GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomašević: Srbija više ne zavisi više od uvoza struje

Tomašević: Srbija više ne zavisi više od uvoza struje
STRUJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2023 / 16:58
Autor: SEEbiz / BETA
BEOGRAD - Direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Miroslav Tomašević izjavio je danas da Srbija ne zavisi više od uvoza struje i da će u toku dana biti normalizovana proizvodnja uglja u kolubarskom basenu, nakon havarije od utorka koju je izazvalo klizište.

"Uvezli smo planski struju za mesec januar, to radimo unapred, za jučerašnji dan smo kupili 3,7 gigavat sati (GWh), a izvezli 8,8, dakle pet GWh smo više izvezli struje. Mi smo na nivou 122 do 125 proizvodnje, što zadovoljava konzum u zimskom periodu. Mi ne zavisimo više od uvoza struje", rekao je Tomašević za RTS.

On je naveo da je jučerašnja potrošnja u Srbiji bila je 117 GWh.

Govoreći o situaciji u kolubarskom basenu gde je klizište zatrpalo samohodni transporter "bandvagen", ali i "glodar 7", direktor EPS-a je naveo da se situacija normalizuje.

"Sinoć je krenuo rotorni bager 1201 u rad, tako da će u toku dana biti apsolutno normalizovana prouzvodnja uglja i sa polja E i biće ostvareni planovi za januar, a to je proizvodnja sa kolubarskih kopova koja iznosi 63.000 tona uglja", rekao je Tomašević.

Na pitanje zašto se podaci o zalihama uglja, od 5,4 odsto iznad plana, kako navode iz kolubarskih rudnika, razlikuju od onih koje ima ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i koja upozorava da je na deponijama 30 odsto manje uglja nego prošlog meseca, Tomašević je kazao da je verovatno došlo do zabune i da se deponije nalaze na termoelektranama.

"Tu su ključni blokovi TENT A i TENT B i tu na zalihama imamo blizu milion tona uglja, a projektovana vrednost je 950.000. Ukupno na deponijama svim to je negde na nivou milion i 470 hiljada. Кada pričamo o 30 odsto manjem, to se odnosilo na proizvodnju. Ne znam zašto je pomenuto 30 odsto. Proizvodnja se u rudnicima odvija spram planova", rekao je direktor EPS-a.

Dodao je i da je osim kolubarskih rudnika tu i rudnik Drmno i da se EPS oslanja na svoju proizvodnju.

"Naša proizvodnja se sastoji od proizvodnje u termosektoru koji je 70 odsto i hidrosektoru koji je 30. Postoje delovi godine kada mi i nijedna država ne može da zadovolji potrebe iz svoje proizvodnje. To se dešava i ove zime. Кada bismo poredili ovu i prošlu zimu, mi zanemarljivo malo uvozimo struje", rekao je Tomašević.

Naglasio je da su za EPS prioritet investicije i to u zelene kapacitete, a preduzeće sa državom razvija projekat gradnje HE Bistrica, već se gadi vetropark u Кostolcu, najavljeno je i više solarnih elektrana.

Na pitanje kada se može očekivati neki od tih kapaciteta na mreži, Tomašević je naveo da će na mreži najpre biti blok Кostolac B3 i da očekuje proizvodnju u četvrtom kvartalu.

"To je blok od 350 megavata i izgrđen je po najmodernijim standardima. Кada pričamo o proizvodnji iz uglja, EPS poštuje sve norme u emisiji štetnih gasova, kao i sve ostale propisane norme. Ne treba se skoncentrisati na ugalj kao negativnu komponentu", kazao je on.

Tomašević je naveo i da EPS zelenu energiju proizvodi 30 odsto iz hidrokapaciteta, te da će prvi vetropark u vlasništvu EPS-a biti pušten u rad sledeće godine.

"Važno je da podstaknemo privatnike koji će napraviti kapacitete u Srbiji i sa pravom preče kupovine dati EPS-u da kupi tu energiju. To je cilj, a ne isključivo EPS da investira i da bude vlasnik svake elektrane", kazao je on.

Podseća da nijedna reforma nije laka.

"Napomenuću da je 2014. bila angažovana Boston konsalting grupa koja se bavila razvojem EPS-a. Sada je angažovana kompanija iz Norveške, to su stručni ljudi koji rade sa nama i očekujemo rezultat njihovog rada i sagledavanja stvari. EPS je spreman da postupi po svemu za šta Vlada donese odluku", rekao je Tomašević.

Dodao je i da poskupljenje struje ne zavisi isključivo od EPS-a.

"Bilo je jedno poskupljenje koje se sad realizuje od 1. januara, najavljena su nova, da li će se ostvariti to ne zavisi isključivo od EPS-a. EPS-u su potrebne investicije, ali on ima i svoje unutrašnje resurse, EPS je taj koji podnosi zahtev za povećanje cene električne energije, a konačnu odluku donosi država", istakao je on.

Dodao je i da je "jedna, izbalansirana cena struje, koja bi bila podsticaj za strane investitore, jedan od prioriteta i o tome će se pažljivo donositi odluke".

Tagovi: Miroslav Tomašrević, Elektroprivreda Srbije, struja, električna energija
PROČITAJ I OVO
Manji strah od bankarske krize podigao cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Manji strah od bankarske krize podigao cijene nafte
LONDON - Cijene nafte napokon su porasle na svjetskim tržištima u utorak, a to se može pripisati smanjenim strahovima od bankarske krize.
OMV Petrom povećao dividendu
DIVIDENDA
OMV Petrom povećao dividendu
BUKUREŠT - Izvršni odbor OMV Petrom predložio je raspodjelu dividende za financijsku 2022. godinu, onu koja je već najavljena 2. veljače 2023., u bruto iznosu od 0,0375 RON po dionici.
EU i opskrba plinom: Donesena važna odluka
PLIN
EU i opskrba plinom: Donesena važna odluka
BRUXELLES - Europska komisija predložila je danas produljenje mjera za smanjenje potražnje za plinom za još godinu dana, s ciljem da se Europi omogući da prebrodi sljedeću zimu.
Vujnovac: Planiramo graditi mini LNG terminal
INVESTICIJE
Vujnovac: Planiramo graditi mini LNG terminal
ZAGREB - "Sa strateškim partnerom razmatramo nekoliko lokacija, međutim za početak čekamo informaciju hoće li LNG Hrvatska izgraditi small-scale terminal u Gaženici u Zadru."
Gen-I u 2022. više nego prepolovio dobit; razmišlja o novom zaduženju
LOŠA GODINA
Gen-I u 2022. više nego prepolovio dobit; razmišlja o novom zaduženju
LJUBLJANA - U 2022. godini Gen-I grupa je, prema nerevidiranim podacima, povećala prihode za 21,4 posto na nešto manje od 4,1 milijarde eura, dok je neto dobit pala za 57,8 posto na 29,5 milijuna eura. Tvrtka razmišlja o novom kreditu u procijenjenom iznosu od 50 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE