GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Novalji kreće gradnja solarne elektrane vrijedne 10 milijuna eura

U Novalji kreće gradnja solarne elektrane vrijedne 10 milijuna eura
SOLARNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2020 / 10:36
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Na području grada Novalje uskoro kreće izgradnja samostojeće fotonaponske elektrane vrijedne 10 milijuna eura, koja bi godišnje trebala proizvesti 25 GWh električne energije, izvijestili su u četvrtak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Ne navodeći rokove kada će početi i biti dovršena gradnja te elektrane, iz HGK ističu da iza tog projekta stoji tvrtka RP Global, koja je u Hrvatskoj već realizirala investicije u vjetroelektrane Danilo u šibenskom zaleđu i Rudine u Dubrovačkom primorju.

Solarna elektrana u Novalji prvi im je projekt takvog tipa u Hrvatskoj, a ta bi investicija lokalnoj samoupravi trebala donositi oko 250 tisuća kuna godišnje, zbog čega su i lokalne vlasti brzo izašle u susret investitoru potpisivanjem ugovora o financiranju izmjena i dopuna Prostornoga plana Ličko-senjske županije.

Time se, kako dodaju iz HGK, poboljšavaju uvjeti gradnje solarnih parkova, odnosno povećava se postotak maksimalne pokrivenosti terena solarnim pločama sa 25 na 50 posto površine građevne čestice.

"Prije svake odluke o ulaganju nezaobilazan korak je susret s predstavnicima lokalne zajednice, a afirmativne i aktivne lokalne vlasti najbolje je što ozbiljan investitor može poželjeti. To nas onda i dodatno motivira da takvu dobrodošlicu opravdamo i uzvratimo otvorenim i korektnim odnosom"; ocjenjuje direktor RP Globala i dopredsjednik Zajednice obnovljivih izvora energije HGK Bojan Reščec.

Naglašava i da se ta tvrtka od pripreme projekta i gradnje pa do vođenja pogona i održavanja trudi što više zapošljavati lokalne ljude, te da im, iako radi o modernoj tehnologiji u kojoj nema velikog zapošljavanja, ipak svako radno mjesto važno.

Osim prihoda za lokalnu samoupravu, od tog projekta očekuju i šire benefite za područje Novalje i otoka Paga te Ličko-senjske županije, jer je solarna elektrana u Novalji samo dio, kako kažu iz te tvrtke, vrlo ambicioznih planova RP Globala u toj županiji.

"Teško je sada govoriti o konkretnim brojkama, ali nadamo se da ćemo kroz godine koje dolaze govoriti o troznamenkastim megawatima i milijunima eura ulaganja", poručuje Reščec.

Iz HGK iznose i podatke iz izvještaja HROTE-a, po kojemu je u Hrvatskoj u 2019. proizvedeno 72.016.131 kWh električne energije iz fotonaponskih elektrana, dok je ukupna proizvodnja električne energije iz OIE (obnovljivih izvora) porasla 16,1 posto u odnosu na 2018. Pritom je udjel fotonaponskih elektrana u ukupnoj instaliranoj snazi (MW) bio 6 posto.

Svi instalirani proizvodni kapaciteti obnovljivih izvora energije i kogeneracije u 2019. ukupne instalirane snage 877,38 MW proizveli su ukupno 2.882.229.100 kWh, s time da je na domaći elektroenergetski sustav priključeno ukupno 48,5 MW novih postrojenja.

Tagovi: solarna elektrana u Novalji, solarna energija, RP Global, Bojan Reščec
PROČITAJ I OVO
Siemens Energy više nego udvostručio kvartalni gubitak
LOŠE BROJKE
Siemens Energy više nego udvostručio kvartalni gubitak
ESSEN - Njemačka energetska tvrtka Siemens Energy u utorak je izvijestila o gubitku od 598 milijuna eura (641 milijun dolara) u posljednjem kvartalu, u usporedbi s gubitkom od 246 milijuna eura u istom razdoblju prethodne godine.
Nafta se podigla blizu 81 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta se podigla blizu 81 dolara
LONDON - Cijene nafte približile su se u utorak razini od 81 dolara.
EPS u februaru u plusu šest miliona evra
IZVOZ STRUJE
EPS u februaru u plusu šest miliona evra
BEOGRAD – Proizvodnja električne energije Elektroprivrede Srbije je stabilna i prethodnih dana premašivala je potrošnju, te je EPS u februaru u plusu za nešto više od šest miliona evra u prodaji električne energije na veletržištu, rečeno je danas Tanjugu u EPS-u.
MOL spreman prodati dio imovine kako bi preuzeo OMV Slovenija
SPREMNOST
MOL spreman prodati dio imovine kako bi preuzeo OMV Slovenija
lLJUBLJANA - Mađarska naftna kompanija MOL ne isključuje moguću prodaju dijela svoje imovine s ciljem dobivanja suglasnosti Europske komisije za preuzimanje mreže benzinskih postaja OMV Slovenija, rekli su danas za STA iz te kompanije.
BP bilježi rekordnu zaradu za 2022. i pridružio se bogatstvu profita Big Oila
REKORDI
BP bilježi rekordnu zaradu za 2022. i pridružio se bogatstvu profita Big Oila
LONDON - BP je u utorak izvijestio o rekordnoj godišnjoj dobiti, više nego udvostručenoj prošlogodišnjoj ukupnoj dobiti jer su cijene fosilnih goriva skočile nakon ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE