GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Štern za SEEbiz: Rijeka će nakon realiziranih investicija postati najvrjedniji dio Ine

Štern za SEEbiz: Rijeka će nakon realiziranih investicija postati najvrjedniji dio Ine
RIJEČ STRUČNJAKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2020 / 10:42
Autor: Siniša Malus
ZAGREB - Naftni stručnjak i bivši predsjednik Uprave Ine Davor Štern u razgovoru za SEEbiz kaže kako će riječka rafinerija nakon realiziranih investicija postati najvjrjedniji dio Ine.

Odluka uprave Ine i MOL grupe o izgradnji postrojenja za preradu teških ostataka nafte (koking) u Rafineriji nafte Rijeka svakako je sjajna vijest, kaže Štern. Kroz godnu-dvije Rijeka će postati tržišno vrlo ozbiljna priča.

– To je projekt koji će omogućiti dugoročni opstanak riječke rafinerije na tržištu, Ini omogućiti bolje poslovanje na tržištu, ali i zaposliti velik broj domaćih tvrtki. Povećat će se proizvodnja svijetlih derivata, odnosno benzina i dizela, što će donijeti i puno veću profitabilnost, a time i opstanak rafinerije na tržištu, smatra Štern.

- Rijeka je svakako zbog svoje idealne pozicije buduća zlatna koka Ine pogotovo ako se realizira proces revrzibiliteta tako i ruska nafta može dolaziti do Rijeke.

Štern vjeruje kako će izgradnja koking postrojenja omogućiti povećanje proizvodnje u riječkoj rafineriji, ali i da će se u tom slučaju i veći dio domaće nafte prerađivati u Rijeci, za što je potrebno stvoriti i tehničke preduvjete u JANAF-u.

- Rafinerije ponekad nisu lukrativne, a sve u svemu ovisi o kapacitetima i cijene, no svakako je bolje da imate takve modernizirane kapacitete, jasan je Štern.

Sisačka Rafinerija, s druge strane, čini se kao završena priča.

- Sisak je nerentabilan. U ovom trenutku ne bi ga se ni moglo nazvati rafinerijom. Ne mogu se nositi u profitabilnosti s potpuno obnovljenim rafinerijama u Mađarskoj i Slovačkoj. Nažalost, početkom 2000-ih godina propuštena je velika prilika za modernizaciju sisačke rafinerije. Planovi su bili na stolu, bilo je osigurano i financiranje no čitava je priča propala zbog osobnih interesa i čudnih ambicija, pa čak bih rekao i korupcije na razini Uprave i Nadzornog odbora Ine, kaže Štern.

Protekloga tjedna u fokusu je javnosti bio izvoz nafte u Mađarsku koji je izazvao niz reakcija. U sadašnjim okolnostima privremeni izvoz nafte u Mađarsku nije sporan, kaže Štern, jer Sisak to ne može odraditi, a Rijeka prolazi kroz proces remonta, no dodao je da ne može detaljnije kometirati jer nije upoznat sa svim detaljima ovog posla.

Posljednjih su se dana pojavile i spekulacija kako bi MOL mogao biti zainteresiran za preuzimanje Janafa. Štern ne vjeruje u priču o interesu MOL-a za preuzimanjem Janafa.

- Ina je bila suvlasnik Janafa, držala je trećinu udjela. Ne vidim razloga na mađarska naftna kompanija bude vlasnik Janafa, a ne vidim da bi MOL i bio zainteresiran. Ali Mađarskoj je svakako stalo da Janafovi cjevovodi dobro funkcioniraju i sigurno je da ćemo tu u budućnosti vidjeti daljnje intenziviranje poslova, zaključuje Štern.

Tagovi: Davor Štern, kompanija Ina, Rafinerija nafte Rijeka, Rafinerija Rijeka, Janaf, Rafinerija Sisak, izvoz nafte, nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte rastu zbog eskalacije na Bliskom istoku
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu zbog eskalacije na Bliskom istoku
LONDON - Cijene nafte danas su porasle ususret očekivanom izraelskom odgovoru na iranski napad.
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
ZABRINUTOST
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
LONDON - Čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor Rafael Grossi u ponedjeljak je rekao da je zabrinut oko mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja, no i da će se inspekcije tih postrojenja nastaviti u utorak.
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
GORIVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada razmotrit će hoće li uvesti niže cijene goriva nakon što Središnji ured za statistiku (KSH) pregleda regionalne prosječne razine cijena, rekao je ministar gospodarstva Marton Nagy za poslovni dnevnik Vilaggazdasag.
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZELENI VODIK
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZAGREB - Ina je potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljivih izvora energije - jedan za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka i drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku, ukupno vrijednih 98 milijuna eura, priopćili su u ponedjeljak iz te kompanije.
Oštro pao norveški izvoz plina
PLIN
Oštro pao norveški izvoz plina
OSLO - Norveški izvoz naglo je pao u ožujku, odražavajući znatno smanjene isporuke plina, pokazalo je izvješće statističkog ureda. Izvoz je u ožujku pao za 20,5 posto u odnosu na istogodišnji mjesec, a uvoz za 23,1 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE