GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U mesec dana prosečna cena benzina u Srbiji porasla 4,8%, a dizela 6,2%

U mesec dana prosečna cena benzina u Srbiji porasla 4,8%, a dizela 6,2%
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2018 / 19:35
Autor: SEEbiz / N1 info
BEOGRAD - Revoltirani, vozači najavljuju protesete za 8. jun, dok ekonomisti podsećaju da je na potezu vlada koja ima mogućnost da interveniše.

A šta je "poguralo" cene na pumpama? Jasno, cena sirove nafte. Iako se u junu 2017. barel prodavao za oko 44 dolara, cena "crnog zlata" samo je išla ka gore i u 2018. dostigla 80 dolara za barel. I danas je cena na tržištu visoka, 75,4 dolara po barelu.

Zato je u poslednjih mesec dana prosečna cena benzina u Srbiji veća za 4,8 a dizela za 6,2 odsto. Benzin od 95 oktana dostigao je cenu od 152 dinara za litar, evrodizel i 162, dok su cene litra "kvalitetnijeg" benzina i evrodizela i do 167 dinara.

Država ne preuzima konkretne mere, iako za to postoji način. Zakonom o akcizama je predviđeno da Vlada može bez promene zakona da smanji akcizu i do 20 odsto, a da ih nakon prestanka poremećaja vrati na raniji nivo. Takav potez Vlada je povukla 2012. godine.

"Pratićemo kako će se te cene u narednom periodu razvijati, sa nadom da će doći do pada cene sirove nafte i cene derivata, ukoliko do toga ne dođe, mi ćemo na nivou vlade videti koje mere imamo na raspolaganju, pri čemu moramo da imamo na umu da imamo tržišno formulisanje tih cena i da tržište diktira same uslove", objašnjava ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Tomislav Micović, iz Udruženja naftnih komapnija Srbije za N1 kaže da je njihova analiza pokazala da su državna zahvatanja u ceni benzina 55,2 a dizela - 53,8 odsto. Micović navodi: Srbija jedina u regionu sa tako visokim akcizama i trebalo bi da ih smanji. Isti stav imaju i ekonomisti.

"U situaciji kada naglo raste cena goriva, na neki način upravo država bi trebalo da bude tu kao jedan amortizer i to može da uradi preko akciza. Budžet se puni pre svega preko PDV-a i ukoliko možda dođe do neke korekcije akciza, upravo bi preko PDV-a možda moglo da se postigne neutralan efekat po budžet", navodi Ivan Nikolić, MAT.

Porast cene goriva će imati - dodaju stručnjaci - najviše uticaja na inflaciju u Srbiji i ukoliko se cena ne stabilizuje u narednom periodu, mogla bi da ugrozi potrošačku korpu prosečnog domaćinstva.

Tagovi: cene goriva, cene benzina, Tomislav Mićović, Ivan Nikolić, benzin, nafta
PROČITAJ I OVO
Petrol od Ine preuzeo vodeće mjesto u regiji po broju crpki
PROMJENE
Petrol od Ine preuzeo vodeće mjesto u regiji po broju crpki
ZAGREB - Nakon kupnje Croduxova maloprodajnog lanca goriva Petrol je od Ine preuzeo vodeće mjesto u regiji po broju crpki.
Cijene nafte pale ispod 55 dolara zbog mjera zaključavanja u Kini
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 55 dolara zbog mjera zaključavanja u Kini
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 55 dolara pod pritiskom zabrinutosti da će nova protupandemijska ograničenja u Kini ograničiti potražnju za gorivom.
Samsung vidi prilike u segmentu grijanja i klimatizacije
PRILIKE
Samsung vidi prilike u segmentu grijanja i klimatizacije
ZAGREB - Za Samsung, jednog od vodećih svjetskih proizvođača opreme za grijanje, hlađenje, ventilaciju i klimatizaciju, 2021. će svakako biti važna godina. Uostalom, po svemu bi to trebala biti godina tranzicije i novih prilika.
Venezuelanska nafta pronalazi put do Kine
NAFTA
Venezuelanska nafta pronalazi put do Kine
CARACAS - Izvoz nafte iz Venezuele zaustavljen je otkako su Sjedinjene Države uvela sankcije toj zemlji, ali određene količine sirove nafte ipak se iz te OPEC-ove članice probijaju do kupaca u Aziji, odnosno Kini, piše Bloomberg.
Cijene nafte pale ispod 56 dolara, trgovce iznenadio rast zaliha u SAD-u
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 56 dolara, trgovce iznenadio rast zaliha u SAD-u

LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 56 dolara, nakon što su podaci iz SAD-a neočekivano pokazali rast zaliha, iznova potaknuvši strah od negativnog utjecaja pandemije koronavirusa na potražnju.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE