GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turska povećala procjenu količine plina otkrivenog u Crnome moru

Turska povećala procjenu količine plina otkrivenog u Crnome moru
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2020 / 17:43
Autor: SEEbiz / H

ANKARA - Glavno nalazište prirodnog plina koje je Turska otkrila prošlog ljeta u Crnome moru veće je nego što se isprva mislilo, rekao je u subotu predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

U kolovozu je Ankara objavila da je otkrila najveće nalazište prirodnog plina u svojoj povijesti, procijenivši vrijednost pronađene količine "plavog zlata" na 320 milijarda kubičnih metara.

"Ondje je dodatnih 85 milijarda kubičnih metara, tako da rezerve prirodnog plina sada iznose ukupno 405 milijarda kubičnih metara", rekao je Erdogan na brodu za bušenje plina Fatih (Osvajač) koji plovi Crnim morem. Potvrdio je da će opskrba turskih domova tim plinom započeti 2023. godine.

Njegova najava je uslijedila u trenutku kad se Turska pojačano trudi da se plasira kao regionalni energetski autoritet te da smanji ovisnost zemlje o uvozu prirodnog plina, što negativno utječe na njezino krhko gospodarstvo.

Turska godišnje potroši između 45 i 50 milijardi kubičnih metara prirodnog plina, a gotovo ga u cijelosti uvozi, najviše iz Rusije. Po podacima regulatornog tijela za tržište energije (EPDK) to ukupno iznosi oko 11 milijarda eura.

Paralelno s istraživanjima u Crnome moru, Ankara je pojačala i inicijative u istočnom Sredozemlju, gdje je otkriće golemih rezervi prirodnog plina posljednjih godina potaknulo apetite svih priobalnih država.

Osjećajući se isključenom iz te podjele, Turska provodi jednostrana istraživanja, potičući gnjev susjedne Grčke koja je optužuje za kršenje njezinih pomorskih granica.

Turska je ovaj tjedan ponovno vratila svoj brod za istraživanja u vode istočnog Sredozemlja koje Grčka smatra svojom ekskluzivnom ekonomskom zonom, što je potaknulo velike napetosti, kao i gnjev Europe i Sjedinjenih Država.

U subotu je Erdogan ponovio kako je Turska "odlučna braniti svoje interese" na Sredozemlju, istodobno ističući da ne želi "kršiti prava drugih".

Tagovi: Turska, nalazište plina, istočno Sredozemlje
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE