GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udio fosilnih goriva u energetskoj mješavini isti kao i prije deset godina

Udio fosilnih goriva u energetskoj mješavini isti kao i prije deset godina
PORAZNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2021 / 19:05
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Udio fosilnih goriva u globalnoj energetskoj mješavini jednako je visok kao i prije deset godina, unatoč manjim troškovima obnovljivih izvora i pritisku na vlade da zaustave klimatske promjene, pokazalo je u utorak izvješće ekološke udruge REN21.

Fosilna goriva i dalje se koriste zbog sve veće globalne potražnje za energijom, kontinuirane potrošnje i ulaganja u nove elektrane na fosilna goriva i smanjene upotrebe energije dobivene iz biomase - poput drva i poljoprivrednog otpada - za grijanje i kuhanje, tumače autori izvješća.

Koncentracija ugljičnog dioksida u atmosferi dosegnula je u međuvremenu rekordnu razinu, pa su vlade pod pojačanim pritiskom da značajnije smanje emisiju štetnih plinova i ograniče upotrebu fosilnih goriva kako bi ostvarile globalne klimatske ciljeve.

Godine 2019. udio fosilnih goriva u globalnoj energetskoj mješavini iznosio je 80,2 posto, u usporedbi s 80,3 posto u 2009., utvrdio je REN21.

Udio obnovljivih izvora, poput energije vjetra i Sunca, porastao je u istom razdoblju s 8,7 na 11,2 posto. Ostatak čini tradicionalna biomasa, poput drveta i poljoprivrednog otpada, koji se uglavnom koriste u zemljama u razvoju za kuhanje i grijanje domova.

"Sve smo svjesniji gorke činjenice da su obećanja o zaštiti klime u proteklih deset godina uglavnom bila prazne riječi", rekla je izvršna direktorica REN21 Rana Adib.

"Udio fosilnih goriva u konačnoj potrošnji energije nije se pomaknuo ni za centimetar", dodala je Adib.

Pritom je u mnogim dijelovima svijeta, uključujući pojedine dijelove Kine, EU, Indiju i SAD, danas jeftinije graditi nove vjetroelektrane i fotonaponske sustave nego proizvoditi struju u postojećim elektranama na ugljen, ističe ekološka udruga.

Obnovljivi su izvori na mnogim mjestima isplativiji i od novih termoelektrana na plin i najjeftiniji su izvori nove proizvodnje električne energije u zemljama na svim većim kontinentima, ističu.

U mnogim zemljama poticaji za ekonomski oporavak od koronakrize trebali bi potakanuti dodatna ulaganja u obnovljive izvore energije, ističu autori izvješća, napominjući da 'zelena' ulaganja trenutno čine tek jednu šestinu ulaganja u fosilna goriva.

Tagovi: fosilna goriva, nafta, REN21
PROČITAJ I OVO
Na otocima sve više projekata obnovljive energiije
OIE
Na otocima sve više projekata obnovljive energiije
KORČULA - Na hrvatskim se otocima, posebno Krku, Cresu, Lošinju i Korčuli, posljednjih godina zahuktava priča o energetskoj tranziciji, no kronično nedostaje adekvatna edukacija građana, poručili su sudionici konferencije o korištenju obnovljivih izvora energije na otocima koja se održala ovog tjedna na Korčuli.
U Crnoj Gori od utorka skuplje gorivo
GORIVO
U Crnoj Gori od utorka skuplje gorivo
PODGORICA - Od utorka litar dizela u Crnoj Gori koštaće 1,33 eura, a benzina 1,46 i 1,5 eura, saopštio je danas državni sekretar za energetiku Marko Perunović.
Poskupljenje energenata: Hrvatska vlada razmatra dvije opcije
PLIN
Poskupljenje energenata: Hrvatska vlada razmatra dvije opcije
ZAGREB - Nakon što je Europska komisija prošli tjedan donijela set mjera koje članice mogu primijeniti kako bi građanima olakšale naglo poskupljenje cijene energenata, mnoge zemlje EU već su se odlučile za neke od njih te već preusmjerile novac iz svojih budžeta kako bi ih implementirale.
Njemačka traži dokaze da Sjeverni tok 2 ispunjava njihove zahtjeve
PLINOVOD
Njemačka traži dokaze da Sjeverni tok 2 ispunjava njihove zahtjeve
BERLIN/MOSKVA – Njemački energetski regulator objavio je danas da očekuje da će švicarska tvrtka Nord Stream 2 pružiti uvjerenja da istoimeni plinovod ispunjava zahtjeve tog certifikacijskog tijela, pružajući ažurirane informacije o toj infrastrukturi.
Merkel: Prelazak na OIE ne smije biti žrtva energetske krize
OIE
Merkel: Prelazak na OIE ne smije biti žrtva energetske krize
BERLIN – Mjere koje zemlje članice Europske unije poduzimaju kako bi ublažile krizu cijenama energenata ne smiju biti na štetu prelaska na obnovljive izvore energije (OIE), izjavila je danas njemačka kancelarka Angela Merkel.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE