GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Srbiji gorivo pojeftinilo tek minimalno

U Srbiji gorivo pojeftinilo tek minimalno
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2021 / 08:51
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Nakon što je u poslednjih petnaest dana cena barela sirove nafte pala za gotovo 6 dolara (624 dinara) Hrvatska je cenu dizela snizila za 3 lipe (0,5 dinara) i bezina za 28 lipa (4,4 dinara), dok je Crna Gora dizel oborila za 5 centi (5,9 dinara) a benzin za 4 centa (4,7 dinara).

Potrošači u Srbiji, međutim, tu promenu nisu značajno osetili jer su cene na pumpama sveukupno pale za manje od jednog dinara.

Za razliku od prošle godine kada smo u toku šest meseci beležili trend rasta cene nafte i šest meseci trend pada, ove 2021. sve do kraja oktobra kotacije nafte brent su uz par manjih oscilacija imale trend rasta. Kao posledica toga prosečna cena brenta 2021. je čak za 63 odsto veća nego 2020. godine, podseća za Nova.rs Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Ipak, u poslednjih 15 dana, od 24. novembra do danas, cena brenta je sa 81.05 dolara pala na 75.26 dolara, na šta su reagovale zemlje u okruženju.

Hrvatska je pre dva dana ukinula ograničenje cene evrodizela na 11 kuna i cene bezina (evrosuper 95) na 11 kuna i 10 lipa. Nako toga su od juče i cene na pumpama u ovoj zemlji pale, pa prema hrvatskim medijima, evrodizel na većini pumpi košta 10.97 kuna (171 dinar), benzin od 10.82 do 10.87 kuna (160 dinara).

To znači da je dizel pojeftinio za 3 lipe (0,5 dinara), a benzin do 28 lipe (4,4 dinara).

U Crnoj Gori je juče litar evrodizela pao sa 1,32 na 1,27 evra (149,4 dinara), što znači da je pojeftinio za pet centi ili 5,9 dinara. Cena benzina evrosuper 95 pala je za 4 centa ili 4,7 dinara i sada iznosi 1,39 evra (163,5 dinara).

Litar evrodizela u Srbiji trenutno košta od 166,4 do 174,4 dinara, a benzin evrosuper 95 od 165,9 do 174,4 dinara.

“Prosečne maloprodajne cene goriva u Srbiji su prethodne nedelje smanjene za nešto manje od dinar po litru, a da li će se taj trend nastaviti i ove sedmice znaćemo za nedelju dana”, kaže za Nova.rs Mićović iz Udruženja naftaša i podseća da se cene goriva u Srbiji formiraju slobodno i kao i kod drugih proizvoda.

Maksimalnu cenu goriva u Hrvatskoj i Crnoj Gori, sa druge strane, određuje država i ona se menja na 15 dana.

Goran Popović iz Udruženja potrošača navodi za Nova.rs da se skok cene sirove nafte uvek brzo vidi na pumpama u Srbiji, ali da prodavci gotovo i ne reaguju kada cene padaju.

“Mi smo odavno navikli da zakon ponude i potražnje i cene na svetskoj berzi naši naftaši ne parate, a i država se ne buni jer uzima akcize i poreze, svi imaju tu svoj interes osim potrošača kojima je tako kako je”, poručuje Popović.

Tagovi: cijene goriva, benzin, dizel
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE