GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija razmatra preuzimanje većinske kontrole nad NIS-om

Srbija razmatra preuzimanje većinske kontrole nad NIS-om
OPCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.11.2022 / 08:46
Autor: SEEbiz / H
BEOGRAD - Srbija je u žurbi da ublaži energetsku zavisnost od Rusije, jer sankcije Moskvi primoravaju Beograd da pravi planove za slabljenje naftnih i gasnih veza sa tradicionalnim saveznikom, ocijenio je u nedjelju britanski list The Financial Time prenoseći izjavu predsjednika Srbije o razmatranju preuzimanja većinske kontrole nad Naftnom industrijom Srbije (NIS).

Srbija razmatra potez da preuzme većinsku kontrolu nad NIS-om, glavnom naftnom kompanijom, od ruskog Gazpromnjefta, jer žuri da se zaštiti od uticaja sankcija Moskvi, rekao je Aleksandar Vučić za FT.

Srpski predsjednik je dodao da Beograd priprema još nekoliko projekata za diverzifikaciju izvora energije u zemlji, uključujući bližu saradnju sa Mađarskom, u pokušaju da smanji svoju zavisnost od Rusije.

Zbog sankcija Rusiji uvedenih zbog njene invazije na Ukrajinu, od decembra će Hrvatskoj biti zabranjeno da prevozi pošiljke ruske nafte u Srbiju, dok NIS-u prijeti zabrana poslovanja sa zemljama i firmama iz Evropske unije.

Prema poznavaocima situacije, nekoliko grupa, uključujući Vladu Srbije i mađarsku energetsku kompaniju MOL, razmatralo je kupovinu kontrolnog paketa od većinskog vlasnika Gazpromnjefta, iako su pregovori o prodaji zaustavljeni, prenio je britanski list i dodao da je mađarski MOL odbio da komentariše tu vijest.

Za sada NIS može normalno da radi jer su njegove rafinerije opremljene i za transport nafte iz Iraka i drugih zemalja, kao i zbog izuzeća Beograda od sankcija EU ruskim kompanijama.

Međutim, Vučić je rekao da Srbija, kandidat za članstvo u EU, treba da razmotri "sve mogućnosti", uključujući preuzimanje NIS-a i nabavku alternativnih snabdijevanja“.

- Ako bi bilo drugih sankcija protiv preduzeća u ruskom vlasništvu, to bi za nas bio veliki problem. A ionako moramo da reagujemo i obezbijedimo dovoljno nafte i gasa našim ljudima, rekao je Vučić za Financial Times, prenose srbijanski mediji.

Britanski list je dodao da Vučić planira da potroši oko dvije milijarde eura godišnje na unapređenje energetske infrastrukture, uključujući nove naftne i gasne veze sa Bugarskom, Rumunijom, Sjevernom Makedonijom i vjerovatno Crnom Gorom.

Tagovi: Financial Times, Naftna industrija Srbije, Gazprom, aleksandar Vučić, ruska nafta
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE