GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska banka prognozira pad cijena energije od 11 posto iduće godine

Svjetska banka prognozira pad cijena energije od 11 posto iduće godine
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2022 / 18:50
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Svjetska banka je objavila u srijedu da očekuje pad cijena energenata za 11 posto u 2023. godini nakon ovogodišnjeg porasta od 60 posto nakon ruske invazije na Ukrajinu, iako bi sporiji globalni rast i covid ograničenja u Kini mogli dovesti do dubljeg pada.

Svjetska banka je u najnovijem izvješću Izgledi robnih tržišta projicirala prosječnu cijenu sirove nafte Brent od 92 dolara po barelu 2023., odnosno 80 dolara po barelu 2024., no to je još uvijek znatno iznad petogodišnjeg prosjeka od 60 dolara.

Navodi da bi izvoz ruske nafte mogao pasti za čak dva milijuna barela dnevno zbog embarga Europske unije na ruske naftne i plinske proizvode, zajedno s ograničenjima na osiguranje i prijevoz, koji stupaju na snagu 5. prosinca.

Ograničenje cijene nafte, što predlaže skupina G7, također bi moglo utjecati na protok nafte iz Rusije, ali je nužno sudjelovanje velikih tržišta u nastajanju i zemalja u razvoju da bi ono bilo učinkovito, navodi Svjetska banka, opisujući taj mehanizam "neprovjerenim".

Svjetska banka priopćila je da su jači dolar, kao i pad vrijednosti valuta većine gospodarstava u razvoju, potaknuli rast cijena hrane i goriva što bi moglo pogoršati nesigurnost hrane koja već pogađa 200 milijuna ljudi u svijetu.

"Kombinacija većih cijena roba i stalne deprecijacije valute dovodi do veće inflacije u mnogim zemljama", rekao je Ayhan Kose, voditelj skupine Svjetske banke koja je pripremila izvješće.

Rekao je da bi se tržišta u nastajanju i gospodarstva u razvoju trebala pripremiti za "razdoblje još veće volatilnosti na globalnim financijskim i robnim tržištima".

Deprecijacija valute značila je da je gotovo 60 posto tržišta u nastajanju i gospodarstava u razvoju koja uvoze naftu doživjelo porast cijena nafte u domaćoj valuti zbog ruske invazije na Ukrajinu koja traje od 24. veljače, navodi se u izvješću.

Gotovo 90 posto tih gospodarstava zabilježilo je i veće cijene pšenice u lokalnim valutama, dodaje se.

Inflacija cijena hrane iznosila je prosječno više od 20 posto u južnoj Aziji u prva tri kvartala 2022., dok su druge regije, uključujući Latinsku Ameriku i Karibe, Bliski istok i sjevernu Afriku, supsaharsku Afriku te istočnu Europu i središnju Aziju, imale prosječne inflacije cijene hrane između 12 i 15 posto.

Iako cijene energenata padaju, i dalje će iznositi 75 posto iznad njihovog petogodišnjeg prosjeka, objavila je Svjetska banka.

Prognozira se da će cijene prirodnog plina i ugljena 2023. godine pasti s rekordno visokih cijena 2022., ali očekuje se da će cijene australskog ugljena i američkog prirodnog plina do 2024. još uvijek biti dvostruko veće od prosjeka u posljednjih pet godina. Navodi se da bi europske cijene prirodnog plina mogle biti gotovo četiri puta veće.

Proizvodnja ugljena je u međuvremenu značajno porasla pošto su glavni izvoznici povećali proizvodnju čime su ugroženi ciljevi u borbi protiv klimatskih promjena.

Tagovi: Svjetska banka, cijene energije, nafta, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Od utorka jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka jeftinije gorivo
ZAGREB - Od utorka na hrvatskim crpkama pojeftinjuje gorivo.
Srbija pregovara o gasu iz Azerbejdžana
PREGOVORI
Srbija pregovara o gasu iz Azerbejdžana
BEOGRAD - Srbija pregovara sa partnerima iz Azerbejdžana o količini i cenama gasa koji će dobijati preko gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, potvrdili su za Demostat u Ministarstvu rudarstva i energetike.
Dekanić: Hrvatska postaje energetska strateška točka za ovaj dio Europe
ANALITIČARI
Dekanić: Hrvatska postaje energetska strateška točka za ovaj dio Europe
ZAGREB - "Neki energetičari to tvrde već desetljećima, ali osjećali smo ranije određenu šutnju ili pritisak iz nekih krugova. Nisam tada znao s kojih, ali očito s istočne strane jer je uvoz energije sa zapada bio konkurencija uvozu s istoka".
Italija zbog šverca goriva iz Slovenije i Hrvatske na više od 90 milijuna eura
ŠVERC
Italija zbog šverca goriva iz Slovenije i Hrvatske na više od 90 milijuna eura
RIM - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Bologni i talijanska financijska policija zamrznuli su imovinu pet osoba i dvije tvrtke u vrijednosti od 149 milijuna eura zbog ilegalne trgovine gorivom.
Butković: Kvarner pozicioniran kao energetsko čvorište
DOGAĐAJI
Butković: Kvarner pozicioniran kao energetsko čvorište
OPATIJA - U opatijskom hotelu Milenij održana je konferencija “Kvarner kao energetsko čvorište”, u organizaciji Novog lista, na kojoj je bilo riječi o brojnim do sad ostvarenim i planiranim projektima u energetici i infrastrukturi koji Rijeku i Kvarner sve snažnije pozicioniraju kao energetsko čvorište važno na razini ne samo Hrvatske, već i susjednih zemalja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE