GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Specijalna bolnica za ortopediju iz Rovinja dobivat će toplinsku energiju iz mora

Specijalna bolnica za ortopediju iz Rovinja dobivat će toplinsku energiju iz mora
PODUHVAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2022 / 08:30
Autor: SEEbiz / H
ROVINJ - U Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" iz Rovinja realizirat će se jedan od prvih domaćih pilot projekata dobivanja toplinske energije iz mora s ciljem postizanja veće energetske učinkovitosti.

Novi sustav temelji se na korištenju dizalica topline, takozvanom voda-voda modelu koji kao primarni energent koristi morsku vodu i u potpunosti će pokrivati i potrebe za potrošnom toplom vodom u dvije bolničke zgrade neto površine više od 6500 kvadratnih metara, izvijestili su iz te zdravstvene ustanove.

Radi se o projektu proizvodnje ogrjevne energije iz mora naziva  (SeaHeat), vrijednosti gotovo milijun eura, a realizira se u suradnji sa partnerima među kojima su, uz Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u konzorciju Istarska Regionalna Energetska Agencija d.o.o. - IRENA, zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje i Rudarsko-geološko-naftni fakultet te partner Apenhet AS iz Kraljevine Norveške.

Osnovni cilj projekta je promovirati energetsku obnovu zaštićenih zgrada korištenjem dizalica topline koje nemaju vidljivu vanjsku jedinicu te ni na koji način ne narušavaju vizualni identitet zgrade, a istovremeno osiguravaju visoku energetsku učinkovitost.

Dizalice topline će u potpunosti pokrivati i potrebe za potrošnom toplom vodom. Predviđa se ugradnja četiri inverterske dizalice topline 25 do 100 kW nominalnog toplinskog učinka svaka.

Jedan od važnih ciljeva projekta je i da kao ogledni primjer potakne i druge tvrtke i institucije na korištenje mora kao inovativnog izvora toplinsko-rashladne energije, edukacija i svojevrsni transfer znanja kroz partnersku suradnju više dionika.

Projekt je uspješno kandidiran za financiranje putem fondova za što je osigurano 85 posto bespovratnih sredstava od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške putem financijskog mehanizma EGP-a za razdoblje 2014-2021. godine u okviru programa „Energija i klimatske promjene“.

Projektna dokumentacija izrađena je 2018. i 2019. te su ishođene sve potrebne suglasnosti, uključujući i nadležnog Konzervatorskog odjela.

Ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" Rovinj Marinko Rade i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, potpisali su nedavno ugovor za projekt Sea for Heritage Energy Transition u vrijednosti od 955.208 eura.

Tagovi: Specijalna bolnica za ortopediju iz Rovinja, toplinska energija iz mora, Sea for Heritage Energy Transition, Istarska Regionalna Energetska Agencija d.o.o.
PROČITAJ I OVO
Kako će izgledati tržište nafte nakon novog embarga Rusiji?
CIJENE ĆE RASTI?
Kako će izgledati tržište nafte nakon novog embarga Rusiji?
BERLIN - Neizvjesno je hoće li naftni embargo Rusiji koji će uskoro stupiti na snagu imati željeni učinak. S druge strane, vrlo je vjerojatno da će cijene nafte ponovno početi rasti.
Saudi Aramco otkrio nova nalazišta prirodnog plina
PLIN
Saudi Aramco otkrio nova nalazišta prirodnog plina
RIJAD - Saudijska naftna kompanija Aramco otkrila je dva nova polja prirodnog plina u istočnoj regiji zemlje, objavio je u srijedu ministar energetike Saudijske Arabije Abdulaziz bin Salman.
Njemačka vlada: Poskupljenje energenata samo ako je opravdano
ENERGENTI
Njemačka vlada: Poskupljenje energenata samo ako je opravdano
BERLIN - Njemačka vlada planiranim kontrolama cijena plina i električne energije namjerava zaustaviti povećanje cijena energije koje smatra neopravdanim.
Grlić Radman: Hrvatska želi postati energetsko čvorište jugoistoka Europe
PORUKE
Grlić Radman: Hrvatska želi postati energetsko čvorište jugoistoka Europe

RIM - Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u subotu je u Rimu, na konferenciji "Mediterranean Dialogues", rekao kako Hrvatska želi postati energetskog čvorište jugoistoka Europe.
Rusija kupila stotinu tankera kako bi zaobišla sankcije
POTEZI
Rusija kupila stotinu tankera kako bi zaobišla sankcije
MOSKVA - Rusija je ove godine nabavila stotinu tankera kao odgovor na naftne sankcije koje je Moskvi nametnuo Zapad, izvještava Financial Times.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE