GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Termoelektrana Nikola Tesla deveti najveći zagađivač na svetu

Termoelektrana Nikola Tesla deveti najveći zagađivač na svetu
ZAGAĐENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.10.2020 / 22:02
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Termoelektrane "Nikola Tesla" našle su se na devetom mestu na listi najvećih zagađivača sumpor-dioksidom na svetu, dok se Srbija sveukupno našla na 18. mestu, pokazuje poslednji izveštaj Centra za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA) i organizacije Greenpeace.

U izveštaj koji su objavili CREA i Greenpeace navedeno je da su elektrane na ugalj primarni izvor emisije sumpor-dioksida u Indiji, Kini, Južnoj Africi, Truskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Kazakstanum, Ukrajini, Australiji, Rusiji, Srbiji i Bugarskoj, objavio je portal "Nova.rs".

Na listi zemalja koje su u toku protekle godine emitovale najviše sumpor-dioksida, Srbija se nalazi na nezavidnom 18. mestu.

Iznad Srbije nije ni jedna zemlja Evropske unije, a među 25 zemalja koje su označene kao najveći emiteri sumpor-dioksida u vazduh, od zemalja članica EU, našla se samo Bugarska.

Što se tiče samih termoelenergetskim postrojena, TE “Nikola Tesla” je na listi od 50 postrojenja zauzela visoko 9. mesto.

Veći zagađivači nalaze se jedino u Južnoj Africi, Indiji i Turskoj.

Mirko Popović iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), kaže da ovakvi rezultati nisu iznenađujući.

"'Nikola Tesla’ emituje nekoliko puta više sumpor-dioksida nego što mu je dozvoljeno. To je staro postrojenje koje nema uređaje za odsumporavanje dimnih gasova koji su u EU obavezni i naravno da jeste jedan od najvećih zagađivača", kaže Popović za Nova.rs.

Činjenicu da se TE "Kostolac" nalazi na 44. mestu, daleko iza "Nikole Tesle" objašnjava time što "Kostolac" ima manje kapacitete, ne i aktivne filtere za odsumporavanje.

Podseća da EU od 2001. godine ima Direktivu o velikim ložištima sa kojom je uvela obavezu smanjenja sumpor-dioksida, azotinih oksida i praškastih materija, da bi 2010. usvojila Direktivu o industrijskim emisijama kojom je uvela još striktnija pravila za ove emisje.

"Dakle, EU je zakonskom direktivom uspela da smanji emisije, pre svega iz termoelektrana. Među zemljama koje lošije stoje od Srbije, nema ni jedne na koju se odnosi Direktiva EU”, kaže direktor RERI.

Ponavlja da se i Srbija obavezala da poštuje pomenute propise EU, ali da kod nas “ne postoji vladavina prava i da EPS ne poštuje zakone".

Tagovi: Termoelektrana Nikola Tesla, Mirko Popović, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu, TE NIkola Tesla, Greenpeace, sumpor-dioksid
PROČITAJ I OVO
Bajatović izbačen sa sastanka jer nije došao sa saradnicima kako je tražila Mihajlović
RAZLOZI
Bajatović izbačen sa sastanka jer nije došao sa saradnicima kako je tražila Mihajlović
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović došao je na današnji sastanak potpredsednice Vlade Srbije i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović bez saradnika, njenu molbu da u tom slučaju napusti sastanak je odbio da uvaži, pa ga je obezbeđenje, na poziv ministarke, udaljilo sa skupa.
Zorana Mihajlović udaljila Bajatovića sa sastanka
SUKOBI
Zorana Mihajlović udaljila Bajatovića sa sastanka
BEOGRAD - Potpredsednica Vlade i ministarka energetike Zorana Mihajlović sastala se danas sa direktorima javnih preduzeća iz njenog resora, a saopštenje njenog kabineta sadržalo je i jednu dosad neviđenu napomenu: ministarka je sa sastanka "udaljila" Dušana Bajatovića, direktora Srbijagasa.
Lansiran uređaj za pripremu elektrane koja bi proizvodila energiju Sunca
FUTURISTIČKI
Lansiran uređaj za pripremu elektrane koja bi proizvodila energiju Sunca
ZAGREB - Britanski znanstvenici lansirali su novi fuzijski uređaj koji će poslužiti kao test fuzijskoj elektrani koja bi trebala proizvesti energiju Sunca, a u pripremi su sudjelovali i znanstvenici s Ruđera.
Elektroprivreda BiH otkupljuje projekte obnovljivih izvora energije
PROJEKTI
Elektroprivreda BiH otkupljuje projekte obnovljivih izvora energije
SARAJEVO - Elektorpivreda BiH ima namjeru otkupiti projekte obnovljivih izvora energije koji su u pogonu ili u završnoj fazi razvoja/izgradnje.
Cijene nafte iznad 37 dolara, trgovci nervozni zbog širenja koronavirusa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 37 dolara, trgovci nervozni zbog širenja koronavirusa

LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak iznad 37 dolara u nervoznoj trgovini na međunarodnim tržištima zbog širenja zaraze koronavirusom u Europi i SAD-u koje potpiruje zabrinutost za potrošnju goriva.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE