GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik

Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
RIZICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2024 / 20:28
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Čisti vodik kao izvor energije neophodan je za postizanje globalnih klimatskih ciljeva, ali Njemačka i Europska unija su u opasnosti da promaše svoje ciljeve vezane uz vodik, pokazala je studija objavljena u ponedjeljak.

"Njemačka očito zaostaje za svojim planovima", piše u svom izvješću konzultantska tvrtka PwC Strategy&.

Dok je do 2030. planiran kapacitet elektrolize od 10 gigavata (GW), danas ne radi ni 0,1 GW, a financirani su projekti s 0,55 GW, pokazalo je istraživanje.

Elektroliza je proces kojim se voda uz pomoć električne energije razdvaja na vodik i kisik. Proces se odvija u elektrolizeru i proizvodi vodikovu energiju bez ugljika.

Kako bi postigla cilj, Njemačka bi svake godine morala izgraditi 1 do 2 GW postrojenja za elektrolizu i 200 do 400 vjetroturbina. U posljednje dvije godine, međutim, financirano je samo 0,25 GW dodatnih kapaciteta.

Prema PwC-u, EU želi koristiti najmanje 20 milijuna tona čistog vodika do 2030. godine i polovicu toga proizvesti u Europi. Međutim, "EU je daleko od toga". Morao bi izgraditi 120 GW kapaciteta da bi to postigao.

Trenutno je u pogonu samo 0,2 GW postrojenja, dok su postrojenja snage 3 GW u izgradnji ili se financiraju. S obzirom na vlastite ciljeve, EU bi svake godine morala graditi postrojenja kapaciteta 20 GW.

Postoji ogroman jaz između najava i realizacije diljem svijeta, navodi se u studiji. Najavljeni su projekti od 840 GW, 15 GW je financirano ili u izgradnji, au pogonu su postrojenja od samo 1 GW.

Što se tiče planova, Europa je na prvom mjestu ispred Afrike i Latinske Amerike. Kina, Južna Koreja i Japan prednjače kada je u pitanju realizacija.

Azijski trio već ima "dvostruko više proizvodnih kapaciteta u pogonu, financiranih ili u izgradnji od Europe", rekao je PwC.

Sjedinjene Države prvenstveno se fokusiraju na jeftiniji vodik, koji se proizvodi hvatanjem i skladištenjem CO2.

"Kapitalno intenzivno tržište vodika još je u povojima i nedavno se moralo boriti s visokim kamatama i inflacijom u cijenama materijala", rekao je koautor Dirk Niemeier.

Političari tu imaju dužnost: "Najveća prepreka je nepostojanje velikih kupoprodajnih ugovora, što onemogućuje financiranje, a time i završetak proizvodnih projekata. Preduvjet za takve kupoprodajne ugovore je subvencija koja nadoknađuje početne dodatne troškove u odnosu na fosilne alternative gorivu, slično obnovljivoj električnoj energiji."

Osim toga, obnovljiva energija je neophodna za čisti vodik, ali je nedostaje.

Tagovi: njemačka, vodik, energija
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 81 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 81 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 81 dolara budući da trgovci važu naznake jačanja potražnje na pragu ljetne sezone vožnje u SAD-u i pojačani oprez američke središnje banke pri razmatranju troškova zaduživanja.
EU premašio plan o štednji plina
PLIN
EU premašio plan o štednji plina
BRUXELLES - Europska unija smanjila je potrošnju plina više no što je planirala, a Hrvatska je uštedom na razini europskog prosjeka, pokazalo je izvješće Europske komisije.
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SOLARI
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SMEDEREVO - U naselju Saraorci pored Smedereva, završena je prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji ,,Saraorci” čija ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9.86MW (11,8 MWp) dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1.5MW (1,86 MWp).
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NEW YORK - Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 83 dolara budući da je najava Rusije o smanjivanju opskrbe prevagnula nad signalima američke središnje banke da bi mogla podići troškove zaduživanja ako inflacija ne popusti.
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
LJUBLJANA - Dioničari Petrola danas su na skupštini u Ljubljani potvrdili prijedlog uprave društva da se od 74,2 milijuna eura bilančne dobiti 74 milijuna eura namijeni za isplatu dividendi, odnosno 1,80 eura bruto po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE