GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija i Crna Gora grade elektromrežu Pljevlja-Bajina Bašta-Višegrad

Srbija i Crna Gora grade elektromrežu Pljevlja-Bajina Bašta-Višegrad
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2023 / 17:29
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Elektromreža Srbije (EMS) i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) potpisali su sporazum koji će omogućiti izgradnju 400 kilovolti voda na relaciji Pljevlja-Bajina Bašta-Višegrad.

Projekat ima za cilj da poboljša uslove prenosa struje između severnog i južnog dela regiona i na taj način omogući dalju integraciju tržišta struje.

Kako je naveo CGES, potpisivanjem sporazuma se stiču uslovi za veoma kvalitetnu saradnju koja podrazumeva razmenu relevantnih informacija, znanja, iskustava, organizovanje zajedničkih pripremnih i preliminarnih aktivnosti.

„Crnogorski elektroprenosni sistem i Elektromreža Srbije imaju za cilj poboljšanje kvaliteta usluga prenosa koji će biti usklađeni sa svim evropskim standardima i zahtevima. Takođe, nastojaće da vrše aktivnu ulogu na tržištu električne energije i doprinose njegovom razvoju u regionu Jugoistočne Evrope, a jedan od benefita je,svakako, i integracija obnovljih izvora električne energije“, navodi se u saopštenju.

Dvosistemski dalekovod naponskog nivoa 400 kilovolti “Pljevlja – Bajina Bašta – Višegrad“, kao deo Transbalkanskog koridora, obezbeđuje kvalitetnije elektroenergetsko povezivanje Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije sa neposrednim okruženjem i Evropom.

Ovaj klaster se sastoji i od projekta podmorskog kabla Crna Gora – Italija, kao i investicija izgradnje unutrašnje 400 kilovolti mreže u Crnoj Gori i Srbiji i interkonektivnih dalekovoda 400 kilovolti između Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Rumunije.

Tagovi: elektromreža Pljevlja-Bajina Bašta-Višegrad, Elektromreža Srbije, Crnogorski elektroprenosni sistem
PROČITAJ I OVO
Mađarska će blokirati novac EU-a dok Ukrajina ne dopusti prolaz ruske nafte
ODLUKE
Mađarska će blokirati novac EU-a dok Ukrajina ne dopusti prolaz ruske nafte
BUDIMPEŠTA - Mađarska će blokirati sredstva Europske unije za zemlje članice koje su u Ukrajinu slale streljivo dokle god Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njegovom teritoriju, rekao je u utorak mađarski ministar vanjskih poslova.
Daljinsko grijanje u Njemačkoj traži milijarde ulaganja
GRIJANJE
Daljinsko grijanje u Njemačkoj traži milijarde ulaganja
BERLIN - Planirano širenje mreže daljinskog grijanja u Njemačkoj prijeti biti znatno skuplje nego što se prvotno očekivalo.
Cijene nafte pale ispod 82 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 82 dolara
LONDON - Utorak je donio pad cijena nafte ispod 82 dolara.
Eni prodaje KKR-u diviziju za biogoriva
PRODAJA
Eni prodaje KKR-u diviziju za biogoriva
MILANO - Talijanski Eni, otvara novi dio u ekskluzivnim je pregovorima, objavljeno je u utorak, s investicijskom tvrtkom KKR, o prodaji manjinskog udjela u Eniliveu, ugovoru koji bi jedinicu za biogorivo mogao procijeniti na 11,5-12,5 milijardi eura (12,5-13,6 milijardi dolara) uključujući dug.
Struja u EU značajno poskupjela u srpnju
CIJENE
Struja u EU značajno poskupjela u srpnju
BRUXELLES - U EU su prosječne mjesečne veleprodajne cijene električne energije za dan unaprijed u lipnju 2024. značajno porasle u odnosu na svibanj, javlja ukrajinska konzultantska tvrtka GMK Center.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE