GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tender za solarnu elektranu na Veljem brdu do kraja godine

Tender za solarnu elektranu na Veljem brdu do kraja godine
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2020 / 17:36
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Tender za izgradnju solarne elektrane na lokalitetu Velje brdo trebalo bi da bude objavljen do kraja godine, do kada se očekuje i potpisivanje ugovora za realizaciju tog projekta, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije, Nikola Vujović.

On je kazao da je proces objavljivanja tendera i zakupa zemljišta za izgradnju solarne elektrane trebalo da bude završen u trećem kvartalu ove godine, ali da je zbog negativnih posljedica pandemije koronavirusa taj rok pomjeren.

„Svakako će taj projekat, uz već započete koji se odnose na solarnu elektranu na Briskoj gori i vjetroelektrane Gvozd i Brajići, biti snažan zamajac oporavka neše ekonomije, sa jasnim nastavkom politike rasta i razvoja crnogorske energetike“, rekao je Vujović u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Miloša Nikolića.

On je podsjetio da je na području Veljeg brda prostorno-planskom dokumentacijom planirana gradnja solarne elektrane instalisane snage 50 megavati, ali da je potencijalni investitor ukazao na značajno veći potencijal tog lokaliteta.

„Tokom prošle godine smo od potencijalnih investitora dobili informaciju da lokalitet Veljeg brda ima značajno veći potencijal za eksploataciju solarne energije od predviđenih 50 megavati. Potencijal na koji su nam investitori ukazali kreće se u opsegu od 150 do 300 megavati“, kazao je Vujović.

On je dodao da trenutno instalisani kapacitet svih elektrana u Crnoj Gori iznosi oko hiljadu megavati, što značajno govori o veličini i značaju projekta gradnje solarne elektrane na lokalitetu Velje brdo.

Vujović je saopštio da je Ministarstvo preduzelo niz aktivnosti u cilju valorizacije tog projekta, među kojima su i izmjene prostorno urbanističkog plana Podgorica, što će obezbijediti osnov za prostorno planiranje značajno veće solarne elektrane nego što je predviđeno postojećom dokumentacijom.

Tagovi: solarna elektrana, solarna energija, Velje brdo, Nikola Vujović
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE