GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trumpova izjava podigla cijene nafte iznad 27 dolara

Trumpova izjava podigla cijene nafte iznad 27 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2020 / 17:08
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte poskočile su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 27 dolara nakon ocjene američkog predsjednika da bi Saudijska Arabija i Rusija mogle uskoro postići dogovor o okončanju cjenovnog rata.

Na londonskom je tržištu cijena barela poskočila 2,66 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 27,40 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 2,05 dolara višoj cijeni, od 22,36 dolara.

Američki predsjednik rekao je da je nedavno razgovarao sa čelnicima Rusije i Saudijske Arabije. Po njegovoj procjeni, dvije će zemlje za "nekoliko dana" postići dogovor o okončanju cjenovnog rata, smanjiti proizvodnju i potaknuti oporavak cijena.

Trump je također kazao da je pozvao čelnike američkih naftnih kompanija u Bijelu kuću kako bi razgovarali o tome kako pomoći sektoru "poharanom" padom potražnje za energentima za pandemije koronavirusa i cjenovnim ratom Saudijske Arabije i Rusije.

"Cijene nafte jutros su porasle najviše u posljednja dva tjedna ... Dva su čimbenika ključna... ali ni oni nisu dostatni da spase cijene nafte od daljnjeg pada", ocijenio je Bjornar Tonhaugen iz Rystada u bilješci klijentima.

"Prvi su faktor nastojanja američke naftne diplomacije prema Saudijskoj Arabiji i Rusiji ... Druga je velika vijest koja je potaknula pozitivno raspoloženje glasina da će Kina ubrzati kupnju sirove nafte za strateške zalihe", dodao je Tonhaugen.

Ruski je pak predsjednik Vladimir Putin na sjednici vlade u srijedu istaknuo da proizvođači nafte i potrošači moraju naći rješenje kako bi se poboljšala "izazovna" situacija na globalnim tržištima nafte.

Saudijska Arabija podupire suradnju proizvođača radi stabilizacije tržišta, ali protivljenje Rusije prijedlogu da se opskrba dodatno ograniči izazvalo je previranja na tržištu, rekao je Reutersu nepoznati izvor iz Perzijskog zaljeva, upoznat sa razmišljanjima Saudijaca.

Neki analitičari smatraju da će put do sporazuma o smanjenju proizvodnje biti dug.

Opskrba naftom iz Saudijske Arabije u srijedu je porasla na rekordnih više od 12 milijuna barela dnevno, saznaje se iz dva izvora iz naftne industrije, unatoč padu potražnje i američkom pritisku na Rijad da prestane tržišta preplavljivati naftom .

"To je jasan znak da Saudijci nisu spremni odustati od cjenovnog rata, unatoč tome što Rusi sada govore da neće povećavati proizvodnju s obzirom na trenutno preveliku ponudu na tržištu", primjećuju u bilješci klijentima analitičari ING-a.

Službeni američki podaci pokazuju da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu poskočile za 13,8 milijuna barela, najviše od 2016. godine Analitičari očekuju da će rasti i dalje budući da rafinerije smanjuju preradu a potražnja za benzinom se strmoglavljuje.

"Po sadašnjoj cijeni mnoge američke naftne kompanije neće moći ostvariti dobit, te bi aktivnosti bušenja u Sjevernoj Americi mogle pasti", smatra Margaret Yang iz CMC Marketsa.

Američki proizvođač nafte iz škriljaca Whiting Petroleum, nekada najveći proizvođač nafte u Sjevernoj Dakoti, u srijedu je postao prva žrtva kolapsa cijena, podnijevši zahtjev za zaštitom od vjerovnika.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 16,87 dolara, što znači da je potonula čak 5,74 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: cijene nafte, nafta, barel nafte, Donald Trump, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE