GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska vlada smanjuje cijenu dizela na autocestama za sve

Slovenska vlada smanjuje cijenu dizela na autocestama za sve
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2022 / 20:58
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA – Ukidanjem dvaju doprinosa na dizel gorivo slovenska vlada u četvrtak je djelovala na smanjenje njihove maloprodajne cijene koje će se primjenjivati dan nakon objave dviju uredbi u službenom listu.

Uredbe kojima se cijene dizela smanjuju primjenjivat će se samo na dizel gorivo na postajama uz autoceste, gdje su cijene zadnjih desetak dana bile sasvim liberalizirane što je izazvalo proteste vozača i povremene nestašice goriva na ostalim postajama u naseljima.

Uredbom je propisano da će niže cijene dizela na autocestama vrijediti za sve, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani nakon sjednice vlade ministar za infrastrukturu Bojan Kumer.

Dizel gorivo po toj uredbama sniženoj cijeni moći će kupovati svi, i vozači osobnih automobila, i vozači u tranzitu, dodao je time otklonivši ranije najave da će se nove cijene dizela odnositi samo za vozače transportnih vozila i putničkog prometa.

Riječ je o privremenoj mjeri koja stupa na snagu dan nakon objave u službenom listu, možda već u petak ili koji dan kasnije, pojasnio je Kumer.

Prema riječima ministra, vlada od distributera očekuje od da što više smanje svoje marže, a od vozača teretnih i putničkih vozila na dizel dobila je obećanja da više neće za gorivo skretati na lokalne pumpe u naseljima i tako stvarati gužve.

Što se tiče izvanrednog stanja na benzinskim postajama zadnjih dana, osobito proteklog vikenda i nervoza zbog nestašice nekih goriva, kazao je da je vlada od distributera dobila jamstva da su sada obnovili zalihe i da se situacija “stabilizira”.

U odluku o načinu smanjenja cijene dizel goriva na prodajnim mjestima uz autoceste išlo se i ciljano zato jer dizel više od svih ostalih goriva utječe generalno na cijenu prijevoza, a time i na povećanje konačnih maloprodajnih cijena.

Kumer nije želio komentirati odluku regulatornog tijela za tržišno natjecanje Europske unije koje je uvelo dodatni postupak dubinskog ispitivanja dogovorene transakcije u kojoj je mađarski MOL trebao preuzeti crpke OMV-a Slovenija, drugog najvećeg distributera naftnih derivata.

Europska komisija objavila je da će postupak dodatnog ispitivanja tog spajanja trajati nekoliko mjeseci, a konačnu odluku bi li MOL-ova akvizicija u Sloveniji potencijalno mogla smanjiti tržišnu konkurenciju i dovesti do kartelnih dogovora o višim cijenama i tako utjecati na inflaciju donijet će do kraja listopada ove godine.

Tagovi: cijene goriva, gorivo, benzin, dizel, Petrol, kompanija MOL
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE