GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrvatskoj u 2022. više nego udvostručen broj kućnih fotonaponskih elektrana

U Hrvatskoj u 2022. više nego udvostručen broj kućnih fotonaponskih elektrana
SOLARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2023 / 07:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prema podacima HEP-a, koje je objavio portal Zgradonacelnik.hr, u našoj je zemlji tijekom prošle godine udvostručen broj aktivnih solarnim elektranama.

Zaključno s 28. veljače 2023. godine na distribucijsku mrežu HEP-ODS-a, unutar kategorije domaćinstvo, bilo je instalirano 5.030 sunčanih elektrana, od čega se njih 4.628 svrstava u kategoriju samoopskrbe. Ukupna snaga instaliranih elektrana iznosila je 30,9 MW, od čega se 28,16 MW odnosi na samoopskrbu.

Prije godinu dana, u Hrvatskoj je bilo priključeno 1.478 solarnih elektrana za samoopskrbu, a godinu prije toga tek njih 851. Zaključujemo, dakle, da je dvije godine u nizu došlo do više nego dvostrukog porasta broja fotonaponskih elektrana u Hrvatskoj. Imamo, dakle, vrlo pozitivan trend sve veće energetske neovisnosti naših stambenih jedinica, uz eksponencijalni rast tržišta.

Nešto je porastao i broj tvrtki koje imaju instalirane solarne elektrane. Prema HEP-u, takvih je krajem veljače bilo 2.989, ukupne snage ukupne snage 225,09 MW, od čega se u samoopskrbi nalazilo tek sedam elektrana, ukupne snage 136,25 kW.

Na kraju prošle godine na distribucijsku mrežu HEP ODS-a bilo je priključeno ukupno 6.857 sunčanih elektrana, koje su u 2022. godini isporučile 238,33 GWh električne energije. Već do kraja veljače ove godine njihov je broj porastao na više od 8.000.

Tagovi: solarne elektrane, solarna energija, kućne fotonaponske elektrane, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE