GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Studija: Plinski projekti vrijedni mlijarde eura Europi su beskorisni

Studija: Plinski projekti vrijedni mlijarde eura Europi su beskorisni
PORAZNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2020 / 11:07
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Europa planira više od 100 milijardi eura potrošiti na "beskorisnu" plinsku infrastrukturu kojom će ugroziti svoje ciljeve zelenog razvoja u borbi protiv globalnog zatopljenja, navodi Global Energy Monitor (GEM) u studiji.

Ta nevladina udruga kompilirala je već aktualne projekte i one koje Europa planira provesti, a riječ je o terminalima za uvoz plina, plinovodima i elektranama na plin u zemljama Europske unije i Velike Britanije u ukupnoj vrijednosti 117 milijarda eura. Prema studiji, ti bi projekti povećali postojeće uvozne kapacitete za nekih 30 posto. 
Međutim, GEM ističe da "Europska unija već raspolaže uvoznim kapacitetom koji je dvostruk njezinoj trenutačnoj  potrošnji". Nadalje, navodi GEM u studiji objavljenoj u utorak, postojeće europske elektrane proizvode tek trećinu struje svojih stvarnih kapaciteta.

Plinski projekti ne uklapaju se u cilj koji su članice Europske unije, s izuzetkom Poljske, zacrtale u prosincu, a taj je postići ugljičnu neutralnost do 2050. godine.
S prosječno 12 milijarda eura ulaganja na godinu u idućem desetljeću, one će za približno 50 posto premašiti procjene ulaganja "prema scenariju održivog razvoja" Međunarodne agencije za energiju.
"Velika Britanija i EU time se pripremaju izgubiti desetke milijarda eura ulažući u infrastrukture inkompatibilne s europskim ciljevima" borbe protiv globalnog zatopljenja, upozorava direktor GEM-a  Ted Nace.

Ako Europljani žele ispuniti svoj cilj ugljične neutralnosti do 2050., uporaba fosilnih goriva mora pasti za 29 posto. 

Stručnjaci UN-ovog panela za klimu (Giec) procjenjuju da potrošnja prirodnog plina mora pasti za 25 posto do 2030. godine, odnosno za 75 posto do 2050., ako svijet želi ograničiti globalno zatopljenje na 1,5 stupnja Celzijeva, što je najambiciozniji cilj iz Pariškog sporazuma o klimi.

Europska investicijska banka (EIB) najavila je u studenom da će od 2022. godine prestati financirati nove projekte fosilnih goriva, uključivo plin. Od svih fosilnih goriva plin ispušta najmanje količine CO2 u atmosferu, ali se njegovom eksploatacijom emitira metan, plina koji je štetan kao i CO2 jer stvara učinak staklenika.
Europski parlament treba se idući tjedan izjasniti o javnom financiranju i zajmovima EIB-a za projekte energetske infrastrukture, među kojima su 32 plinska projekta.

"Europske vlasti govore o klimatskoj hitnosti, a pritom nastavljaju novac poreznih obveznika trošiti na projekte kojima će Europu prisiliti na desetljeća korištenja energije iz fosilnih goriva. Plin nije prijelazna energija", kazao je za agenciju France Presse Colin Roche iz udruge Friends of the Earth Europe.

Tagovi: plinski projekti, plin, plineski sektor, Global Energy Monitor
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte prošloga tjedna porasle gotovo 4 posto
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prošloga tjedna porasle gotovo 4 posto
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle gotovo 4 posto, nakon pada u prethodna tri tjedna, jer se u drugoj polovici godine očekuje rast potražnje za 'crnim zlatom'.
Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi
LNG
Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi
LONDON - Dok Rusija nastavlja ploviti kroz mnoštvo sankcija koje su nametnuli Ukrajina i zapadni saveznici, europski uvoz plina iz Rusije nadmašio je opskrbu iz SAD-a. Ovo je bio prvi put da je Rusija pretekla SAD kao najveći dobavljač plina u Europi u gotovo dvije godine.
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
STRUJA
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
PODGORICA - Na crnogorskoj burzi sada je registrirano 27 sudionika - prodavatelja ili kupaca, među kojima su većina energetskih kompanija, velikih trgovaca - opskrbljivača ili velikih potrošača električne energije.
Njemačka službeno odustala od projekta VE Hrgud
ODUSTAJANJE
Njemačka službeno odustala od projekta VE Hrgud

BANJA LUKA - Stigla je službena obavijest da se Njemačka povlači iz financiranja vjetroelektrane Hrgud kod Berkovića. 

Za generalnog direktora EPS-a imenovan Dušan Živković
KARIJERE
Za generalnog direktora EPS-a imenovan Dušan Živković
BEOGRAD - Nadzorni odbor Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije (EPS) imenovao je Dušana Živkovića za generalnog direktora kompanije, saopštio je danas EPS.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE