GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska vlada smanjuje cijenu dizela na autocestama za sve

Slovenska vlada smanjuje cijenu dizela na autocestama za sve
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2022 / 20:58
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA – Ukidanjem dvaju doprinosa na dizel gorivo slovenska vlada u četvrtak je djelovala na smanjenje njihove maloprodajne cijene koje će se primjenjivati dan nakon objave dviju uredbi u službenom listu.

Uredbe kojima se cijene dizela smanjuju primjenjivat će se samo na dizel gorivo na postajama uz autoceste, gdje su cijene zadnjih desetak dana bile sasvim liberalizirane što je izazvalo proteste vozača i povremene nestašice goriva na ostalim postajama u naseljima.

Uredbom je propisano da će niže cijene dizela na autocestama vrijediti za sve, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani nakon sjednice vlade ministar za infrastrukturu Bojan Kumer.

Dizel gorivo po toj uredbama sniženoj cijeni moći će kupovati svi, i vozači osobnih automobila, i vozači u tranzitu, dodao je time otklonivši ranije najave da će se nove cijene dizela odnositi samo za vozače transportnih vozila i putničkog prometa.

Riječ je o privremenoj mjeri koja stupa na snagu dan nakon objave u službenom listu, možda već u petak ili koji dan kasnije, pojasnio je Kumer.

Prema riječima ministra, vlada od distributera očekuje od da što više smanje svoje marže, a od vozača teretnih i putničkih vozila na dizel dobila je obećanja da više neće za gorivo skretati na lokalne pumpe u naseljima i tako stvarati gužve.

Što se tiče izvanrednog stanja na benzinskim postajama zadnjih dana, osobito proteklog vikenda i nervoza zbog nestašice nekih goriva, kazao je da je vlada od distributera dobila jamstva da su sada obnovili zalihe i da se situacija “stabilizira”.

U odluku o načinu smanjenja cijene dizel goriva na prodajnim mjestima uz autoceste išlo se i ciljano zato jer dizel više od svih ostalih goriva utječe generalno na cijenu prijevoza, a time i na povećanje konačnih maloprodajnih cijena.

Kumer nije želio komentirati odluku regulatornog tijela za tržišno natjecanje Europske unije koje je uvelo dodatni postupak dubinskog ispitivanja dogovorene transakcije u kojoj je mađarski MOL trebao preuzeti crpke OMV-a Slovenija, drugog najvećeg distributera naftnih derivata.

Europska komisija objavila je da će postupak dodatnog ispitivanja tog spajanja trajati nekoliko mjeseci, a konačnu odluku bi li MOL-ova akvizicija u Sloveniji potencijalno mogla smanjiti tržišnu konkurenciju i dovesti do kartelnih dogovora o višim cijenama i tako utjecati na inflaciju donijet će do kraja listopada ove godine.

Tagovi: cijene goriva, gorivo, benzin, dizel, Petrol, kompanija MOL
PROČITAJ I OVO
Zašto rastu cijene goriva? Skupa nafta tek je dio odgovora
GORIVO
Zašto rastu cijene goriva? Skupa nafta tek je dio odgovora
ANALIZA - Dio razloga za rast cijene naftnih derivata svakako se može objasniti rastom cijena sirove nafte (koje su rasle prvenstveno zbog straha od pada ruske proizvodnje, koja čini oko 10 posto globalnog proizvodnog kapaciteta), no to je samo jedan od niza čimbenika koji su pridonijeli tako visokim cijenama naftnih derivata.
Neizvjesnost oko plina podiže nervozu u EU
PRIJETI NESTAŠICA
Neizvjesnost oko plina podiže nervozu u EU
BRUXELLES - Rusija reducira pošiljke plina. Inflacija raste. Cijene energije eksplodiraju. Što EU može napraviti kako bi zaštitila građane od (možda) još gore situacije u idućim mjesecima? O tome se diskutiralo na summitu EU-a.
Von der Leyen: Smanjite grijanje za dva stupnja
BIZARNE PORUKE
Von der Leyen: Smanjite grijanje za dva stupnja
ZAGREB - Dok se Europljani pripremaju za nestašicu plina izazvanu ruskim ratom protiv Ukrajine, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ponovila je svoj poziv potrošačima da štede energiju.
Smanjena proizvodnja u Libiji podigla cijene nafte prema 112 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Smanjena proizvodnja u Libiji podigla cijene nafte prema 112 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 112 dolara budući da je strah od recesije nakon podizanja kamatnih stopa u SAD-u nadjačala zabrinutost za opskrbu zbog smanjene proizvodnje u Libiji.
Francuska zamrzava cijene plina do kraja godine
ZAMRZAVANJE
Francuska zamrzava cijene plina do kraja godine
PARIZ - Francuska vlada objavila je da će zamrznuti cijene plina za kućanstva do kraja godine, protegnuvši limit na novu sezonu grijanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE