GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

TAP od Grčke stvorio plinsko čvorište jugoistočne Europe

TAP od Grčke stvorio plinsko čvorište jugoistočne Europe
ČVORIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2020 / 10:12
Autor: SEEbiz / H
ATENA - Nakon što je prošli mjesec s radom počeo Transjadranski plinovod TAP, u Grčkoj ocjenjuju da je ta zemlja postala najvažnije čvorište za opskrbu europskog jugoistoka plinom koji ne potječe iz Rusije.

TAP je krak Južnog plinskog koridora (Southern Gas Corridor, SGC), najvećeg projekta plinovoda na svijetu od 2017. godine, kojim se plin s nalazišta u Kaspijskom moru pred obalom Azerbajdžana, preko Gruzije, Turske, Grčke i Albanije dovodi do juga Italije.

Projekt je zdušno podržao SAD, jer će preko njega do potrošača u južnoj Europi stizati i američki ukapljeni plin s terminala u Grčkoj, a na njega su priključeni i terminali u Turskoj.

Grčki ministar okoliša i energetike Kostis Hatzidakis pozdravio je početak operacija TAP-a i rekao da će putem grčke tvrtke za opskrbu prirodnim plinom DEPA-e, ta zemlja početi primati plin iz Azerbajdžana do kraja godine, prenosi portal euractiv.com.

Ustvrdio je da tim plinovodom, u kombinaciji s drugim projektima poput grčko-bugarskog plinovoda IGB i terminala za ukapljeni prirodni plin u Alexandroupolisu, Grčka postaje najvažnije tranzitno središte za transport alternativnih izvora prirodnog plina u jugoistočnoj Europi, to jest onih koji ne potječu iz Rusije.

Hatzidakis podsjeća da je rutu južnog koridora kroz Grčku i TAP odabrao konzorcij Shah Deniz u lipnju 2013. godine, kad je Grčka bila pod vlašću Nove demokracije koju je vodio premijer Antonis Samaras.

To se može protumačiti kao kompliment njegovoj političkoj stranci, ali treba napomenuti da je Samaras bio pod pritiskom da proda dvije velike grčke plinske tvrtke, pri čemu je kao izgledni kupac figurirala Rusija, no to se u konačnici nije dogodilo.

Grčka je nakon toga promijenila geostrateški smjer te su obje glavne političke stranke u Grčkoj - Syriza i Nova demokracije, konačno odlučile igrati na američku kartu koja snažno gura prema izvorima energije i diversifikaciji infrastrukture, daleko od ruskih interesa.

Priželjkivan od Rusije, grčki operator transportnog sustava plina DESFA na kraju je prodan europskom konzorciju, a grčka država zadržala je manjinski udio. DEPA, glavna grčka javna plinska tvrtka, sada je podijeljena na dva dijela (komercijala i infrastruktura) i ponudi je za prodaju u sljedećih nekoliko mjeseci.

"Ovo je povijesni trenutak i za grčko i za regionalno energetsko tržište, jer je nacionalni plinski sustav međusobno povezan s jednim od najvećih europskih tržišta plina, talijanskim, također povezanim je sa sjevernom Europom preko Švicarske i Njemačke, nadograđujući uloga zemlje u regionalnom energetskom krajoliku", ocijenila je DESPA prilikom pokretanja TAP-a.

Ta tvrtka je potvrdila da je dovršeno povezivanje TAP-a s grčkim transportnim sustavom, što omogućava trenutnu opskrbu i prijenos dodatnih količina plina na grčko tržište kako bi se zadovoljila rastuća domaća potražnja.

Izvršni direktor plinovoda TAP Luca Schieppati na grčkom ekonomskom summitu početkom prosinca najavio je da će se 2021. godine provesti tržišni test za udvostručavanje transportnog kapaciteta TAP-a na 20 milijardi kubnih metara godišnje. Analitičari primjećuju da je summit ugostio "značajne američke govornike s referencama na ključna pitanja koja povezuju dvije strane Atlantika".

Schieppati je rekao da s 10 milijardi prostornih metara plina koliki će biti početni kapacitet, TAP u početku može zadovoljiti oko trećine bugarske potražnje za plinom, kao i četvrtinu grčke i oko 12 posto talijanske.

Najavio je da će TAP također podržati tržišnu integraciju u jugoistočnoj Europi putem povezivanja s ključnim energetskim infrastrukturama, poput IGB-a (Interkonektor Grčka Bugarska) ili IAP-a (Jonsko-jadranski plinovod), koji u cijelu priču u vodi i Hrvatsku i njezinu plinsku infrastrukturu.

Projekt IAP temelji se, naime, na ideji povezivanja postojećeg i planiranoga plinskoga transportnog sustava Republike Hrvatske, preko Crne Gore i Albanije s TAP-om. Ukupna duljina plinovoda od Splita do albanskoga grada Fiere iznosila bi 516 kilometara, a svojim bi kapacitetom od pet milijardi prostornih metara na godinu omogućio novi dobavni pravac za opskrbu prirodnim plinom Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Tagovi: Transjadranski plinovod, Shah Deniz, plinovod TAP, Grčka, Kostis Hatzidakis
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE