GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Suzdržanost vodećih proizvođača podigla cijene nafte iznad 68 dolara

Suzdržanost vodećih proizvođača podigla cijene nafte iznad 68 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2021 / 16:43
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte poskočile su u petak na međunarodnim tržištima iznad 68 dolara nakon što su vodeći proizvođači odlučili tek neznatno povećati opskrbu u travnju, odgodivši opsežnije poteze do značajnijeg oporavka potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,75 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,49 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,49 dolara višoj cijeni, od 65,32 dolara.

Poticaj tržištima bila je jučerašnja odluka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika da neće povećavati proizvodnju u travnju, uz manja izuzeća za Rusiju i Kazahstan.

"OPEC+ se odlučio za oprez... odlučili su povećati proizvodnju u travnju za samo 150 tisuća barela dnevno, dok su tržišni akteri očekivali povećanje za 1,5 milijuna barela dnevno", rekao je analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Investitore je iznenadilo što je Saudijska Arabija dobrovoljno odlučila i u travnju smanjivati opskrbu za milijun barela dnevno, unatoč rastu cijena nafte u prošla dva mjeseca zahvaljujući programu cijepljenja protiv covida 19 širom svijeta.

"To što OPEC neće povećati opskrbu u travnju znači manje zalihe nafte ne samo u travnju već u cijeloj 2021. i u dijelu 2022. godine, čak i ako se opskrba u svibnju poveća", objašnjava Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

"Igraju na kartu cijene nauštrb obujma, dok imaju priliku", dodao je Schieldrop.

Analitičari pak prilagođavaju prognoze cijena kako bi odražavale kontinuirano ograničenje opskrbe iz OPEC+ i smanjenu proizvodnju američkih proizvođača nafte iz škriljaca, koji režu potrošnju kako bi povećali povrat investitorima.

Goldman Sachs povisio je tako procjene cijene barela u Londonu za pet dolara, na 75 dolara u drugom, te na 80 dolara u trećem tromjesečju. UBS je povisio prognozu cijene na londonskom tržištu u drugoj polovini godine na 75 dolara, te na 72 dolara u SAD-u.

Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 64,26 dolara, što znači da je ojačala 2,11 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE