GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tvrtkama u Zagrebu tri puta skuplji plin

Tvrtkama u Zagrebu tri puta skuplji plin
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.10.2021 / 09:54
Autor: SEEbiz / jutarnji.hr
ZAGREB - Svim poduzetnicima koji kupuju plin od Gradske plinare Zagreb - Opskrbe od 1. studenoga taj će energent poskupjeti tri do četiri puta, a posljedice bi mogle biti pogubne i za njihove kupce jer bi moglo doći do poskupljenja krajnjih proizvoda, piše u četvrtak Jutarnji list.

Iako neki poduzetnici imaju potpisane ugovore s GPZ-om Opskrba o cijeni plina, to im u ovom trenutku ne znači ništa jer su iz ove zagrebačke tvrtke u sastavu Holdinga odlučili prvi put u povijesti jednostrano povećati cijenu plina bez obzira na ugovorne posljedice, jer je došlo do značajnih poremećaja na tržištu.

Onima koji ne budu pristali na to, omogućit će se raskid ugovora bez dodatnih troškova, no malo je vjerojatno da će se itko za to odlučiti budući da u ovom trenutku cijene plina divljaju i sigurno da neće moći dobiti plin povoljnije.

Privremena mjera bit će na snazi pet mjeseci - do 31. ožujka 2022. Na ovaj drastičan potez GPZ Opskrba odlučio se jer bi inače dospio u tešku financijsku situaciju i u pitanje bi praktički došao opstanak tvrtke s nešto više od 130 radnika budući da nisu ugovorili dovoljne količine plina po nižoj cijeni. Naime, cijene plina u veljači su bile na razini od 27 eura po megavatsatu i tada su ga prodavali po 40 eura, a 6. listopada cijena je narasla i na 140 eura.

Neki sugovornici Jutarnjeg lista procjenjuju da bi se gubici mjerili u iznosu od čak oko 200 milijuna kuna jer uprava tvrtke nije "zaključala" cijene plina na vrijeme, već su se krivo "kladili" i sada došli u situaciju da kupuju plin po tri-četiri puta većoj cijeni.

Sličnu stvar, kaže sugovornik iz GPZ-a Opskrba, napravio je i slovenski Petrol, te će i on od 1. prosinca poduzetnicima naplaćivati bitno veće cijene plina.

"Povećanje će biti značajno zbog situacije koja je uvjetovana višom silom i poremećajima zbog rasta cijene plina na burzi. Zato je Uprava bila prisiljena od 1. studenoga uvesti ovu privremenu mjeru do 31. ožujka 2022. da se cijena određuje prema najbližoj burzi, plus određeni fiksni iznos troškova transporta u zemlji i inozemstvu te sve druge zavisne troškove vezane uz nabavu", pojašnjava sugovornik dobro upoznat s ovim problemom, donosi Jutarnji list.

Tagovi: plin, poskupljenje plina, Gradska plinara Zagreb
PROČITAJ I OVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
GORIVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada razmotrit će hoće li uvesti niže cijene goriva nakon što Središnji ured za statistiku (KSH) pregleda regionalne prosječne razine cijena, rekao je ministar gospodarstva Marton Nagy za poslovni dnevnik Vilaggazdasag.
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZELENI VODIK
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZAGREB - Ina je potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljivih izvora energije - jedan za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka i drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku, ukupno vrijednih 98 milijuna eura, priopćili su u ponedjeljak iz te kompanije.
Oštro pao norveški izvoz plina
PLIN
Oštro pao norveški izvoz plina
OSLO - Norveški izvoz naglo je pao u ožujku, odražavajući znatno smanjene isporuke plina, pokazalo je izvješće statističkog ureda. Izvoz je u ožujku pao za 20,5 posto u odnosu na istogodišnji mjesec, a uvoz za 23,1 posto.
Blagi tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Blagi tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna blago su pale jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta gospodarstava, a time i potražnje za "crnim zlatom", dok podršku cijenama pružaju napetosti na Bliskom istoku.
Dionice Exxona na rekordu, energetski sektor ove godine najveći dobitnik
REKORDI
Dionice Exxona na rekordu, energetski sektor ove godine najveći dobitnik
NEW YORK - Dionice Exxon Mobila u petak su dosegle novu rekordnu razinu od gotovo 124 dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE