GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tijekom 2020. na europskim rijekama uklonjeno više od 100 brana

Tijekom 2020. na europskim rijekama uklonjeno više od 100 brana
BRANE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.08.2021 / 11:42
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Europski pobornici slobodnih rijeka uklonili su tijekom 2020. više od 100 brana i drugih barijera slijedeći Strategiju EU o bioraznolikosti koja zagovara 25.000 km slobodnih rijeka.

Podaci su rezultat prvog istraživanja napretka uklanjanja barijera u Europi kojeg je provela Svjetska zaklada za migraciju riba, a objavljeni su na mrežnoj stranici damremoval.eu

Tijekom 2020 u Europi je uklonjena 101 brana, što je više nego u SAD, gdje je uklonjeno 69 takvih prepreka na rijekama. Najveća je srušena u Francuskoj, 36 metara visoka brane Venzins. Rijeka Sèlune uskoro će biti slobodna nakon što se ukloni druga najveća brana ne njezinu toku, što je planirano za jesen, kaže se.

Inače, najviše je tijekom 2020. brana uklonjeno u Švedskoj, njih 37, a slijede Španjolska, Velika Britanija i Francuska s po 15 brana. U Litvi je prva brana uklonjena sakupljanjem sredstava putem crowdfundinga.

Hrvatske nema na tome popisu.

Europska strategija biološke raznolikosti cilja do 2030. u EU obnoviti 25.000 kilometara rijeka tako da slobodno teku. Stručnjaci se slažu da se cilj može postići samo uklanjanjem tisuća prepreka, od kojih većina više ne ispunjava svoju prvotnu svrhu ili je potpuno napuštena, kaže se.

Nedavni projekt AMBER, kojeg je financirala EU, procijenio je da je ukupan broj prepreka u Europi mnogo veći nego što se ranije mislilo, te da nije manji od 1,2 milijuna. Od svih tih prepreka, gotovo 200 tisuća njih ili oko 15 posto, smatra se zastarjelim i nepotrebnim.

Pregrade poput brana blokiraju riječnu povezanost i bitno stanište čine nedostupnim migratornim ribama. Zalihe ribe u Europi smanjile su se za 94 posto u samo 50 godina. Od ključne je važnosti da se svjetske žile ponovno otvore za ribe, divlje životinje i ljude koji o njima ovise, kazao je direktor Svjetske zaklade za migraciju riba Herman Wanningen.

Rezultati studije predstavljeni su također na međunarodnoj konferenciji održanoj u lipnju, na kojoj je sudjelovalo više od 3500 zainteresiranih iz više od 90 zemalja.

Tagovi: brane, barijere, energetika, Europska strategija biološke raznolikosti
PROČITAJ I OVO
Turska predstavila novi brod za vađenje nafte i plina
BROD
Turska predstavila novi brod za vađenje nafte i plina
ISTANBUL - Turska je u utorak nastavila svoju operaciju vađenja ugljikovodika u istočnom Mediteranu nakon dvogodišnje stanke te je predsjednik Tayyip Erdogan rekao da će novi brod za bušenje raditi izvan voda na koje Cipar također polaže pravo.
Cijena nafte porasla za dolar
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijena nafte porasla za dolar
LONDON - Nafta je u utorak porasla za jedan dolar po barelu, obrnuvši prijašnji pad, nakon što je Rusija izvijestila da je izvoz nafte u Europu preko naftovoda Družba obustavljen od početka kolovoza, što je izazvalo zabrinutost zbog ograničene ponude.
Njemačka će bez dodatnih mjera teško postići cilj skladištenja plina
PLIN
Njemačka će bez dodatnih mjera teško postići cilj skladištenja plina
ZAGREB - Ostane li dotok ruskog plina kroz plinovod Sjeverni tok 1 u Njemačku na sadašnjoj niskoj razini, ona možda neće postići svoj cilj skladištenja plina do studenog, upozorava u najnovijem izvještaju njemački regulator za električnu energiju i plin Bundesnetzagentur
Ukrajina zaustavila tranzit nafte prema južnoj Europi zbog problema s plaćanjem
POTEZI
Ukrajina zaustavila tranzit nafte prema južnoj Europi zbog problema s plaćanjem
MOSKVA - Ukrajina je od 4. kolovoza obustavila tranzit ruske nafte u južnu Europu budući da zbog zapadnih sankcija nije primila tranzitne naknade od Moskve, priopćila je u utorak ruska energetska kompanija Transneft.
Od danas jeftinija i premium goriva
CIJENE GORIVA
Od danas jeftinija i premium goriva
ZAGREB - Na benzinskim postajama u Hrvatskoj litra eurosuper 95 goriva od utorka se prodaje po 11,30 kuna, što je 70 lipa manje nego proteklih tjedan dana, dok je cijena osnovnog eurodizela pala 66 lipa, na 12,14 kuna, a pojeftinila su i premium goriva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE