GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Teška 2020. godina za Transgaz

Teška 2020. godina za Transgaz
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2021 / 08:54
Autor: SEEbiz / InterCapital
ZAGREB - U 2020. godini Transgaz je zabilježio pad prodaje za15%, pad EBITDA-a od 12%, i smanjenu neto dobit od 34%.

U 2020. godini Transgaz je zabilježio 15-godišnji pad operativnog prihoda prije aktivnosti uravnoteženja i građenja u iznosu od 1,332 milijarde RON. Takvo smanjenje uglavnom bi se moglo pripisati padu robnih prihoda za 106,4 milijuna RON.

Carine su se smanjile u 2020. godini uglavnom zbog Naredbe 10/2017 predsjednika ANRE-a o izmjeni Naredbe 32/2014 predsjednika ANRE-a o odobravanju Metodologije reguliranog prijenosa plina, ukupnog prihoda i reguliranih carina, koja utvrđuje sve veće za 5% godišnje postotka za koji se odobreni prihod vraća primjenom tarife za rezervaciju kapaciteta, do 85%, i smanjenjem postotka za koji se odobreni prihod vraća primjenom robne tarife.

Operativni troškovi smanjili su se za 11% na godišnjoj razini i iznose 1.099 milijardi RON. Takvo smanjenje uglavnom bi se moglo pripisati nižim ostalim operativnim troškovima za 67,1 milijuna RON, na temelju smanjenja ispravka vrijednosti zbog umanjenja kratkotrajne imovine. Nadalje, troškovi rezerviranja za rizike i naknade bili su niži za 65,61 milijuna RON, uglavnom zbog evidentiranja odredbe o istrazi koju je provelo Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja u 2019. godini.

Kao rezultat gore spomenutog, tvrtka je zabilježila bruto dobit od 233,8 milijuna RON, što predstavlja smanjenje od 31% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U 2020. godini tvrtka je zabilježila pad neto dobiti od 34%, koja iznosi 224,6 milijuna RON.

Tagovi: Transgaz, nafta, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Krčki terminal: Pristao šesti tanker za LNGP
LNG
Krčki terminal: Pristao šesti tanker za LNGP
OMIŠALJ - Na terminal za prihvat ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Omišlju koncem proteklog tjedna pristao je šesti po redu tanker za LNG pod nazivom Kinisis.
Cijene nafte porasle treći tjedan zaredom
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle treći tjedan zaredom

LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer se očekuje da će s oporavkom gospodarstava od koronakrize ojačati potražnja za 'crnim zlatom'.

Preskupo gorivo u Srbiji
CENE GORIVA
Preskupo gorivo u Srbiji
BEOGRAD - Cena benzina u Srbiji je među najvišim u regionu, zbog čega se rezervoar na putu do Grčke puni nakon izlaska iz Srbije, dok oni koji žive u poblizu granice sa Bosnom i Hercegovinom i Severnom Makedonijom često odlaze u ove zemlje kako bi napunili rezervoar.
Energetska tranzicija: Nafta polako gubi primat
TRANZICIJA
Energetska tranzicija: Nafta polako gubi primat
ZAGREB - Nafta gubi primat i kroji se nova geopolitika, piše u subotu Večernji list navodeći da je zbog klimatskih promjena na djelu energetska tranzicija prema vjetru, suncu, kobaltu, litiju...
Terminali FBiH kreću u veliku investiciju
INVESTICIJE
Terminali FBiH kreću u veliku investiciju
SARAJEVO - Operator Terminali Federacije BiH kreće u novu veliku investiciju rekonstrukcije terminala tečnih naftnih goriva u Blažuju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE