GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sve manje inovacija na području zelenih tehnologija

Sve manje inovacija na području zelenih tehnologija
INOVACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2021 / 18:00
Autor: SEEbiz
LONDON - Dinamika inovacija u području ekološki prihvatljivih energetskih rješenja usporila se, navodi se u izvješću koje su ovaj tjedan objavili Europski patentni ured i Međunarodna energetska agencija.

Znanstvenici ističu potrebu da se zagrijavanje našeg planeta ograniči na 1,5 Celzijevih stupnjeva, kako bi se zaustavile najgore posljedice klimatskih promjena. To je ujedno i cilj Pariškog klimatskog sporazuma koji su članice UN-a 2016. godine zaključile kao prvi globalni klimatski sporazum.

Mnoge zemlje, uključujući velika gospodarstva, obećavaju drastično smanjiti emisiju stakleničkih plinova ili čak postići neto nultu emisiju do sredine stoljeća ili ubrzo nakon toga.

No, zajedničko izvješće dviju agencija, prema francuskoj novinskoj agenciji AFP, ističe da oko trećine smanjenja energetskog sektora potrebnih da bi se održivi put do neto nula emisija do 2070. godine ovisi o tehnologiji koja je još u fazi prototipa ili ispitivanja.

"Energetski sektor postići će neto nultu emisiju samo ako se poduzmu snažne i koordinirane mjere za poticanje inovacija", navodi se u izvješću.

I u tom svjetlu, nije ohrabrujuće primijetiti da je između 2000. i 2013. prosječna godišnja stopa rasta patenata u ovom području bila 12,5%, a od 2017. nadalje samo 3%.

Većina novih patenata odnosi se na područje energetske učinkovitosti i tehnologije za prijelaz na nova, ekološki prihvatljivija goriva. Ovi patenti čine oko 60 posto svih. Međutim, broj patenata u području obnovljivih izvora energije opada već gotovo desetljeće, čineći 17% svih patenata u 2019. godini.

Najjači pokretač inovacijske aktivnosti u području čiste energije od 2017. godine su područja baterija ili. skladišta energije, uporaba vodika i pametne mreže. Postoje i tehnologije za prikupljanje i skladištenje ugljika. Udio patenata u tim područjima povećao se s 27 na 34 posto od 2000. do 2019. godine. Povećanje uporabe električnih vozila također značajno doprinosi ovom rastu. prijelaz na električnu mobilnost u prometu.

Iako je Kina vrlo napredna u ovom području, nije na vrhu patenata za smanjenje emisija stakleničkih plinova. Zemljopisno je prva Europa s 28 posto. Slijedi Japan s 25 posto, Sjedinjene Države s 20 posto, Južna Koreja s 10 posto i potom najveća azijska ekonomija s osam posto.

Tagovi: zelene tehnologije, patenti, zelena energija, inovacije, Međunarodna agencija za energiju
PROČITAJ I OVO
Energetska tranzicija: Nafta polako gubi primat
TRANZICIJA
Energetska tranzicija: Nafta polako gubi primat
ZAGREB - Nafta gubi primat i kroji se nova geopolitika, piše u subotu Večernji list navodeći da je zbog klimatskih promjena na djelu energetska tranzicija prema vjetru, suncu, kobaltu, litiju...
Terminali FBiH kreću u veliku investiciju
INVESTICIJE
Terminali FBiH kreću u veliku investiciju
SARAJEVO - Operator Terminali Federacije BiH kreće u novu veliku investiciju rekonstrukcije terminala tečnih naftnih goriva u Blažuju.
Rusija planira zauzeti petinu svjetskog tržišta vodika
CILJEVI
Rusija planira zauzeti petinu svjetskog tržišta vodika
MOSKVA - Rusija namjerava zauzeti oko 20 posto budućeg svjetskog tržišta vodika, rekao je ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov u intervjuu za magazin Energy Policy.
Japan do 2030. namjerava povećati udio obnovljivih izvora na 40 posto
OIE
Japan do 2030. namjerava povećati udio obnovljivih izvora na 40 posto
TOKYO - Japanska vlada namjerava do fiskalne 2030. godine udio solarne, energije vjetra i drugih obnovljivih izvora energije u ukupnoj energetskoj bilanci zemlje povećati na gotovo 40 posto, izvijestila su u petak poslovne novine Asahi pozivajući se na izvore u Ministarstvu gospodarstva, trgovine i industrije.
Sklonost ulagača riziku podigla cijene nafte prema 68 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Sklonost ulagača riziku podigla cijene nafte prema 68 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 68 dolara, poduprte sklonošću ulagača riziku nakon što je američka središnja banka stišala zabrinutost zbog jačanja inflacije i otklonila mogućnost strože monetarne politike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE