GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U svijetu 2020. instalirano rekordnih 260 GW iz obnovljivih izvora

U svijetu 2020. instalirano rekordnih 260 GW iz obnovljivih izvora
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2021 / 10:59
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Rekordnih 260 gigavata (GW) novih kapaciteta obnovljivih izvora energije instalirano je u svijetu 2020. godine, unatoč utjecaju pandemije covida-19, pokazuju podaci Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA).

IRENA je u izvješću "Statistika obnovljivih kapaciteta 2021." izvijestila da su novi kapaciteti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora instalirani 2020., veći za gotovo 50 posto u odnosu na one čiji je rad pokrenut 2019. godine.

Udio obnovljive energije u svim novim proizvodnim kapacitetima znatno je porastao drugu godinu zaredom, dodala je agencija. Tako više od 80 posto svih novih postrojenja za proizvodnju električne energije instaliranih prošle godine proizvodi energiju iz obnovljivih izvora, pri čemu dominiraju Sunčeva i energija vjetra.

Nove solarne instalacije iznosile su 127 GW, a uporaba snage vjetra 111 GW, navodi se u izvješću.

Lider u pokretanju energetskih postrojenja na obnovljive izvore je Kina koja je lani instalirala 136 GW iz obnovljivih izvora. SAD je instalirao 29 GW, gotovo 80 posto više nego 2019. godine.

IRENA smatra da se sve veći udio obnovljivih izvora energije dijelom može pripisati posustajanju izgradnje kapaciteta iz fosilnih goriva u Europi, Sjevernoj Americi i po prvi puta u cijeloj Euroaziji. Ukupno je lani instalirano 60 GW takvih postrojenja, u odnosu na 64GW prethodne godine.

IRENA-ini podaci pokazuju da je na kraju 2020. godine globalni kapacitet obnovljive energije iznosio 2799 GW, a najveći udio (1211 GW) predstavljala je hidroenergija.

Tagovi: obnovljivi izvori energije, IRENA, Međunarodna agencija za obnovljivu energiju, solarna energija, energija vjetra
PROČITAJ I OVO
Poboljšane procjene potražnje zadržale cijene nafte na 67 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Poboljšane procjene potražnje zadržale cijene nafte na 67 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima na 67 dolara, poduprte poboljšanim procjenama potražnje i gospodarskim oporavkom u Kini i SAD-u koji su prevagnuli nad rastom broja zaraženih u pojedinim velikim zemljama.
Građani Srbije u Makedoniju i BiH po jeftinije gorivo
GORIVO
Građani Srbije u Makedoniju i BiH po jeftinije gorivo
BEOGRAD - Svedoci smo čestih negodovanja da je gorivo sve skuplje i skuplje, te da davno nismo osetili smanjenje cene po litru za dizel i benzin. Građani Srbije koji žive blizu granice odlučuju se da idu u Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju jer se po njihovim rečima "i više nego isplati".
MOL odlučio isplatiti dividendu
DIVIDENDA
MOL odlučio isplatiti dividendu
BUDIMPEŠTA - MOL je odlučio isplatiti dividendu u ukupnom iznosu od 75,875 milijardi HUF dioničarima za poslovnu 2020. godinu.
Cijene nafte blizu 66 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blizu 66 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu 66 dolara, poduprte poboljšanim procjenama potražnje zbog naznaka oporavka gospodarstava od posljedica pandemije koronavirusa.
Brodska Rafinerija od juna na plinskom transportnom sistemu Hrvatske
PLINOVOD
Brodska Rafinerija od juna na plinskom transportnom sistemu Hrvatske
BOSANSKI BROD - U Rafineriji nafte Brod realizirana je ključna faza projekta plinofikacije rafinerije, Crodux plin je proveo plinovod ispod korita rijeke Save, što će omogućiti povezivanje magistralnog plinovoda iz Republike Hrvatske s prethodno izgrađenom plinovodnom mrežom na teritoriji Rafinerije nafte Brod.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE