GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Solarna elektrana Trebinje 1 na mreži do 2022.

Solarna elektrana Trebinje 1 na mreži do 2022.
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2020 / 08:00
Autor: SEEbiz / indikator.ba
TREBINJE - Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić i direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović potpisali su danas ugovor o dodjeli koncesije za izgradnju solarne elektrane Trebinje 1 na području grada Trebinja, prenio je Radio Trebinje.

Prema riječima Đokića, Vlada RS je na osnovu prethodno sprovedenog postupka u skladu sa zakonom o koncesijama, donijela odluku i dodijelila koncesiju za izgradnju solarne elektrane na području Trebinja.

- Ova solarna elektrana je planirana da ima snagu 72,92 megavata i okvirne procijenjene vrijednosti je 100.750.000 КM. Ministarstvo je uradilo strategiju razvoja energetike u RS, kojom je planirano da se u RS do 2035. godine izgradi mnoštvo energetskih objekata, a jedna od njih je i ova solarna elektrana na području grada Trebinja - istakao je Đokić.

On je dodao da je planirano da elektrana do 2022. godine bude na mreži i da je na ovaj način Vlada RS dala izuzetan doprinos i podršku razvoju Trebinja.

- Кada bude na mreži, elektrana će konstantno ostvarivati prihode, a od dijela prihoda će biti plaćena i koncesiona naknada, od koje će 500.000 КM ići u budžet grada Trebinja sve vrijeme koliko će elektrana raditi. Кoncesioni ugovor zaključen je na period od 50 godina, što znači da će 50 godina Trebinje imati konstantne prihode od rada ove elektrane, a 5 mil КM će ići u budžet RS - rekao je Đokić.

Đokić je napomenuo da će u periodu izgradnje elektrane biti angažovan veliki broj radnika sa ovog područja.

- To pokazuje visok nivo odgovornosti vlasti RS prema građanima i svakom području Republike, posebno prema području Hercegovine, gdje je pored ove solarne elektrane u planu da se grade i drugi energetski objekti, a neki od njih su već u toku, kao što je Hidroelektrana Dabar. Očekujemo da se u narednim danima završe sve administrativne radnje i da oko 1. novembra počne izgradnja vjetroelektrane Grebak kod Nevesinja. To je takođe nova investicija od nekih 80 mil EUR, od koje će nakon što se elektrana izgradi, direktnu korist imati opština Nevesinje, negdje oko milion maraka koncesione naknade na godišnjem nivou - naveo je Đokić.

Direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović je istakao da je ovo preduzeće isključivo opredijeljeno da gradi nove objekte iz obnovljivih izvora, a solarna elektrana Trebinje 1 je jedan od tih objekata.

- Ovo je peti značajan projekat ERS-a i Vlade RS u obnovljivim izvorima. Ova elektrana će imati velike benefite i po elektroenergetski sistem, proizvodiće godišnje 100 gigavat-časova električne energije. Solarna elektrana će zapošljavati određen broj ljudi jer će morati da se napravi sistem održavanja, jer njena površina je preko 120 hektara na Zubačkom platou, rekao je Petrović.

On je dodao da je urađeno mnogo posla prije potpisivanja koncesionog ugovora, a sada slijedi dobijanje urbanističko-tehničkih uslova, lokacijskih uslova i nakon toga dobijanje građevinske dozvole.

Tagovi: Solarna elektrana Trebinje 1, solarna energija, Petar Đokić, Elektroprivreda RS, Trebinje, Luka Petrović
PROČITAJ I OVO
Nada da će cjepivo pomoći i potražnji podigla cijene nafte iznad 48 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nada da će cjepivo pomoći i potražnji podigla cijene nafte iznad 48 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 48 dolara, poduprte nadom da će cjepivo protiv covida 19 pomoći i naftnoj potražnji, a dodatnu potporu pružio je i slabi dolar.
NIS putem dokapitalizacije preuzima Petrohemiju
DOKAPITALIZACIJA
NIS putem dokapitalizacije preuzima Petrohemiju
BEOGRAD - Naftna industrija Srbije (NIIS) najverovatnije će da investira u izgradnju nove fabrike za proizvodnju polipropilena i preko ovog ulaganja, kroz dokapitalizaciju vrednu 100-150 miliona evra, postaće većinski vlasnik HIP Petrohemije.
Szijjarto: Krčki LNG terminal ključan za opskrbu Mađarske plinom
LNG
Szijjarto: Krčki LNG terminal ključan za opskrbu Mađarske plinom
BUDIMPEŠTA - Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto danas je nakon videokonferencije s europskim povjerenikom za energetiku Kadrijem Simsonom izjavio kako je LNG terminal na otoku Krku ključan za opskrbu Mađarske plinom.
Predsjednička tranzicija u SAD-u i cjepiva podigli cijene nafte prema 47 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Predsjednička tranzicija u SAD-u i cjepiva podigli cijene nafte prema 47 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 47 dolara nakon najave novog potencijalnog cjepiva protiv covida 19 i zelenog svjetla za tranziciju na kabinet novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena.
Rast cijene plina u Hrvatskoj među najvećima u EU
PLIN
Rast cijene plina u Hrvatskoj među najvećima u EU
ZAGREB - Prosječna cijena električne energije za kućanstva u Europskoj uniji (EU) u prvoj polovini 2020. iznosila je 21,3 eura za 100 kW h i bila je neznatno manja u usporedbi s istim razdobljem lani (21,6 eura za 100 kW h).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE