankivsk koja strujom opskrbljuje tri zapadne regije s pet milijuna stanovnika – više od 10 posto ukrajinske predratne populacije.

“Naša regija doživjela je raketni napad danas. Pogođena je termoelektrana u Burštinu, što je uzrokovalo požar”, rekla je u videopriopćenju Svitlana Oniščuk, guvernerka Ivano-Frankivska.

Rekla je da nitko nije stradao u napadu na područje koje je stotinama kilometara udaljeno od bojišnice, koje je dosad bilo relativno pošteđeno rata. Isti objekt pogodile su četiri rakete 10. listopada, rekla je guvernerka.

Serhij Borzov, guverner regije Vinica u zapadnoj Ukrajini, rekao je da je Rusija također izvršila napade na energetska postrojenja u njegovoj regiji u srijedu.

U glavnom gradu zemlje, zračna obrana oborila je nadolazeće rakete, rekao je gradonačelnik Kijeva. Troje ljudi je ozlijeđeno u napadima dronom u sjeveroistočnoj regiji Černihiv, rekao je viši dužnosnik predsjednikova ureda.

Zračna obrana srušila je četiri krstareće rakete koji je ispalili ruski ratni avioni u srijedu, kao i 10 kamikaza dronova Šahed 136, priopćile su ukrajinske zračne snage. Iran niječe da je Rusiju opskrbio dronovima.

Gradonačelnik Lavova, grada na zapadu Ukrajine, rekao je na televiziji da će trebati mjeseci da se poprave trafostanice koje su oštećene proteklih dana.

Grad je najavio moguće smetnje u dostavi struje dok traju popravci.

“Morat ćemo ugasiti svjetla – ovo je prisilna mjera, no moramo biti ekonomični”, rekao je gradonačelnik Andrij Sadovij.

Tagovi: Ukrajina, redukcije struje, volodimir Zelenskij
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE