GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udruženje obnovljivih izvora energije HGK: Ubrzajte procedure za izdavanje energetskih odobrenja

Udruženje obnovljivih izvora energije HGK: Ubrzajte procedure za izdavanje energetskih odobrenja
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2023 / 16:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dva ključna podzakonska akta koja nedostaju za kreiranje pravnog okvira za razvoj projekata obnovljivih izvora energije bila su tema okruglog stola održanog u utorak na inicijativu Udruženja obnovljivih izvora energije HGK.

Riječ je o Uredbi o poticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovitih kogeneracija i Uredbi kojom će se definirati uvjeti javnih natječaja za ishođenje energetskog odobrenja, ključnog dokumenta bez kojeg, prema novom Zakonu o tržištu električne energije, nije moguće razvijati projekte obnovljivih izvora energije. Uredba koja definira energetska odobrenja, koja je trebala biti donesena još u siječnju prošle godine, bit će na javnom savjetovanju u veljači, najavili su iz ministarstva. Osim toga, najavljeno je i rješavanje svih zahtjeva za energetsko odobrenje po prijelaznim odredbama Zakona u naredna dva mjeseca. Treba naglasiti da je u više od godinu dana riješeno tek 30 posto ukupno zaprimljenih zahtjeva.

„Pozdravljamo najavu donošenja ovih podzakonskih akata, no treba naglasiti da je to samo početak za uspostavu cjelokupnog regulatornog okvira za razvoj projekata obnovljivih izvora energije. Još uvijek nedostaje niz zakonskih i podzakonskih akata koji su trebali biti doneseni u prošloj godini. Upravo kako bi se donijeli potrebni propisi te potaknulo rješavanje već dugo zatomljene problematike razvoja projekata obnovljivih izvora energije, HGK planira nastaviti s organiziranjem tematskih okruglih stolova koje će na jednom mjestu okupiti ključne dionike ovog tržišta te tako pridonijeti stvaranju sigurnog regulatornog okvira za investicije,“ rekla je direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac Domac.

„Energetska politika u području obnovljivih izvora energije treba biti usmjerena prema dugoročnoj dobrobiti građana, a to znači što brza izgradnja što kvalitetnijih proizvodnih postrojenja koja će se isporučivati po prihvatljivim cijenama hrvatskim građanima i gospodarstvu,“ rekao je predsjednik Udruženja obnovljivih izvora energije HGK Ivo Čović.

Tagovi: Udruženje obnovljivih izvora energije HGK, energetska odobrenja, obnovljivi izvori energije
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE