GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Spori oporavak američke proizvodnje zadržao cijene nafte na 75 dolara

Spori oporavak američke proizvodnje zadržao cijene nafte na 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2021 / 19:24
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene na tržištu nafte zadržale su se u petak na razini od 75 dolara, poduprte sporim oporavkom proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaljeva nakon dva uragana.

Na londonskom tržištu se cijenom barela trgovalo po 60 centi nižoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 75,07 dolara. Na američkom cijena mu je pala 85 centi, na 71,76 dolara.

„Tržište hvata dah. Ovotjedna izvješća o ponudi i potražnji OPEC-a i IEA-e sugeriraju da će biti vrlo blizu - očekuje se da će potražnja rasti dok će opskrba iz zemalja izvan OPEC-a rasti, dijelom zbog uragana Ida, biti slabija“, tumači analitičar PVM-a Tamas Varga.

„Izvješće EIA-a (američke uprave za energetiku) o zalihama razotkrilo je u srijedu razmjere poremećaja povezanih s vremenskim prilikama i očekuje se daljnje smanjenje zaliha sirove nafte na američkoj obali Meksičkog zaljeva idućeg tjedna, a možda i nakon toga, ", dodao je Varga.

Oko 28 posto američke proizvodnje nafte u Meksičkom zaljevu bilo je još u četvrtak van funkcije, dva i pol tjedna nakon udara uragana Ida.

„Oporavak traje dulje nego što se očekivalo i to je ovih dana bio faktor koji je podupirao tržište“, istaknuo je analitičar Commmonwealth Banka Vivek Dhar.

Uteg cijenama bio je danas jači dolar, koji je dosegnuo najvišu razinu u tri tjedna, što je smanjilo kupovnu moć imatelja ostalih valuta.

Preliminarni podaci američke vlade pokazali su da je američki izvoz sirove nafte u rujnu pao na 2,34 do 2,62 milijuna barela dnevno, s tri milijuna barela dnevno krajem kolovoza.

OPEC je danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je u četvrtak cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica iznosila 74,17 dolara, što znači da je porasla za 39 centi u odnosu na prethodni dan.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE