GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Struja će poskupjeti 9,6 posto, račun u prosjeku raste 27 kuna

Struja će poskupjeti 9,6 posto, račun u prosjeku raste 27 kuna
POSKUPLJENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2022 / 09:45
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Od 1. travnja kućanstvu koje ima HEP-ov tarifni model Plavi mjesečni će račun za električnu energiju porasti u prosjeku 14 kuna, a kod Bijelog odnosno dvotarifnog mjerenja račun raste 30 kuna. Prihod HEP-a bit će manji 460 milijuna kuna, piše u četvrtak Večernji list.

Hrvatska kućanstva od 1. travnja plaćat će skuplje električnu energiju, no zahvaljujući paketu vladinih mjera to poskupljenje neće biti tako drastično kao što se očekivalo s obzirom na poskupljenja energenata na svjetskim tržištima.

U HEP-u kažu da se vladine mjere odnose na sve kupce iz kategorije kućanstava koji koriste javnu uslugu opskrbe. Riječ je o oko dva milijuna kupaca HEP Elektre, koji čine oko 90 posto ukupnog broja kupaca iz kategorije kućanstava u Hrvatskoj.

Kako je i predviđeno paketom mjera, računi za električnu energiju kućanstava prosječnom će kupcu, navode u HEP-u, od 1. travnja porasti 9,6 posto, odnosno 27 kuna mjesečno.

No u toj tvrtki ističu da se od 1. travnja mijenjaju i tarifne stavke koje se odnose na korištenje mreže te za opskrbu električnom energijom koje definira opskrbljivač nositelj obveze javne usluge opskrbe električnom energijom, uvažavajući paket mjera Vlade RH, pa stoga napominju da visina promjene računa u konačnici neće biti jednaka za sve kupce HEP Elektre.

Iznos računa ovisit će, naime, o tarifnom modelu koji kupac koristi, količini potrošene električne energije te načinu - omjeru potrošnje u višoj i nižoj tarifi za kupce s dvotarifnim mjerenjem.

Usto, iznos računa će ovisiti i o utjecaju promjene naknada za korištenje mreže (povećanje za višu tarifu) i promjene stavke stalne mjesečne naknade, koja se obračunava u fiksnom mjesečnom iznosu, neovisno o potrošnji kupca, a to ima velik utjecaj kod male potrošnje.

Tako, kao i u slučaju svih dosadašnjih promjena cijene električne energije, zbog složene strukture krajnjeg, odnosno ukupnog računa za električnu energiju visina promjene računa nije jednaka za sve kupce.

Tagovi: struja, električna energija, poskupljenje struje, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
Je li moguća nestašica dizela?
DIZEL
Je li moguća nestašica dizela?
ZAGREB - Sutra na snagu stupa europska zabrana uvoza naftnih derivata iz Rusije, i to u trenutku kada jedina rafinerija nafte u Hrvatskoj - ona u Rijeci - ne radi jer je još u procesu modernizacije.
Radosavljević: Zabrana ruskog dizela neće značajno uticati na tržište Srbije
ANALITIČARI
Radosavljević: Zabrana ruskog dizela neće značajno uticati na tržište Srbije
BEOGRAD – Zabrana ruskog dizela, koja počinje da važi sutra, ne bi trebalo da značajno utiče na srpsko tržište jer su se kompanije pripremile, a rafinerija u Pančevu proizvodi dovoljno dizela za naše potrebe, rekao je za Tanjug profesor FEFA Goran Radosavljević.
G7, EU i Australija uveli gornje granice cijena za ruski dizel i druge naftne derivate
ODLUKE
G7, EU i Australija uveli gornje granice cijena za ruski dizel i druge naftne derivate
WASHINGTON - Skupina sedam najbogatijih zemalja G7, Europska unija i Australija uveli su ograničenja cijena ruskog dizela i drugih naftnih derivata kao dio sankcija protiv Rusije zbog njezina napada na Ukrajinu.
MK Grupa i slovenski ALFI Green Energy Fund osigurali 155 miliona eura za projekt vjetroelektrane Krivača
OIE
MK Grupa i slovenski ALFI Green Energy Fund osigurali 155 miliona eura za projekt vjetroelektrane Krivača
BEOGRAD - MK grupa i slovenski ALFI Green Energy Fund osigurali su 155 miliona eura za projekt vjetroelektrane Krivača od konzorcija zajmodavaca predvođenog Erste grupom.
EU odredio gornju granicu cijena ruskih naftnih proizvoda
RUSKA NAFTA
EU odredio gornju granicu cijena ruskih naftnih proizvoda
BRUXELLES - Zemlje članice EU-a postigle su dogovor o gornjoj granici cijena ruskih naftnih derivata koje Moskva izvozi u treće zemlje, izvijestilo je Vijeće EU-a iz švedskog predsjedništva. Sporazum sada moraju službeno odobriti članice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE