GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Strah od posustajanja potražnje u Aziji spustio cijene nafte ispod 72 dolara

Strah od posustajanja potražnje u Aziji spustio cijene nafte ispod 72 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2021 / 17:19
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte kliznule su u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 72 dolara pod pritiskom bojazni da saudijsko sniženje cijena kupcima u Aziji signalizira posustajanje potražnje u važnoj uvoznoj regiji.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 27 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 71,95 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 76 centi nižoj cijeni u odnosu na petak, po 68,53 dolara, budući da je tržište jučer bilo zatvoreno zbog praznika.

Trgovci su i danas bili pod dojmom nedjeljne objave Saudi Aramca da je kupcima u Aziji snizio službene prodajne cijene (OSP) svih svojih brendova sirove nafte u ugovorima za isporuke u listopadu za najmanje jedan dolar.

"Duboko smanjenje saudijskih cijena i potres koji su izazvali razočaravajući podaci o stanju na američkom tržištu rada, objavljeni u petak, poduprijevši dolar, bili su dovoljni da natjeraju na uzmak investitore sklone podizanju cijena", rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Američko je gospodarstvo u kolovozu otvorilo najmanje radnih mjesta u sedam mjeseci jer je zapošljavanje u sektoru organizacije slobodnog vremena i ugostiteljstva zastalo zbog ponovnog razbuktavanja epidemije covida 19.

Saudijsko sniženje cijena naznaka je pak da je potrošnja u Aziji, važnoj uvoznoj regiji, i dalje mlaka, uslijed zatvaranja u brojnim zemljama zbog delta soja koronavirusa i prigušenih izgleda za gospodarski rast.

Značajniji pad cijena zakočili su ipak snažni kineski ekonomski pokazatelji i spori oporavak proizvodnje u američkom dijelu Meksičnog zaljeva nakon pustošenja uragana Ida.

Više od 80 posto proizvodnje nafte u toj regiji još je uvijek zatvoreno više od tjedan dana nakon što je oluja okrenula na kopno i oštetila infrastrukturu. Osim naftnih bušotina u zaljevu, zatvorene su i rafinerije na obali.

Potporu cijenama nafte pružio je i podatak da je kineski uvoz sirove nafte u kolovozu porastao osam posto na mjesečnoj razini, prema službenim podacima carinske uprave, budući da su rafinerije ponovo počele kupovati naftu nakon izdavanja novih uvoznih kvota.

Ulagače su ohrabili i podaci iz kineskog gospodarstva i neočekivano rast izvoza u kolovozu, oslonjen na solidnu globalnu potražnju, što je ublažilo pritisak na drugo najveće svjetsko gospodarstvo i pomoglo mu da se lakše nosi s nepovoljnim trendovima na nekoliko fronti.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 71,30 dolara, što znači da je pala 1,28 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE