GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Petrolu su pogrešno obračunavali plaće

U Petrolu su pogrešno obračunavali plaće
PLAĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2024 / 14:50
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U Petrolu su kod 1800 zaposlenika utvrđene greške u obračunu plaća, pišu Finance.

Iz tvrtke nisu otkrili koliko dugo su se plaće krivo obračunavale te koliki će ukupni trošak biti nadoknađen zaposlenicima. Slične su se neugodnosti nedavno dogodile u Leku i Pivovarni Laško.

O pogrešnom obračunu plaća u jednoj od najvećih slovenskih tvrtki Finance su doznale na temelju svjedočenja jedne njihove čitateljice kojoj će kao bivšoj zaposlenici Petrola biti vraćeno nešto više od 3000 eura krivo obračunate plaće. Njemu je navodno krivo izračunato nešto manje od pet godina. Za grešku je doznao slučajno, dojavili su mu bivši kolege.

U Petrolu su za Finance priznali pogreške, no o detaljima su tajnoviti.

U sklopu provjera plaća utvrdili smo grešku u obračunu plaća, i to kod obračuna naknade plaće u slučajevima odsutnosti s posla, napisali su Financama iz Petrola. Naknada se tako obračunavala na temelju tekućeg mjeseca umjesto tromjesečnog prosjeka, a pritom nije uključivala sve potrebne dijelove plaće.

U Petrolu Financama nisu odgovorili na pitanje koliko su dugo krivo obračunavali plaće. No, naveli su da će sada nadoknaditi, ili su već nadoknadili, razlike za posljednjih pet godina, što je i zakonska obveza. Sa socijalnim partnerima tvrtke sklopljen je sporazum o refundaciji, obračunat će se i zatezne kamate.

Iz Petrola su za Finance otkrili i da su greške utvrđene kod 1800 zaposlenika. To je otprilike polovica svih zaposlenih u matičnoj tvrtki koncerna i na benzinskim postajama Petrol u Sloveniji.

Energetska tvrtka također nije otkrila ukupne troškove povrata.

"Iznosi nagodbi bili su vrlo različiti za pojedince, a iznos je poslovna tajna", naveli su.

Nedavno je u javnost doznalo da su u Pivovarni Laško Union, koja je od 2016. godine u vlasništvu nizozemskog Heinekena, pet godina pogrešno obračunavani dodaci na plaću i naknade plaće. Stoga je tvrtka sredinom travnja isplatila 1,4 milijuna eura onima koji su dobili premalo, navodi Svet24. Nisu objavili koliko je zaposlenika dobilo povrat novca.

Netočnog obračuna plaća već je bilo u Leku, gdje brojke prije dvije godine također nisu bile prezentirane javnosti. Prema medijskim napisima, od 2003. godine, kada je Lek preuzeo švicarski Novartis, ozlijeđeno je najmanje 3000 zaposlenika. Ukupna šteta procjenjuje se na 100 milijuna eura.

Tagovi: petrol, plaće, lek, laško, heineken, novartis
PROČITAJ I OVO
Shell preuzima Pavilion Energy
AKVIZICIJE
Shell preuzima Pavilion Energy
SINGAPUR - Singapurska globalna investicijska tvrtka Temasek priopćila je u utorak da je pristala prodati 100% svojih dionica u tvrtki za trgovanje ukapljenim prirodnim plinom (LNG) Pavilion Energy tvrtki Shell.
Cijene nafte blizu 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blizu 83 dolara
LONDON - Na početku novog tjedna cijene nafte zadržale su se blizu 83 dolara budući da su podaci iz Kine bacili sjenu na optimistične procjene o potražnji.
Ukrajinski DRI gradi vjetroelektranu i prvu trafostanicu za OIE u Hrvatskoj
INVESTICIJE
Ukrajinski DRI gradi vjetroelektranu i prvu trafostanicu za OIE u Hrvatskoj
ZAGREB - Tvrtka DRI, europski ogranak DTEK grupe za obnovljivu energiju, najavljuje početak svojih prvih projekata u Hrvatskoj.
Instaliranje solara u Hrvatskoj u zadnje dvije godine strelovito raste
SOLARI
Instaliranje solara u Hrvatskoj u zadnje dvije godine strelovito raste

ZAGREB - Vođenje elektroenergetskog sustava suočeno je s izazovima s obzirom na promjenu paradigme njegova funkcioniranja, to jest činjenicu da su potrošači postali i proizvođači električne energije, istaknuto je danas na HAZU-ovom okruglom stolu, gdje se moglo čuti i da proizvodnja iz energije sunca u zadnje vrijeme bilježi strelovit rast.

Ovo su nove cijene goriva
GORIVO
Ovo su nove cijene goriva
ZAGREB - Službeno su objavljene nove cijene goriva koje će vrijediti od ponoći.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE