GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tender za solarnu elektranu na Veljem brdu do kraja godine

Tender za solarnu elektranu na Veljem brdu do kraja godine
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2020 / 17:36
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Tender za izgradnju solarne elektrane na lokalitetu Velje brdo trebalo bi da bude objavljen do kraja godine, do kada se očekuje i potpisivanje ugovora za realizaciju tog projekta, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije, Nikola Vujović.

On je kazao da je proces objavljivanja tendera i zakupa zemljišta za izgradnju solarne elektrane trebalo da bude završen u trećem kvartalu ove godine, ali da je zbog negativnih posljedica pandemije koronavirusa taj rok pomjeren.

„Svakako će taj projekat, uz već započete koji se odnose na solarnu elektranu na Briskoj gori i vjetroelektrane Gvozd i Brajići, biti snažan zamajac oporavka neše ekonomije, sa jasnim nastavkom politike rasta i razvoja crnogorske energetike“, rekao je Vujović u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Miloša Nikolića.

On je podsjetio da je na području Veljeg brda prostorno-planskom dokumentacijom planirana gradnja solarne elektrane instalisane snage 50 megavati, ali da je potencijalni investitor ukazao na značajno veći potencijal tog lokaliteta.

„Tokom prošle godine smo od potencijalnih investitora dobili informaciju da lokalitet Veljeg brda ima značajno veći potencijal za eksploataciju solarne energije od predviđenih 50 megavati. Potencijal na koji su nam investitori ukazali kreće se u opsegu od 150 do 300 megavati“, kazao je Vujović.

On je dodao da trenutno instalisani kapacitet svih elektrana u Crnoj Gori iznosi oko hiljadu megavati, što značajno govori o veličini i značaju projekta gradnje solarne elektrane na lokalitetu Velje brdo.

Vujović je saopštio da je Ministarstvo preduzelo niz aktivnosti u cilju valorizacije tog projekta, među kojima su i izmjene prostorno urbanističkog plana Podgorica, što će obezbijediti osnov za prostorno planiranje značajno veće solarne elektrane nego što je predviđeno postojećom dokumentacijom.

Tagovi: solarna elektrana, solarna energija, Velje brdo, Nikola Vujović
PROČITAJ I OVO
Čermak ostaje u naftnom biznisu, evo o čemu se radi
NOVI ISKORAK
Čermak ostaje u naftnom biznisu, evo o čemu se radi
ZAGREB - Nakon što je tijekom prošle godine sklopio dva ugovora s Jadranskim naftovodom o zakupu terminala sirove nafte, umirovljeni general Ivan Čermak ishodio je ovih dana i dozvolu države za trgovinu naftnim derivatima na veliko.
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
GORIVO
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
LJUBLJANA - Maloprodajne cijene svih naftnih derivata u Sloveniji lani su porasle u odnosu na prethodnu godinu. Prosječna referentna cijena bezolovnog benzina od 95 oktana viša je za 23 posto, dizela za 29 posto, a UNP-a za 38 posto. Referentna cijena ekstra lakog loživog ulja za grijanje bila je viša za trećinu.
Od utorka ponovno skuplje gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka ponovno skuplje gorivo
ZAGREB - Prema neslužbenim informacijama, od utorka cijene goriva opet idu gore.
Ukrajina nikada nije prestala uvoziti ukapljeni naftni plin iz Rusije
APSURDI RATA
Ukrajina nikada nije prestala uvoziti ukapljeni naftni plin iz Rusije
KIJEV - Ruski izvoznici prodali su baltičkim državama dvostruko više ukapljenog naftnog plina (LPG) u 2022. godini, prema podacima tri izvora u sektoru trgovine i pretovara.
Meloni sklopila ugovor vrijedan osam milijardi dolara za opskrbu Italije libijskim plinom
PLIN
Meloni sklopila ugovor vrijedan osam milijardi dolara za opskrbu Italije libijskim plinom
TRIPOLI - Talijanska premijerka Giorgia Meloni posjetila je Libiju samo nekoliko dana nakon posjeta Alžiru, gdje je sklopila sporazum o pojačanoj energetskoj suradnji, te dogovorila investiciju vrijednu osam milijardi dolara za opskrbu libijskim plinom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE