GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Prijedlog zakona o energetskoj politici nalazi se u javnoj raspravi

Slovenija: Prijedlog zakona o energetskoj politici nalazi se u javnoj raspravi
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2021 / 17:53
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
LJUBLJANA - Ministarstvo infrastrukture podnijelo je na javnu raspravu nacrt zakona o energetskoj politici. Ovo je posljednji sektorski zakon koji je izuzet iz postojećeg zakona o energiji. Ističe na dan stupanja na snagu ovog zakona.

Vrlo opsežni energetski zakon doživio je posljednju izmjenu i dopunu prošlog proljeća. Na prijedlog Ministarstva infrastrukture, Nacionalna je skupština od tada usvojila nekoliko zakona kojima je Slovenija prenijela europske direktive iz paketa čiste energije za Europljane i koji je vrlo opsežni energetski zakon podijelio u nekoliko zakona. Sadržaj nacrta zakona o energetskoj politici posljednji je izuzetak iz energetskog zakona.

Predloženi nacrt više ne sadrži odredbu o obveznoj pripremi slovenskog energetskog koncepta. Naime, na temelju europske uredbe o upravljanju Energetskom unijom i klimatskim mjerama, Slovenija je morala usvojiti dugoročnu klimatsku strategiju i s njom uskladiti svoj nacionalni energetski i klimatski plan. Strategija je odobrena u okviru slovenske dugoročne klimatske strategije do 2050. godine.

Nacrt zakona uređuje načela energetske politike, mjere upravljanja energetskom politikom, regulira nadležnosti, organizaciju i rad Agencije za energiju, regulira nadležnost energetske inspekcije, ovlasti i uvjete za energetske inspektore, definira energetsku infrastrukturu i uređuje neka druga zajednička pitanja u polje energije., objavljeno u e-demokraciji.

Prijedlog zakona donosi i detaljnije propise o prioritetnom korištenju resursa i obvezu izvješćivanja iz nacionalnog energetskog i klimatskog plana. Pritom mijenja, između ostalog, članke koji se odnose na lokalne energetske koncepte i kontrolne postupke energetske agencije.

Ovim se nacrtom zakona u slovenski pravni poredak prenose europske direktive, naime o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište električne energije, o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište prirodnog plina i o geološkom skladištenju ugljičnog dioksida.

Zainteresirana javnost može dostaviti komentare na prijedlog najkasnije do 1. rujna.

Tagovi: slovenski zakon o energetskoj politici, čista energija, klimatske promjene
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 75 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 75 dolara, poduprte neočekivano velikom padom američkih zaliha nakon dva uragana i visokim cijenama plina.
Fitch: Visoke cijene plina pritišću opskrbne lance europskih kompanija
PLIN
Fitch: Visoke cijene plina pritišću opskrbne lance europskih kompanija
LONDON - Rekordno visoke cijene plina stvaraju pritisak na opskrbne lance mnogih europskih kompanija, uključujući neintegrirane dobavljače energije, proizvođače gnojiva i tvrtke za široku potrošnju, priopćio je u srijedu Fitch Ratings.
Milatić: Do kraja godine neće rasti cijena struje za kućanstva
STRUJA
Milatić: Do kraja godine neće rasti cijena struje za kućanstva
ZAGREB - Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić poslao je u srijedu iz Hrvatskog sabora umirujuće poruke u pogledu kretanja cijena električne energije za kućanstva, kazavši da do kraja godine neće rasti.
Kina više neće graditi termoelektrane na ugljen u inozemstvu
ODLUKE
Kina više neće graditi termoelektrane na ugljen u inozemstvu
WASHINGTON - Kineski čelnik Xi Jinping izjavio je u utorak u svom obraćanju Općoj skupštini Ujedinjenih naroda kako Kina više neće graditi nove termoelektrane na ugljen u inozemstvu, kao svoj doprinos rješavanju problema klimatskih promjena.
Smanjena opskrba u SAD-u podigla cijene nafte prema 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Smanjena opskrba u SAD-u podigla cijene nafte prema 75 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 75 dolara, budući da je smanjena opskrba u SAD-u zasjenila strahovanja da bi eventualna propast velike kompanije za razvoj nekretnina mogla naštetiti kineskom gospodarstvu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE