GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tursko nalazište plina u Crnom moru vrijedi 80 milijardi dolara

Tursko nalazište plina u Crnom moru vrijedi 80 milijardi dolara
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2020 / 08:09
Autor: SEEbiz
ANKARA - Tursko otkriće plinskog nalazišta od 320 milijardi kubnih metara u Crnom moru vrijedno je 80 milijardi dolara u skladu s trenutnim trendovima cijena, izjavio je u ponedjeljak čelnik Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol.

Birolova ocjena uslijedila je nakon što je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan u petak objavio najveće otkriće plina u povijesti Turske. Plinsko polje nalazi se na dubini od 2100 metara ispod morskog dna u plinskom polju Sakarya, koje se nalazi oko 170 kilometara od obale Crnog mora.

Plinsko polje bi moglo početi biti eksploatirano već 2023. godine, rekao je Erdoğan, naglašavajući da je Turska odlučna postati neto izvoznik energije, piše turski Daily Sabah.

Plin bi mogao transformisati ovisnost Turske od Rusije, Irana i Azerbejdžana u kontekstu uvoza energenata, što je prošle godine koštalo tu zemlju 41 milijardu dolara.

Ovo otkriće se smatra "divovskim" nalazištem u međunarodnom pogledu i po usporedbi je jednako svim norveškim otkrićima na Sjevernom moru od 2010. godine, izjavio je Birol za Anadolu Agency (AA).

Istaknuo je važnost ovog otkrića za Tursku, zemlju koja je 99% ovisna o uvozu plina, komentirajući da će to pomoći Turskoj da smanji deficit tekućeg računa i uvoz prirodnog plina.

Ministar energije i prirodnih resursa Fatih Dönmez u subotu je također rekao da Turska očekuje da će njen uvoz znatno pasti nakon ovog pronalaska i da bi moglo biti više otkrića u drugom području koje se sada procjenjuje.

- Pred nama je novo područje od 6.000 kvadratnih kilometara. Procjena naših stručnjaka je da ćemo i tamo možda vidjeti slične strukture. Već možemo reći da će plin koji ćemo proizvesti biti ekonomičniji od onog koji uvozimo. Neizbježan je pad cijena tamo gdje proizvoda ima u izobilju, kazao je.

S druge strane, Birol je rekao da je za pokretanje proizvodnje koja je planirana za 2023. godinu, potrebno ulaganje od oko 6 milijardi USD.

Prema riječima šefa IEA-e, ovaj ambiciozni cilj od 2023. nije nemoguć, jer je to učinjeno i s drugim otkrićima plina, ali samo pod uvjetom da ulaganje bude prioritetno i da se službenim postupcima postupi promptno.

Turska godišnje uvozi oko 45 milijardi m3 prirodnog plina, a cijena je približno 12 milijardi USD.

Tagovi: plin, turski plin, Recep Tayyip Erdogan, Fatih Birol, plinsko polje Sakarya
PROČITAJ I OVO
Gazprom tvrdi da opet pušta plin preko Austrije
PLIN
Gazprom tvrdi da opet pušta plin preko Austrije
MOSKVA - Ruski energetski div Gazprom rekao je danas da će obnoviti isporuke plina preko Austrije, uglavnom u Italiju pošto je postigao dogovor o regulatornim izmjenama s Austrijom.
Želite li uštedjeti na grijanju očistite radijatore
GRIJANJE
Želite li uštedjeti na grijanju očistite radijatore
BERLIN - Prašina koja se tjednima ili mjesecima skuplja na radijatorima smanjuje širenje topline, a to istodobno povećava troškove grijanja.
Cijene nafte porasle prema 91 dolar, trgovci čekaju vijesti o opskrbi
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 91 dolar, trgovci čekaju vijesti o opskrbi
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak prema 91 dolar, poduprte signalima da bi vodeći proizvođači mogli znatno smanjiti opskrbu, a oslonac su im bile i ocjene o snažnoj potražnji i skoro stupanje na snagu sankcija na rusku naftu.
Kovačević: Nije se znalo za Inu? Dajte, molim vas
INA
Kovačević: Nije se znalo za Inu? Dajte, molim vas
ZAGREB - Bivši predsjednik Uprave Janafa i Uskokov optuženik Dragan Kovačević potvrdio je u utorak da će se odazvati pozivu na saslušanje pred Antikorupcijskim vijećem zbog stanja u Ini.
Ovo su nove cijene goriva
CIJENE GORIVA
Ovo su nove cijene goriva
ZAGREB - Vlada je na telefonskoj sjednici donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE