GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski Advance Capital Partners ulazi u hrvatski Solvis

Slovenski Advance Capital Partners ulazi u hrvatski Solvis
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2024 / 11:16
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA – Specijalni investicijski fond Advance Capital Partners i Stjepan Talan postigli su dogovor o strateškom partnerstvu u Solvisu, najvećem hrvatskom proizvođaču solarnih panela i integriranih fotonaponskih rješenja.

Nakon ispunjenja određenih ugovornih uvjeta i ishođenja regulatornih odobrenja nadležnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja specijalni investicijski fond, kojim upravlja Advance Capital Partners, postat će vlasnik 60% poslovnih udjela u Solvisu. Strateškim partnerstvom će se omogućiti provedba zajedničkih strateških razvojnih planova, internacionalizacija poslovanja i razvoj novih ekološki prihvatljivih energetskih rješenja, a što će uvelike doprinijeti postizanju veće energetske učinkovitosti u cijeloj regiji Adriatic.

„Zahvaljujući diverzifikaciji poslovanja i vlastitom razvoju najnaprednijih solarnih sustava Solvis je već danas vrlo uspješan na svjetskim tržištima. Naši planovi su vrlo ambiciozni, a za njihovu provedbu želimo unaprijediti korporativno upravljanje društvom, privući dodatne kvalificirane stručnjake, razviti i implementirati značajne projekte za Solvis kao i omogućiti zelenu tranziciju u regiji. Stoga smo u prvom redu željeli pronaći financijski snažnog partnera koji će razumjeti naš poslovni model i pomoći nam u sljedećoj fazi razvoja. Vjerujem da smo ga pronašli u Advance Capital Partners, koji će omogućiti daljnji rast i razvoj poslovanja Solvisa,“ rekao je Stjepan Talan, koji ostaje suvlasnik i direktor Solvisa.

„Cilj Advance Capital Partners je razviti Solvis kao vodećeg pružatelja energetskih rješenja u cijeloj Adriatic regiji te ga učiniti globalno prepoznatljivim igračem na području naprednih integriranih fotonaponskih modula (BIPV). S dodatnim financijskim sredstvima, Solvis će biti sposoban u budućnosti još učinkovitije i brže razvijati vlastite projekte sunčanih elektrana. U sljedećih 5 godina planiramo izgraditi dodatne kapacitete u regiji od oko 500 MW, a strateški razvoj u regiji pratit će trendove u području obnovljivih izvora energije, što znači razvoj Solvisa kao vodećeg regionalnog pružatelja energetskih rješenja za poslovne korisnike i kućanstva,“ rekao je Aleš Škerlak, predsjednik uprave Advance Capital Partners.

Solvis, koji je u 2023. godini ostvario više od 100 milijuna eura prihoda, zapošljava već oko 300 ljudi. Većinu svoje proizvodnje Solvis izvozi u Njemačku, Francusku, Kanadu, Nizozemsku, Tursku, Italiju, Austriju, Dansku, Španjolsku, Maroko i Dubai, a integrirani fotonaponski moduli Solvisa bili su instalirani i na krov novog Google kampusa u Silicijskoj dolini. Solvis je do sada instalirao više od 350 sunčanih elektrana i najveći je proizvođač fotonaponskih modula u jugoistočnoj Europi.

„S punom podrškom Advance Capital Partners, u sljedećim godinama želimo provesti ambicioznu strategiju, unaprijediti naše proizvodne kapacitete, ući na nova tržišta i povećati broj zaposlenih, pri čemu će sjedište tvrtke i nakon zaključene transakcije ostati u Varaždinu,“ najavio je još Stjepan Talan.

Jedna od glavnih aktivnosti Solvisa i dalje ostaje izgradnja fotonaponskih sunčanih elektrana za poslovne korisnike i privatne investitore po principu „ključ u ruke“. Po ishođenju regulatornih odobrenja nadležnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, te po zaključenju transakcije, strateški partneri zajedničkim sinergijskim učincima razvijat će planove za izgradnju najmanje 17 velikih sunčanih elektrana s ukupnom snagom od oko 250 MW do 2026. godine. Navedeni projekti konkretno će doprinijeti strateškim energetskim ciljevima Republike Hrvatske u smislu znatnog povećanja proizvodnih kapaciteta te energetske učinkovitosti i samostalnosti Republike Hrvatske.

Tagovi: Advance Capital Partners, Solvis, talan
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 85 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 85 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 85 dolara, balansirajući između naznaka posustale potražnje u SAD-u i zabrinutosti za opskrbu iz Rusije.
Hoće li francuski div graditi nuklearku u Srbiji?
RAZGOVORI
Hoće li francuski div graditi nuklearku u Srbiji?
BEOGRAD - Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas s izaslanstvom francuske državne energetske tvrtke EDF o suradnji u energetskom sektoru, s posebnim osvrtom na razvoj suradnje u mirnodopskoj primjeni nuklearne energije.
EPS: Struja neće poskupeti ove godine
CIJENE
EPS: Struja neće poskupeti ove godine
BEOGRAD - Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković izjavio je danas da struja za domaćinstva neće poskupeti ove godine, što, kako je naveo, pokazuje i finansijski izveštaj koji je kompanija predstavila javnosti.
Ovo je jedina država u EU koja iskopava uran
URAN
Ovo je jedina država u EU koja iskopava uran
HELSINKI - Finska je postala prva zemlja u Europskoj uniji koja je iskopava uran, objavila je rudarska kompanija Terrafame.
Bez većih promjena na naftnim tržištima
NAFTNO TRŽIŠTE
Bez većih promjena na naftnim tržištima
LONDON - Utorak je donio stabilizaciju cijena nafte na svjetskim tržištima iznad razine od 84 dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE