GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija će u zajedničkoj kompaniji za hidroelektrane na Drini imati 51% kapitala

Srbija će u zajedničkoj kompaniji za hidroelektrane na Drini imati 51% kapitala
HIDROELEKTRANE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2020 / 07:27
Autor: SEEbiz / indikator.ba
BANJA LUKA - Premijer Republike Srpske Radovan Višković kazao je da već godinu dana traje procedura u vezi sa formiranjem zajedničkog preduzeća Republike Srpske i Srbije a u vezi sa gradnjim hidroelektrana na Drini.

- Prije 15 dana potpisan je ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća između Elektroprivrede Republike Srpske i Elektroprivrede Srbije. Taj ugovor je upućen Konkurencijskom savjetu BiH, koji treba da ga odobri. Ne očekujemo nijedan problem po ovom pitanju, osim, možda, političkog, kazao je Višković u raztgovoru za RTRS.

On je naglasio da su pri formiranju zajedničkog preduzeća poštovane sve procedure, te da ne bi trebalo miješati politiku u pitanja koja znače razvoj zemlje i opstanak naroda.

Višković je izrazio očekivanje da će Konkurencijski savjet dati pozitivno mišljenje, nakon čega će biti registrovano zajedničko preduzeće u kojem Srbija učestvuje sa 51, a Republika Srpska sa 49 odsto kapitala.

- Time će biti stvoreni uslovi za početak pripremnih radova na projektu za koji su riješeni imovinsko-pravni odnosi, gdje postoji građevinska i ekološka dozvola. U tom slučaju bismo sa projektom mogli početi u naredna dva mjeseca, rekao je Višković.

Zajedničko preduzeće formirano je sa ciljem izgradnje tri hidroelektrane – HE Foča (snage 44,15 megavata), HE Paunci (snage 43,21 megavata) i HE Buk-Bijela (snage 93,52 MW). Hidroelektrane su ukupne instalisane snage od 180 megavata.

Tagovi: hidroelektrane na Drini, Radovan Višković, HE Foča, Milorad Dodik, Aleksandar Vučić, Elektroprivreda Republike Srpske, Elektroprivreda Srbije
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE