GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska proizvodnja električne energije u listopadu najniža u posljednjih 19 godina

Slovenska proizvodnja električne energije u listopadu najniža u posljednjih 19 godina
STRUJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2022 / 08:36
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Mjesečna proizvodnja električne energije u Sloveniji u listopadu je zbog opsežnog remonta Nuklearne elektrane Krško (Nek) i isključenja Termoelektrane Šoštanj iz elektroenergetskog sustava bila najniža u posljednjih 19 godina, a pala je za više više od pola godine u odnosu na isto razdoblje lani, objavio je statistički ured. No, potrošnja je bila i za desetinu manja u međugodišnjoj usporedbi.

Neto proizvodnja električne energije tako je u listopadu prema statistici dosegnula 530 gigavat sati (GWh) i manja je za 48 posto u odnosu na rujan, odnosno 54 posto u odnosu na lanjski listopad.

Proizvodnja u hidroelektranama porasla je za devet posto na mjesečnoj razini uz normalizirane vodostaje rijeka nakon dugog sušnog razdoblja, a na godišnjoj razini za 27 posto.

U listopadu je u Neku obavljen opsežni remont koji omogućuje produljenje rada za još 20 godina, pa nuklearka nije radila.

U termoelektranama je pak proizvodnja bila 15 posto manja nego u rujnu i 53 posto manja nego godinu prije.

Istovremeno s remontom nuklearne elektrane, sredinom listopada iz elektroenergetskog sustava isključen je i šesti blok Termoelektrane Šoštanj kako bi se uštedio ugljen za hladnije zimske mjesece i u svjetlu nešto smanjenih tržišne cijene električne energije, a obustava je produljena najmanje do kraja studenoga.

Manja proizvodnja električne energije u termoelektranama praćena je padom potrošnje goriva. Ukupna potrošnja goriva tako je bila 54 posto manja nego prije godinu dana.

Zbog ispada Neka i Teša 6 tijekom dijela mjeseca uvelike je promijenjena i struktura proizvodnje energije. Ako su obično udjeli hidroelektrana, nuklearnih elektrana i termoelektrana trećinski, ovoga puta gotovo dvije trećine proizvodnje (63 posto) otišlo je u hidroelektrane, nešto manje od trećine (32 posto) u termoelektrane , a ostatak solarnim i vjetroelektranama.

Snažno smanjena proizvodnja značajno je povećala i uvoznu ovisnost Slovenije. U elektroenergetskom sustavu uvezeno je rekordnih 1210 GWh električne energije, a izvezeno 655 GWh. U odnosu na listopad prošle godine uvoz je veći za 42 posto, a izvoz manji za 16 posto.

Potrošnja električne energije u kućanstvima i gospodarstvu s 873 GWh bila je devet posto manja nego u listopadu prošle godine, ali istovremeno nešto manje od jedan posto veća nego u rujnu.

U listopadu su kućanstva potrošila 263 GWh električne energije, a poduzeća 610 GWh. S potrošnjom od 329 GWh dominira prerađivačka djelatnost. Zbog izrazito stabilnog i toplog jesenskog vremena, potrošnja električne energije u desetom mjesecu ove godine u odnosu na prethodni listopad smanjena je u kućanstvima za 12 posto, au poslovnim subjektima za sedam posto.

Opskrba energentima porasla je na mjesečnoj razini u svim kategorijama osim mrkog ugljena i lignita, kerozina za mlazno gorivo i koksa. Zalihe u ove tri promatrane kategorije smanjene su za 39,27 i 14 posto.

S druge strane, zalihe crnog ugljena i antracita povećane su za 47 posto, ostalih naftnih derivata za 26 posto, ekstra lakog loživog ulja za 25 posto, prirodnog plina za 15 posto, ukapljenog naftnog plina za 12 posto, a dizelskog goriva za devet posto. , a motorni benzin za sedam posto.

U međugodišnjoj usporedbi zalihe mrkog ugljena i lignita pale su za 63 posto, prirodnog plina za 30 posto, ostalih naftnih derivata za 29 posto, crnog ugljena i antracita za 27 posto, ekstra lakog loživog ulja za 23 posto, koksa za šest posto..

Tagovi: proizvodnja električne energije u Sloveniji, električna energija, TE Šoštanj
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte rastu zbog eskalacije na Bliskom istoku
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu zbog eskalacije na Bliskom istoku
LONDON - Cijene nafte danas su porasle ususret očekivanom izraelskom odgovoru na iranski napad.
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
ZABRINUTOST
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
LONDON - Čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor Rafael Grossi u ponedjeljak je rekao da je zabrinut oko mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja, no i da će se inspekcije tih postrojenja nastaviti u utorak.
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
GORIVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada razmotrit će hoće li uvesti niže cijene goriva nakon što Središnji ured za statistiku (KSH) pregleda regionalne prosječne razine cijena, rekao je ministar gospodarstva Marton Nagy za poslovni dnevnik Vilaggazdasag.
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZELENI VODIK
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZAGREB - Ina je potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljivih izvora energije - jedan za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka i drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku, ukupno vrijednih 98 milijuna eura, priopćili su u ponedjeljak iz te kompanije.
Oštro pao norveški izvoz plina
PLIN
Oštro pao norveški izvoz plina
OSLO - Norveški izvoz naglo je pao u ožujku, odražavajući znatno smanjene isporuke plina, pokazalo je izvješće statističkog ureda. Izvoz je u ožujku pao za 20,5 posto u odnosu na istogodišnji mjesec, a uvoz za 23,1 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE