GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sud produžio mandat Odboru EPCG za još 20 dana

Sud produžio mandat Odboru EPCG za još 20 dana
EPCG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2021 / 10:41
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Skupština akcionara državne Eelektroprivrede (EPCG) neće biti održana 25. februara, kako je to tražila Vlada - vlasnik 99 odsto akcija, odlučio je predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić.

Prihvatio je argumente Odbora direktora EPCG da je u zahtjevu Vlade za vanrednu Skupštinu akcionara, na kojoj bi bio smjenjen postojeći i izabran novi Odbor direktora, bilo proceduralnih propusta.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić juče je ocijenio da je i pravnim laicima jasno da je “u ovom farsičnom postupku Blažo uvažio sugestije Jovanića, a sve u funkciji predstojećih izbora u Nikšiću”.

“Privredni sud je i ovaj put pokazao bespogovornu privrženost Demokratskoj partiji socijalista (DPS). Bez obzira što je odložena smjena članova Odbora direktora EPCG do 16. marta, zadovoljan sam ovakvim rješenjem. Cijenim da je ova transparentna zarobljenost Privrednog suda dokaz više da ovo društvo mora, uz promjene u Tužilaštvu, što prije krenuti u promjenu ‘trulih dasaka’ u sudskim instancama”, poručio je Bojanić.

Iz kabineta predsjednika Privrednog suda juče je saopšteno da je ova odluka o prihvatanju predloga EPCG da se izricanjem privremene mjere zabrani održavanje Skupštine akcionara donijeta 22. februara.

Privredni sud nije ni na svom sajtu objavio ovu odluku niti njeno obrazloženje, već je samo postavio šturo saopštenje.

U saopštenju se, osim navoda da je Skupština akcionara zakazana za 25. februar zabranjena, navodi da je Vlada dužna EPCG da nadoknadi troškove postupka u iznosu od 261,5 eura u roku od 8 dana kao i da u najmanje dva štampana medija mora da odbjavi da je otkazana.

Iz Vlade su ranije saopštili da su oni 25. decembra uputili zahtjev EPCG da zakaže vanrednu Skupštinu akcionara i da su odluku od zakazivanju morali donijeti u roku od 30 dana, a kako se to nije desilo krajem januara su zakazali Skupštinu kao akcionari 99 odsto akcija.

Iz EPCG su tvrdili da su oni zahtjev dobili 11. januara, kao i da prema zakonu imaju 30 dana da donesu odluku o datumu sjednice, ali i da ni nakon isteka tog roka Vlada kao akcionar nema pravo da zakaže sjednicu već da se mora obratiti Privrednom sudu i da tek nakon što sud potvrdi da je Odbor EPCG prekršio zakon zbog nezakazivanja, mogu zakazati svoju.

Bojanić je nedavno kazao je da je EPCG namjerno kasnila sa zavođenjem zahtjeva Vlade u svojim knjigama da bi što duže bili na funkcijama i kako bi te funkcije koristili u predizbornim aktivnostima u Nikšiću, sjedištu EPCG, gdje se izbori održavaju 14. marta.

Ministarstvo je tražilo od Privrednog suda izricanje privremene mjere kojom bi se Odboru direktora i izvršnom direktoru zabranila upotreba pečata, zbog više spornih odluka o poslovima i isplatama novca u posljednje vrijeme, a u saopštenju suda se ovaj zahtjev ne pominje.

Iz EPCG juče nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o odluci suda i da li će se Skupština akcionara sa istim dnevnim redom održati 16. marta, već su najavili da će se oglasiti danas.

U Održavanju zakazali skupštinu tri dana nakon zahtjeva Vlade
Da se promjene u državnim kompanijama mogu desiti i bez zatezanja, pokazuje primjer državne kompanije Održavanje željezničkih voznih sredstava (OŽVS), bivšeg dijela jedinstvene Željeznice Crne Gore.

U njihovom materijalu, objavljenom na sajtu Montenegroberze, navodi se da je ministar Bojanić 5. februara Odboru direktora ove kompanije uputio zahtjev za održavanje vanredne Skupštine akcionara na kojoj bi bio smjenjen Odbor direktora i izabran novi. Ovaj odbor nije čekao da dođe 30 dana, već je tri dana od dobijanja zahtjeva - 8. februara imao sjednicu i donio odluku o zakazivanju tražene Skupštine akcionara za 15. mart.

I u ovoj kompaniji, kao i u EPCG, članovi odbora su predstavnici bivše vlasti.

Tagovi: Elektroprivreda Crne Gore, Blažo Jovanić, Privredni sud, Ministarstvo kapitalnih investicija, Đoko Krivokapić
PROČITAJ I OVO
Njemačka signalizira kompromis oko Sjevernog toka 2
KOMPROMIS
Njemačka signalizira kompromis oko Sjevernog toka 2
BERLIN - SAD će, suprotno najavama bivšeg predsjednika, povećati broj svojih vojnika u Njemačkoj, a Njemačka bi mogla SAD-u izići u susret po pitanju plinovoda Sjeverni tok II, priopćeno je nakon sastanka američkog ministra obrane Lloyda Austina s njemačkom kolegicom Annegret Kramp-Karrenbauer u utorak.
Japan odlučio u more pustiti milijun tona kontaminirane vode iz Fukushime
KATASTROFA
Japan odlučio u more pustiti milijun tona kontaminirane vode iz Fukushime
TOKYO - Japanska vlada u utorak je objavila kako planira pustiti u more više od milijun tona kontaminirane vode iz uništene nuklearne elektrane Fukushima čitavo desetljeće nakon havarije.
Nade u oporavak američke ekonomije podigle cijene nafte prema 64 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nade u oporavak američke ekonomije podigle cijene nafte prema 64 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 64 dolara, potaknute nadom u oporavak američkog gospodarstva zahvaljujući ubrzanom cijepljenju, a potporu im pružaju i napetosti na Bliskom istoku.
Mihajlović: Zabranjujemo gradnju MHE u zaštićenim područjima
NAJAVE
Mihajlović: Zabranjujemo gradnju MHE u zaštićenim područjima
BEOGRAD – Novima Zakonom o obnovljivim izvorima energije izgradnja svih hidroelektrana u zastićenim područjima prvog, drugog i trećeg stepena zaštite će biti zabranjena, a razlog je nesavesna realizacija projekata malih hidroelektrana u prethodnom periodu, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović
Slovenija: Lani novi rekord u potrošnji prirodnog plina
REKORDI
Slovenija: Lani novi rekord u potrošnji prirodnog plina
LJUBLJANA - Distribucija prirodnog plina u Sloveniji lani je dosegla 3.621 GWh, što je 1,9 posto više nego godinu prije i najviše do sada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE