GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Studija: Plinski projekti vrijedni mlijarde eura Europi su beskorisni

Studija: Plinski projekti vrijedni mlijarde eura Europi su beskorisni
PORAZNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2020 / 11:07
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Europa planira više od 100 milijardi eura potrošiti na "beskorisnu" plinsku infrastrukturu kojom će ugroziti svoje ciljeve zelenog razvoja u borbi protiv globalnog zatopljenja, navodi Global Energy Monitor (GEM) u studiji.

Ta nevladina udruga kompilirala je već aktualne projekte i one koje Europa planira provesti, a riječ je o terminalima za uvoz plina, plinovodima i elektranama na plin u zemljama Europske unije i Velike Britanije u ukupnoj vrijednosti 117 milijarda eura. Prema studiji, ti bi projekti povećali postojeće uvozne kapacitete za nekih 30 posto. 
Međutim, GEM ističe da "Europska unija već raspolaže uvoznim kapacitetom koji je dvostruk njezinoj trenutačnoj  potrošnji". Nadalje, navodi GEM u studiji objavljenoj u utorak, postojeće europske elektrane proizvode tek trećinu struje svojih stvarnih kapaciteta.

Plinski projekti ne uklapaju se u cilj koji su članice Europske unije, s izuzetkom Poljske, zacrtale u prosincu, a taj je postići ugljičnu neutralnost do 2050. godine.
S prosječno 12 milijarda eura ulaganja na godinu u idućem desetljeću, one će za približno 50 posto premašiti procjene ulaganja "prema scenariju održivog razvoja" Međunarodne agencije za energiju.
"Velika Britanija i EU time se pripremaju izgubiti desetke milijarda eura ulažući u infrastrukture inkompatibilne s europskim ciljevima" borbe protiv globalnog zatopljenja, upozorava direktor GEM-a  Ted Nace.

Ako Europljani žele ispuniti svoj cilj ugljične neutralnosti do 2050., uporaba fosilnih goriva mora pasti za 29 posto. 

Stručnjaci UN-ovog panela za klimu (Giec) procjenjuju da potrošnja prirodnog plina mora pasti za 25 posto do 2030. godine, odnosno za 75 posto do 2050., ako svijet želi ograničiti globalno zatopljenje na 1,5 stupnja Celzijeva, što je najambiciozniji cilj iz Pariškog sporazuma o klimi.

Europska investicijska banka (EIB) najavila je u studenom da će od 2022. godine prestati financirati nove projekte fosilnih goriva, uključivo plin. Od svih fosilnih goriva plin ispušta najmanje količine CO2 u atmosferu, ali se njegovom eksploatacijom emitira metan, plina koji je štetan kao i CO2 jer stvara učinak staklenika.
Europski parlament treba se idući tjedan izjasniti o javnom financiranju i zajmovima EIB-a za projekte energetske infrastrukture, među kojima su 32 plinska projekta.

"Europske vlasti govore o klimatskoj hitnosti, a pritom nastavljaju novac poreznih obveznika trošiti na projekte kojima će Europu prisiliti na desetljeća korištenja energije iz fosilnih goriva. Plin nije prijelazna energija", kazao je za agenciju France Presse Colin Roche iz udruge Friends of the Earth Europe.

Tagovi: plinski projekti, plin, plineski sektor, Global Energy Monitor
PROČITAJ I OVO
Energopetrol u 2022. gotovo učetverostručio dobit
SJAJNE BROJKE
Energopetrol u 2022. gotovo učetverostručio dobit
SARAJEVO - Energopetrol d.d. Sarajevo završio je 2022. godinu sa neto dobiti od 16,5 miliona KM nakon 4,4 miliona KM ostvarenih godinu ranije.
Ne očekuju se dodatni rezovi OPEC-a
OČEKIVANJA
Ne očekuju se dodatni rezovi OPEC-a
LONDON - Analitičari OPEC-a očekuju da će se skupina i njezini saveznici suzdržati od daljnjih smanjenja proizvodnje idućeg tjedna, unatoč upozorenju Saudijske Arabije špekulantima koji oštećuju tržište dionica.
NIS će za dividendu isplatiti 25% prošlogodišnje dobit
DIVIDENDA
NIS će za dividendu isplatiti 25% prošlogodišnje dobit
BEOGRAD - Odbor direktora Naftne industrije Srbije (NIIS) sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 29. jun na kojoj će biti usvojeni finansijski izveštaji iz protekle godine te doneta odluka o raspodeli dobiti.
Bum solarne energije u Hrvatskoj
TREND
Bum solarne energije u Hrvatskoj
BOL - Proizvodnja na mjestu potrošnje izazvala je veliki interes sudionika drugog dana konferencije Dani sunca koja se od petka održava u Bolu na Braču i na kojoj se čulo da solarni bum u Hrvatskoj počiva na proizvodnji na mjestu potrošnje, kao i da broj proizvodnih postrojenja na distribucijskoj mreži kontinuirano raste.
Cijene nafte porasle na 77 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle na 77 dolara

LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima na 77 dolara, poduprte pojačanom potražnjom u SAD-u na početku ljetne sezone vožnje i procjenama trgovaca da bi vodeći proizvođači mogli ponovo smanjiti opskrbu.@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE