GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Struja sve skuplja zbog velikih vrućina

Struja sve skuplja zbog velikih vrućina
POSKUPLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2021 / 11:29
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zbog velikih vrućina i manjka vjetra širom južne i jugoistočne Europe ovih dana svjedočimo poskupljenju električne energije.

Tržišta širom Europe muku muče s rastućom potražnjom za električnom energijom, a već smo pisali kako i cijene plina rastu, piše tportal.

Snažan rast podržali su ugovori o europskom plinu za dan unaprijed koji su u utorak ponovno koketirali s višegodišnjim maksimumima jer su se tržišta prilagodila daljnjim ograničenjima opskrbe plinom, piše ICIS.

Prema nedavnoj analizi ICIS-a, ključni europski energenti zaključani su u svom najekstremnijem rekordnom uspjehu sa zimskim premijskim nagomilavanjem dobitaka na prednjoj strani krivulje.

Španjolska je jedno od najteže pogođenih tržišta, a spot cijene električne energije u zemlji udvostručile su se od početka godine. Prosječna dnevna spot cijena u srpnju dosegla je 93,50 €/MWh prema OMIE -u, tri puta više od cijena u istom mjesecu prošle godine. Trend se nastavio u kolovozu, a posljednja tri trgovinska dana donijela su obaranje povijesnih cjenovnih rekorda.

"Povećanje cijena plina i ugljika uslijed niske proizvodnje vjetra ključni su razlozi za rekordne cijene", rekao je.

"Cijene će najvjerojatnije nastaviti rasti sljedećih dana zbog povećane potražnje s toplinskim valom koji počinje u četvrtak i donijet će temperature oko 47ºC", dodao je trgovac.

Trgovac je također rekao: "Morate se protegnuti na terminske ugovore za 2025. i 2026. godinu kako biste pronašli cijene niže od onih zabilježenih u travnju."

Toplinski valovi također su poharali dijelove jugoistočne Europe, a gorući uvjeti povećali su potražnju za hlađenjem uslijed prekida u nuklearnim i plinskim postrojenjima koja nisu mogla raditi po vrućini.

Cijene električne energije u Grčkoj u prvom mjesecu po prvi su put skočile preko 100 €/MWh prema evidenciji ICIS-a. Prethodni mjesec grčkog osnovnog opterećenja podmirio se na 114 eura/MWh, što je povećanje od 78% u odnosu na početak godine.

Tagovi: električna energija, struja, vrućine, toplinski val
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE