GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomašević: Prepucavanje oko krivca za skupi plin neće pomoći građanima

Tomašević: Prepucavanje oko krivca za skupi plin neće pomoći građanima
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2022 / 11:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u petak da prepucavanje oko toga tko je najodgovorniji za rast cijena plina poslovnim korisnicima u Zagrebu neće puno pomoći građanima, već mora pronaći rješenje, u suradnji s državom.

“Prepucavanje tko je tu najodgovorniji neće puno pomoći građanima, pronalaženje rješenja svakako uključuje razgovore s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja. Mora se naći rješenje, nema tu alternative”, kazao je Tomašević na konferenciji za medije.

Rekao je to komentirajući jučerašnju izjavu ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, koji je novu upravu Zagrebačkog holdinga optužio da nije reagirala kad je mogla, a da je Tomašević preuzimanjem odgovornosti za Zagreb preuzeo odgovornost i za Plinaru, bez obzira tko joj je direktor.

Poslovnim korisnicima u Zagrebu cijene plina od studenog porasle su višestruko, nekima i do 400 posto, a zbog propusta u nabavi plina u kolovozu prošle godine smijenjen je direktor Gradske plinare Zagreb Opskrba Igor Pirija, za kojeg je Tomašević rekao da je “HDZ-ov kadar”.

“Sve sam rekao jučer u Gradskoj skupštini, objasnio sam detaljno da su ugovori s varijabilnom cijenom potpisivani u lipnju, a s kupcima su se potpisivali ugovori po fiksnoj cijeni još tamo negdje u ožujku, travnju”, kaže Tomašević.

Potvrdio je da će Grad Zagreb pučkoj kuhinji na Svetom Duhu podmiriti razliku u cijeni računa za plin.

“Zagreb financira rad kuhinje sa 700.000 kuna godišnje iz proračuna. Naravno da ćemo povećati subvenciju i pokriti razliku koja nastaje zbog povećanih računa plina”, poručio je Tomašević.

Gradska skupština nije prihvatila prijedlog Kluba HDZ-a i HSLS-a o Plinari
Komentirao je i savjetovanje o nacrtu prijedloga Odluke o podnošenju prijedloga i peticija građana, koje traje do 17. veljače, istaknuvši kako je ideja prijedloga omogućiti građanima da prikupljanjem potpisa mogu određenu temu staviti na glasanje u Gradskoj skupštini.

Tomašević i ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) Ivan Serdar potpisali su u petak ugovor o prijenosu vlasništva pet domova za starije u Zagrebu bez naknade.

U ruke Grada Zagreba prelaze nekretnine pet domova - Peščenica, Medveščak, Centar, Sveti Josip i Sveta Ana, koje su dosada bile u formalnom vlasništvu HZMO-a.

“Osnivačka prava prenesena su prije 20 godina, međutim nije bilo preneseno vlasništvo nad nekretninama. Zagreb je ulagao u nekretnine iako nije bio njihov vlasnik, tu su bili problemi vezani uz prijave za EU fondove”, kaže Tomašević dodajući da se time raščišćavaju odnosi između grada i države.

Zagrebu preostaje riješiti vlasništvo nad nekretninama još dva doma, vrijednost nekretnina tih pet domova je viša od pola milijarde kuna, no Gradu Zagrebu vlasništvo je preneseno bez naknade.

Serdar je podsjetio kako 2020. donesena odluka Vlade kojom je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike zaduženo da u suradnji s HZMO-om uredi vlasništvo nad domovima za starije i prenese ga na osnivače, odnosno županije, što je bilo i u slučaju Grada Zagreba.

Tagovi: Tomislav Tomašević, plin, Gradska plinara opskrba, Tomislav Ćorić, Igor Pirija
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE