GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Učenici sisačke Tehničke škole izradili solarno drvo za Ininu crpku

Učenici sisačke Tehničke škole izradili solarno drvo za Ininu crpku
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2020 / 19:30
Autor: SEEbiz / H
SISAK - Na Ininu maloprodajnome mjestu u Sisku u četvrtak je predstavljeno solarno drvo, uređaj koji su radi predstavljanja i promidžbe mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije izradili učenici sisačke Tehničke škole.

Na solarnom drvetu Inini kupci i prolaznici moći će napuniti svoje mobilne uređaje i tablete. Osim uspješnog stjecanja kompetencija na tom projektu, ideja je bila dizajn približiti osnovnim elementima drveta, pa je tako stilski obuhvaćen korijen drveta, stablo, grane i listovi. Solarno drvo ima šest listova dizajniranih po uzoru na list hrasta, a u svaki list ugrađene su fotonaponske ćelije snage 50 W. Ostatak opreme fotonaponskog sustava, regulator, osigurači i akumulator smješteni su u donjem dijelu koji ujedno služi za sjedenje i odmor. Solarno drvo ima ugrađenu i LED rasvjetu, koja se navečer pali automatski.

Projekt izrade tog drveta financirala je Ina u sklopu suradnje i potpore u razvoju inovativnih, stručnih i komunikacijskih vještina učenika Tehničke škole u Sisku.

"Suradnja Tehničke škole Sisak i Ine traje godinama kroz razne projekte, od podrške u tradicionalnoj utrci solarnih automobila do izrade funkcijskog modela ionskog motora i solarnog drveta. Na taj način aktivno sudjelujemo u razvijanju učeničkih kompetencija i njihovih stručnih vještina te pomažemo oblikovati buduće inženjere i stručnjake. Veselim se novim inovativnim projektima koje škola planira te će se Ina i u njih rado uključiti", izjavio je direktor sisačke Rafinerije nafte Damir Butković.

Kako je za Hinu objasnio inicijator tih i mnogih drugih školskih projekata, profesor Stevče Arsoski, riječ je samo o posljednjem projektu od nekoliko uspješnih zajedničkih projekata. Na izradi solarnog drveta, kako je rekao, bilo je angažirano desetak učenika, a projekt je bio i tema završnoga, maturalnog rada učenika Leona Milinovića.

"Mislim da jednaku pozornost zaslužuje i raniji projekt funkcijskog modela ionskog motora, koji je, kao inovacija, završen u lipnju. Taj smo rad trebali kao inovaciju predstaviti na sajmu u Istanbulu, ali nažalost, zbog koronavirusa, tu smo promociju morali odgoditi. Iako smo o tom projektu pisali na internetskim stranicama, čekamo prvu priliku da ga predstavimo i uživo. Na tom su se projektu posebno angažirali učenici završnog razreda Dino Terman i Mihael Pavlin, koji su sada studenti. Budući da škola ne može sama financirati ovakve zahtjevne projekte, i ovom prilikom moram zahvaliti Ini, koja je već naš stalni partner, na financijskoj pomoći. Ina je očito prepoznala sisačku Tehničku školu kao dobrog i zanimljivog partnera. Već pripremamo i nove zajedničke projekte i radujemo se nastavku suradnje", rekao je profesor Arsoski.

Tagovi: kompanija Ina, Tehnička škola Sisak, solarno drvo, Damir Butković, Stevče Arsoski, Rafinerija Sisak
PROČITAJ I OVO
Približavanje uragana podiglo cijene nafte prema 41 dolar
NAFTNO TRŽIŠTE
Približavanje uragana podiglo cijene nafte prema 41 dolar
LONDON - Cijene barela nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 41 dolar, poduprte zatvaranjem proizvodnje u Meksičkom zaljevu zbog približavanja uragana Zeta.
Diversifikacija snabdevanja gasom zavisiće od njegove cene
GAS
Diversifikacija snabdevanja gasom zavisiće od njegove cene
BEOGRAD - Izgradnjom Turskog toka, kojim će uskoro poteći ruski gas, Srbija oslobađa gasni pravac iz Mađarske, tako da bi u našu zemlju mogao da stigne i gas iz austrijskog skladišta Baumgarten, a izgradnjom interkonektora Niš - Dimitrovgrad - i azerbejdžanski gas preko Grčke.
Norveški regulator očekuje snažan pad istraživanja nafte u 2020.
NAFTA
Norveški regulator očekuje snažan pad istraživanja nafte u 2020.
OSLO - Naftne kompanije izbušit će ove godine samo 30 istraživačkih bušotina uz obalu Norveške, gotovo upola manje nego u 2019. i znatno manje no što se početno procjenjivalo, priopćila je u utorak državna uprava za naftu NPD.
Lavrov: Ako Hrvati vjeruju da je bolje kupovati ukapljeni, a ne jeftiniji plinovodni plin – to je vaša stvar
RUSIJA-HRVATSKA
Lavrov: Ako Hrvati vjeruju da je bolje kupovati ukapljeni, a ne jeftiniji plinovodni plin – to je vaša stvar
ZAGREB - Rusofobne zemlje EU i “vrtlog sankcija koje promiče Bruxelles” prepreka su jačanju rusko – hrvatskih odnosa, ocijenio je u razgovoru za Večernji list ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov.
Širenje koronavirusa i veća libijska ponuda spustili cijene nafte ispod 41 dolar
NAFTNO TRŽIŠTE
Širenje koronavirusa i veća libijska ponuda spustili cijene nafte ispod 41 dolar
LONDON - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 41 dolar zbog ubrzanog širenja zaraze covidom 19 u SAD-u i Europi koji ugrožava potražnju za energentima i snažnog rasta libijske proizvodnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE