GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Terminali FBiH kreću u veliku investiciju

Terminali FBiH kreću u veliku investiciju
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2021 / 09:10
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Operator Terminali Federacije BiH kreće u novu veliku investiciju rekonstrukcije terminala tečnih naftnih goriva u Blažuju.

Vladina kompanija koja se bavi skladištenjem nafte i naftnih derivata raspisala je tender za rekonstrukciju, izgradnje i puštanje u pogon terminala u Blažuju, koji je u devastiranom stanju još od proteklog rata.

Opsežni radovi podrazumijevat će osim rekonstrukcije terminala rekonstrukciju i dogradnju postojećeg objekta upravne zgrade i rekonstrukciju željezničkog kolosijeka.

Ukupna vrijednost nabavke procijenjena je na 19,4 miliona KM, pri čemu će rekonstrukcija terminala, zajedno sa nabavkom materijala i opreme, koštati 17 miliona KM, dogradnja upravne zgrade 2 miliona KM, a rekonstrukcija kolosijeka 400 hiljada KM.

Rok za izvršenje ugovora za rekonstrukciju terminala je od 18 do 24 mjeseca, a ponude zaintresovanih izvođača radova primat će se do 22. juna.

Terminali FBiH pustili su prije nešto više od godinu dana u rad obnovljeni terminal u Živinicama, čime je BiH dobila mogućnost čuvanja rezervi nafte za potrebe vanrednih okolnosti.

Jedan od zahtjeva koji je Energetske zajednica postavila pred Federaciju BiH je obezbjeđivanje naftnih rezervi za 90 dana, a ovaj bh. entitet zahtjev će u cijelosti moći ispuniti nakon obnove nadzemnih spremnika u Blažuju, Mostaru i Bihaću.

Inače, Federacija BiH ima osam naftnih terminala.

Tagovi: Terminali FBiH, terminal u Blažuju
PROČITAJ I OVO
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
ORGANIZACIJA
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
BEOGRAD - Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ prenelo je na Republiku Srbiju, koju zastupa Vlada, celokupan osnivački i vlasnički udeo u Operatoru distributivnog sistema „EPS Distribuciji“, čime je „EPS Distribucija“ prestala da bude deo sistema EPS-a.
Zbog remonta Turskog toka prekid isporuke gasa
GAS
Zbog remonta Turskog toka prekid isporuke gasa
BEOGRAD - Prekid isporuka gasa kroz Turski tok je zbog planiranog remonta, a u Srbiji je stavljeno u pripravnost skladište u Banatskom dvoru, sa koga će moći da se pokrije planirana potrošnja u tom periodu, rekao je danas Tanjugu generalni direktor JP "Srbijagasa" Dušan Bajatović.
Cijene nafte stabilne iznad 74 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne iznad 74 dolara
LONDON - Cijene sirove nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 74 dolara, balansirajući između pada zaliha u SAD-u i jačeg dolara koji prigušuje potražnju.
Zastoj u izgradnji termoelektrane Kolubara B
ČEKAJU SE STUDIJE
Zastoj u izgradnji termoelektrane Kolubara B
BEOGRAD - Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije naložlio je krajem maja da se obustavi gradnja termoelektrane Kolubara B u opštini Lazarevac, nedaleko od rudnika uglja dok se ne urade studije ekonomske i ekološke opravdanosti.
Njemački Wpd iznio planove za gradnju velikog vjetroparka u Sjevernoj Makedoniji
VJETROPARK
Njemački Wpd iznio planove za gradnju velikog vjetroparka u Sjevernoj Makedoniji
SKOPJE - Njemačka tvrtka Wpd, koja je iskazala interes za izgradnju četiri vjetroparka u BiH, planira u Makedoniji izgraditi vjetroelektranu snage do 400 megavata koja bi bila veća od svih ostalih vjetroelektrana u zemlji zajedno (i onih koje rade i onih koje su u planu ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE