GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Srbiji uskoro aukcije za vjetroelektrane

U Srbiji uskoro aukcije za vjetroelektrane
AUKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2021 / 08:41
Autor: SEEbiz / indikator.ba
BEOGRAD - U Srbiji će uskoro početi aukcije za vjetroelektrane nakon što je ovih dana uspostavljen regulatorni okvir.

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije moglo bi prve aukcije objaviti do 25. decembra budući da je Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS) odredila maksimalne premije za aukcije za vjetroelektrane, a Vlada Srbije donijela uredbu o tržišnim premijama i feed-in tarifama i uredbu o modelu ugovora o tržišnoj premiji.

Ulagači će imati mogućnost apliciranja za premije na aukcijama za cjelokupnu instaliranu snagu planiranih elektrana ili za dio snage, prema uredbi o tržišnim premijama i povratnim tarifama.

Uredbom su predviđene dvosmjerne premije, pri čemu će država isplatiti investitoru ako dobitna cijena s aukcije bude veća od referentne, ali ako je dobitna cijena niža od referentne, onda ulagač plaća razliku državi.

AERS je odredio cijenu od 5,57 eurocenti po kilovat-satu, a vlada je odredila kvotu od 400 MW za prvu aukciju za vjetroelektrane, prenosi Balkan Green Energy News.

Ministarstvo rudarstva i energetike najavljuje početak aukcija 45 do 90 dana unaprijed. No, javni poziv za prvu aukciju može se objaviti u roku od 30 dana od dana kada je AERS odredio maksimalne premije, što se dogodilo 25. novembra.

Aukcije se provode elektroničkim putem, ali mogu biti i u papirnatom obliku. Iznimka se odnosi na prvu aukciju ili kada ne postoje tehnički uvjeti da se postupak provede elektroničkim putem.

Tagovi: aukcije za vjetroelektrane, Agencija za energetiku Republike Srbije, vjetroelektrane
PROČITAJ I OVO
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
GORIVO
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
LJUBLJANA - Maloprodajne cijene svih naftnih derivata u Sloveniji lani su porasle u odnosu na prethodnu godinu. Prosječna referentna cijena bezolovnog benzina od 95 oktana viša je za 23 posto, dizela za 29 posto, a UNP-a za 38 posto. Referentna cijena ekstra lakog loživog ulja za grijanje bila je viša za trećinu.
Od utorka ponovno skuplje gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka ponovno skuplje gorivo
ZAGREB - Prema neslužbenim informacijama, od utorka cijene goriva opet idu gore.
Ukrajina nikada nije prestala uvoziti ukapljeni naftni plin iz Rusije
APSURDI RATA
Ukrajina nikada nije prestala uvoziti ukapljeni naftni plin iz Rusije
KIJEV - Ruski izvoznici prodali su baltičkim državama dvostruko više ukapljenog naftnog plina (LPG) u 2022. godini, prema podacima tri izvora u sektoru trgovine i pretovara.
Meloni sklopila ugovor vrijedan osam milijardi dolara za opskrbu Italije libijskim plinom
PLIN
Meloni sklopila ugovor vrijedan osam milijardi dolara za opskrbu Italije libijskim plinom
TRIPOLI - Talijanska premijerka Giorgia Meloni posjetila je Libiju samo nekoliko dana nakon posjeta Alžiru, gdje je sklopila sporazum o pojačanoj energetskoj suradnji, te dogovorila investiciju vrijednu osam milijardi dolara za opskrbu libijskim plinom.
Tomašević: Srbija više ne zavisi više od uvoza struje
STRUJA
Tomašević: Srbija više ne zavisi više od uvoza struje
BEOGRAD - Direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Miroslav Tomašević izjavio je danas da Srbija ne zavisi više od uvoza struje i da će u toku dana biti normalizovana proizvodnja uglja u kolubarskom basenu, nakon havarije od utorka koju je izazvalo klizište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE