GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Strah od recesije spustio cijene nafte ispod 107 dolara

Strah od recesije spustio cijene nafte ispod 107 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2022 / 17:22
Autor: SEEbiz / H
LONDON – Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 107 dolara budući da je strah od recesije nadjačao zabrinutost za opskrbu i geopolitičke napetosti u Europi.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala za 89 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 106,69 dolara. Na američkom se tržištu barelom se trgovalo po 30 centi nižoj cijeni, od 105,41 dolar.

Trgovci su se ovog tjedna fokusirali na podizanje ključnih kamatnih stopa, jačanje američkog dolara i inflaciju, strahujući od recesije.

Produljene blokade zbog covida 19 u najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte, Kini, također su pritisnule naftna tržišta.

"Strah od recesije sve je jači i jutros je spustio cijene nafte", rekao je Howie Lee iz singapurskog Oversea Chinese Bankinga, ukazavši na snažan rast indeksa potrošačkih cijena (CPI) u SAD-u, prema izvješću objavljenom u srijedu.

Cijene su u SAD-u u 12-mjesečnom razdoblju do kraja travnja poskočile 8,3 posto, potaknuvši bojazni da bi američka središnja banka mogla još više podići kamatne stope i time zakočiti gospodarski rast.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) upozorila je da bi sporiji gospodarski rast mogao zakočiti oporavak potražnje za naftom do kraja godine.

"Nagli rast cijena goriva i sporiji gospodarski rast trebali bi značajno ograničiti oporavak potražnje u ostatku ove i na početku 2023. godine", istaknula je IEA u mjesečnom izvješću o stanju na tržištima nafte.

Agencija je upozorila i da je "prošireni lockdown u mnogim dijelovima Kine... glavni razlog značajnog usporavanja (aktivnosti) u drugom po veličini potrošaču nafte u svijetu".

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) snizila je procjenu rasta svjetske potražnje za naftom u ovoj godini drugi mjesec zaredom, zbog posljedica ruske invazije na Ukrajinu, inflacije i opetovanog širenja varijante koronavirusa omikrona u Kini.

Značajniji pad cijena zakočila su strahovanja da bi embargo EU-a na rusku naftu mogao dodatno stanjiti globalnu opskrbu.

EU još pregovara o pojedinostima predloženog embarga koji mora odobriti svih 27 članica. Glasanje je odgođeno zbog protivljenja Mađarske koja smatra da bi embargo teško pogodio njezino gospodarstvo.

"Očekuje se da će predloženi naftni embargo... još više približiti ponudu i potražnju na tržištu nafte, posebno u segmentu naftnih proizvoda. Međutim, provedba sankcija težak je zadatak", smatraju analitičari PVM-a.

U odvojenom je izvješću OPEC danas objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu stajao 109,02 dolara, što znači da je poskupio 84 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE