GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sumnje u oporavak potražnje zadržale cijene nafte tik ispod 45 dolara

Sumnje u oporavak potražnje zadržale cijene nafte tik ispod 45 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2020 / 16:36
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijena nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima tik ispod 45 dolara, pritisnute sumnjama u oporavak potražnje zbog pandemije Covida-19 i većom ponudom.

Na londonskom je tržištu cijena barela nafte bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,95 dolara. Značajnjih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 42,24 dolara.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) snizile su ovog tjedna svoje prognoze potražnje za naftom u 2020.

Pandemija koronavirusa teško je uzdrmala potražnju za naftom zbog oštro ograničenih putovanja i smanjene gospodarske aktivinosti. Nakon pada broja novih slučajeva u lipnju, pojavila su se nova žarišta, što je potpirilo strah od novog pandemijskog vala.

Indija je u srijedu drugi dan zaredom bilježila najviše novih slučajeva zaraze od početka pandemije.

„Pesimizam u pogledu ovogodišnje perspektive rasta potražnje za naftom posljedica je slabijih izgleda za naredne mjesece", konstatira Stephen Brennock iz PVM-a.

"Situaciju pogoršava povećanje globalne ponude nafte", dodaje Brennock.

OPEC i njegovi saveznici postupno povećavaju proizvodnju, prema sporazumu koji do kraja godine predviđa blaže rezove nego u razdoblju od svibnja do srpnja.

Tada je OPEC+ smanjivao proizvodnju za 9,7 milijuna barela dnevno, što odgovara oko 10 posto ukupne globalne potražnje. Od kolovoza do kraja godine smanjivat će je za 7,7 milijuna barela dnevno.

Povećanje proizvodnje dogovoreno je zbog očekivanog oporavka potražnje a skupina OPEC+ sastat će se iduće srijede kako bi analizirala stanje na tržištu. Očekuje se da će potvrditi zacrtano povećanje proizvodnje.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 45,34 dolara, što znači da je bila 26 centi viša nego dan ranije.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE