GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Strah od nedostatne opskrbe podigao cijene nafte na 79 dolara

Strah od nedostatne opskrbe podigao cijene nafte na 79 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2021 / 19:45
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 79 dolara, poduprte zabrinutošću da opskrba neće moći držati korak s oporavljenom potražnjom nakon ublažavanja mjera suzbijanja covida 19.

Na londonskom se tržištu barelom trgovalo po 92 centa višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 79,01 dolar. Na američkom je tržištu poskupio 82 centa, na 74,80 dolara.

Naftna tržišta zaokupljala je proteklih tjedana spora obnova proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaljeva nakon dva uragana.

"Cijene je poduprla nedostatna opskrba u SAD-u budući da su poremećaji u Meksičkom zaljevu potaknuli pad zaliha", tumači Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

Potražnja se pak oporavlja budući da se ublažavaju mjere suzbijanja pandemije covida 19.

Uvoz nafte u Indiju dosegnuo je tako u kolovozu najvišu razinu u tri mjeseca, nakon naglog pada u srpnju, budući da su se rafinerije u drugom po veličini uvozniku sirove nafte u svijetu počele pripremati za veću potražnju.

Oporavak potražnje zatekao je članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihove saveznike, koji imaju poteškoća s povećanjem proizvodnje zbog nedostatnih ulaganja i odgode radova na održavanju postrojenja zbog pandemije.

Na europskim je tržištima cijenu nafte podupro i skuplji plin.

"Proširile su se glasine da bi zbog naglog rasta cijena prirodnog mogli mogla ojačati potražnja za drugim gorivima, uključujući naftu", navodi Brennock.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je u petak cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica iznosila 76,21 dolar, što znači da je porasla 77 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE