GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Solarna elektrana Trebinje 1 na mreži do 2022.

Solarna elektrana Trebinje 1 na mreži do 2022.
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2020 / 08:00
Autor: SEEbiz / indikator.ba
TREBINJE - Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić i direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović potpisali su danas ugovor o dodjeli koncesije za izgradnju solarne elektrane Trebinje 1 na području grada Trebinja, prenio je Radio Trebinje.

Prema riječima Đokića, Vlada RS je na osnovu prethodno sprovedenog postupka u skladu sa zakonom o koncesijama, donijela odluku i dodijelila koncesiju za izgradnju solarne elektrane na području Trebinja.

- Ova solarna elektrana je planirana da ima snagu 72,92 megavata i okvirne procijenjene vrijednosti je 100.750.000 КM. Ministarstvo je uradilo strategiju razvoja energetike u RS, kojom je planirano da se u RS do 2035. godine izgradi mnoštvo energetskih objekata, a jedna od njih je i ova solarna elektrana na području grada Trebinja - istakao je Đokić.

On je dodao da je planirano da elektrana do 2022. godine bude na mreži i da je na ovaj način Vlada RS dala izuzetan doprinos i podršku razvoju Trebinja.

- Кada bude na mreži, elektrana će konstantno ostvarivati prihode, a od dijela prihoda će biti plaćena i koncesiona naknada, od koje će 500.000 КM ići u budžet grada Trebinja sve vrijeme koliko će elektrana raditi. Кoncesioni ugovor zaključen je na period od 50 godina, što znači da će 50 godina Trebinje imati konstantne prihode od rada ove elektrane, a 5 mil КM će ići u budžet RS - rekao je Đokić.

Đokić je napomenuo da će u periodu izgradnje elektrane biti angažovan veliki broj radnika sa ovog područja.

- To pokazuje visok nivo odgovornosti vlasti RS prema građanima i svakom području Republike, posebno prema području Hercegovine, gdje je pored ove solarne elektrane u planu da se grade i drugi energetski objekti, a neki od njih su već u toku, kao što je Hidroelektrana Dabar. Očekujemo da se u narednim danima završe sve administrativne radnje i da oko 1. novembra počne izgradnja vjetroelektrane Grebak kod Nevesinja. To je takođe nova investicija od nekih 80 mil EUR, od koje će nakon što se elektrana izgradi, direktnu korist imati opština Nevesinje, negdje oko milion maraka koncesione naknade na godišnjem nivou - naveo je Đokić.

Direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović je istakao da je ovo preduzeće isključivo opredijeljeno da gradi nove objekte iz obnovljivih izvora, a solarna elektrana Trebinje 1 je jedan od tih objekata.

- Ovo je peti značajan projekat ERS-a i Vlade RS u obnovljivim izvorima. Ova elektrana će imati velike benefite i po elektroenergetski sistem, proizvodiće godišnje 100 gigavat-časova električne energije. Solarna elektrana će zapošljavati određen broj ljudi jer će morati da se napravi sistem održavanja, jer njena površina je preko 120 hektara na Zubačkom platou, rekao je Petrović.

On je dodao da je urađeno mnogo posla prije potpisivanja koncesionog ugovora, a sada slijedi dobijanje urbanističko-tehničkih uslova, lokacijskih uslova i nakon toga dobijanje građevinske dozvole.

Tagovi: Solarna elektrana Trebinje 1, solarna energija, Petar Đokić, Elektroprivreda RS, Trebinje, Luka Petrović
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE