GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Završava razdoblje sniženog PDV-a na energente

Slovenija: Završava razdoblje sniženog PDV-a na energente
ENERGENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2023 / 12:56
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Krajem mjeseca je smanjeno razdoblje u kojem je porez na dodanu vrijednost (PDV) na opskrbu električnom energijom, prirodnim plinom, ogrjevnim drvima i grijanjem za sve korisnike smanjen s 22 posto na 9,5 posto. Riječ je o jednoj od antidevalvacijskih mjera, ali za sada nema informacija o njenom mogućem produženju.

Primjena snižene porezne stope na navedene energente donijela je izmjena Zakona o PDV-u donesena lani u kolovozu, a niže oporezivanje primjenjuje se od 1. rujna prošle do 31. svibnja ove godine.

Za sada nije poznato hoće li mjera biti produžena ili ne. No, eventualno produženje sniženog PDV-a, recimo do kraja ove godine, zahtijeva novu izmjenu zakona. Nacrt takvog zakonskog prijedloga za sada se ne može pronaći u Vladinim materijalima.

Čak i da se Vlada odluči o zakonskom prijedlogu, zakon bi u najboljem slučaju bio odobren u Saboru jednom tijekom lipnja i trebao bi imati retroaktivni učinak za kontinuirano razdoblje sniženog PDV-a. To nije uobičajena praksa u poreznim stvarima zbog izazova koje nosi u području računovodstva, ali ovakvo rješenje ne bi bilo sporno zbog povoljnijeg tretmana poreznih obveznika.

No, ako Vlada ne odluči o produljenju, računi za navedene energente od srpnja će biti veći, unatoč tome što je Vlada do kraja godine produljila regulaciju maloprodajnih cijena struje i plina za kućanstva. , malih poslovnih kupaca i zaštićenih kupaca te cijene električne energije za male i srednje tvrtke. Cijena ostaje regulirana i za javne ustanove do kraja godine.

Naime, PDV se na računu obračunava na kraju, nakon što se zbroje cijene same isporučene energije, mrežarina, trošarina, doprinosa i drugih davanja te eventualni drugi troškovi.

Tagovi: sniženI PDV na energente, Vlada Slovenije
PROČITAJ I OVO
Istraživanje: Njemačka su kućanstva prošle godine uštedjela više energije pri grijanju
ŠREDNJ
Istraživanje: Njemačka su kućanstva prošle godine uštedjela više energije pri grijanju
BERLIN - Prošle su godine njemačka kućanstva uštedjela mnogo energije za grijanje, pokazalo je izvješće njemačkog ekonomskog instituta DIW. Za grijanje je u prosjeku potrošeno pet posto manje energije nego godinu prije, a sukladno tome manja je i emisija ugljičnog dioksida.
Butković: Nestašice dizela nema, Vlada će reagirati
SMIRIVANJE
Butković: Nestašice dizela nema, Vlada će reagirati

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković tvrdi da je Hrvatska među tri zemlje u europodručju s najjačim padom inflacije.

Cijene nafte kliznule ispod 96 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte kliznule ispod 96 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 96 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u okruženju visokih kamatnih stopa zasjenila smanjenu opskrbu.
Struja u Srbiji od 1. novembra poskupljuje 8%
POSKUPLJENJA
Struja u Srbiji od 1. novembra poskupljuje 8%
BEOGRAD - Savet Agencije za energetiku dao je saglasnost na povećanje cene struje od 1. novembra za osam odsto, navedeno je na sajtu te agencije.
Hamović reorganizira matičnu grupaciju u Londonu
EFT
Hamović reorganizira matičnu grupaciju u Londonu
LONDON - Vuk Hamović, koji stoji iza moćne EFT grupacije, proveo je reorganizaciju u matičnom društvu u Ujedinjem Kraljevstvu u Londonu, slijedom koje su njegove kompanije u BiH dobile nove nominalne vlasnike, izvještavva Indikator.ba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE