GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trgovci naftom u utrci za pronalaskom skladišnog prostora

Trgovci naftom u utrci za pronalaskom skladišnog prostora
SKLADIŠTENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2020 / 08:53
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Trgovci naftom muče se s pronalaskom dovoljno brodova, željezničkih vagona, špilja i naftovoda za skladištenje goriva, dok su uobičajena skladišta puna zbog pada globalne potražnje uzrokovane koronakrizom.

Na desetke naftnih tankera rezervirano je posljednjih dana za skladištenje barem 30 milijuna barela mlaznog goriva, benzina i dizela, pa tako funkcioniraju kao plutajuća skladišta, dok su kopnena skladišta puna ili već rezervirana, pokazuju podaci trgovaca i brodarskih kompanija. To je povrh otprilike 130 milijuna barela sirove nafte koja je već pohranjena u plutajućim skladištima.

Potražnja za naftom i naftnim prerađevinama pala je za čak 30 posto, nakon što su vlade diljem svijeta poručile građanima da ostanu kod kuće kako bi spriječili širenje koronavirusa. Prizemljeni su i zrakoplovi. No, svijet je i dalje prepun zaliha nafte.

OPEC, Rusija i drugi veliki naftni proizvođači sklopili su dogovor o smanjenju proizvodnje, no time će se ponuda smanjiti za svega 10 posto i to tek od svibnja.

Teško je procijeniti ukupne svjetske kapacitete za skladištenje nafte, no znakovi da dosežu limit postaju sve očitiji. Povećanje broja plutajućih skladišta jedan je od takvih znakova, jer su skuplja od kopnenih a tehnički mogu biti kompleksnija.

Proizvođači nafte, rafinerije i trgovci također se okreću neuobičajenim taktikama, poput skladištenja sirove nafte i goriva u željezničkim vagonima na sjeveroistoku SAD-a ili u nekorištenim naftovodima.

Europsko sjeverozapadno čvorište za preradu i skladištenje još ima prostora za stvaranje zaliha, no stručnjaci kažu da je većina preostalih kapaciteta već rezervirana. Slane špilje u Švedskoj i drugim skandinavskim zemljama su pune ili u cijelosti rezervirane.

U SAD-u su kopnene spremnike uglavnom rezervirale lokalne rafinerije koje koriste željezničke vagone za skladištenje sirove nafte, benzina i dizela.

Tagovi: skladištenje nafte, kineski uvoz nafte, nafta
PROČITAJ I OVO
Petrol od Ine preuzeo vodeće mjesto u regiji po broju crpki
PROMJENE
Petrol od Ine preuzeo vodeće mjesto u regiji po broju crpki
ZAGREB - Nakon kupnje Croduxova maloprodajnog lanca goriva Petrol je od Ine preuzeo vodeće mjesto u regiji po broju crpki.
Cijene nafte pale ispod 55 dolara zbog mjera zaključavanja u Kini
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 55 dolara zbog mjera zaključavanja u Kini
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 55 dolara pod pritiskom zabrinutosti da će nova protupandemijska ograničenja u Kini ograničiti potražnju za gorivom.
Samsung vidi prilike u segmentu grijanja i klimatizacije
PRILIKE
Samsung vidi prilike u segmentu grijanja i klimatizacije
ZAGREB - Za Samsung, jednog od vodećih svjetskih proizvođača opreme za grijanje, hlađenje, ventilaciju i klimatizaciju, 2021. će svakako biti važna godina. Uostalom, po svemu bi to trebala biti godina tranzicije i novih prilika.
Venezuelanska nafta pronalazi put do Kine
NAFTA
Venezuelanska nafta pronalazi put do Kine
CARACAS - Izvoz nafte iz Venezuele zaustavljen je otkako su Sjedinjene Države uvela sankcije toj zemlji, ali određene količine sirove nafte ipak se iz te OPEC-ove članice probijaju do kupaca u Aziji, odnosno Kini, piše Bloomberg.
Cijene nafte pale ispod 56 dolara, trgovce iznenadio rast zaliha u SAD-u
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 56 dolara, trgovce iznenadio rast zaliha u SAD-u

LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 56 dolara, nakon što su podaci iz SAD-a neočekivano pokazali rast zaliha, iznova potaknuvši strah od negativnog utjecaja pandemije koronavirusa na potražnju.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE