GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Total: Potražnja znatno ispod ponude unatoč dogovoru OPEC-a +

Total: Potražnja znatno ispod ponude unatoč dogovoru OPEC-a +
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2020 / 11:33
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Potražnja za naftom znatno je ispod ponude usprkos dogovoru zemalja OPEC + o smanjenju proizvodnje, navodi se u izvještaju francuske naftne kompanije Total objavljenom u utorak.

"Unatoč sporazumu OPEC-a + o iznimnom smanjenju proizvodnje postignutom na summitu od 9. do 12. travnja potražnja ostaje znatno ispod ponude, što dovodi do prekomjerne proizvodnje i značajnog nakupljanja rezervi", navodi se u izvještaju.

Očekivano postupno povećanje potražnje zbog prevladavanja krize uzrokovane širenjem koronavirusa možda neće rezultirati brzim rješavanjem krize na tržištu nafte, s obzirom na vrijeme potrebno za vraćanje količine rezervi u normalne razine, dodaje se.

Total je, kako se navodi, odgovorio na nove uvjete uvođenjem akcijskog plana kojemu je cilj očuvati vrijednost imovine i maksimizirati učinkovitost troškova. Konkretno, Total je odlučio smanjiti ovogodišnja neto ulaganja za 25 posto, na 14 milijardi dolara i smanjiti troškove poslovanja.

Grupa Total je pored toga, kako se navodi, ojačala svoju likvidnost izdavanjem obveznica u iznosu od tri milijarde dolara i povlačenjem kreditnih linija u iznosu od šest milijardi dolara.

U priopćenju se prenosi izjava predsjednika uprave i glavnog izvršnog direktora Totala Patricka Puyanna, koji je istaknuo da se "u situaciji kada su cijene u prvom kvartalu u prosjeku pale za više od 30 posto, novčani tok grupe smanjio za 31 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 4,5 milijardi dolara.

Prilagođeni neto prihod smanjio se za 35 posto u ovom tromjesečju na 1,8 milijardi dolara.

Zemlje OPEC-a +, najveće izvoznice nafte, dogovorile su u travnju smanjenje proizvodnje nafte za 9,7 milijuna barela dnevno u svibnju i lipnju. Radi se o najvećem smanjivanju proizvodnje u povijesti, u nadi da će se time povećati cijene nafte.

Cijene sirove nafte su se zadnja prepolovile zbog globalnog usporavanja gospodarskih aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa koja je smanjila potražnju za tom sirovinom te rata cijenama između Saudijske Arabije i Rusije.

Tagovi: Total, OPEC+, nafta, Patrick Puyann
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE