GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Prijedlog zakona o energetskoj politici nalazi se u javnoj raspravi

Slovenija: Prijedlog zakona o energetskoj politici nalazi se u javnoj raspravi
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2021 / 17:53
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
LJUBLJANA - Ministarstvo infrastrukture podnijelo je na javnu raspravu nacrt zakona o energetskoj politici. Ovo je posljednji sektorski zakon koji je izuzet iz postojećeg zakona o energiji. Ističe na dan stupanja na snagu ovog zakona.

Vrlo opsežni energetski zakon doživio je posljednju izmjenu i dopunu prošlog proljeća. Na prijedlog Ministarstva infrastrukture, Nacionalna je skupština od tada usvojila nekoliko zakona kojima je Slovenija prenijela europske direktive iz paketa čiste energije za Europljane i koji je vrlo opsežni energetski zakon podijelio u nekoliko zakona. Sadržaj nacrta zakona o energetskoj politici posljednji je izuzetak iz energetskog zakona.

Predloženi nacrt više ne sadrži odredbu o obveznoj pripremi slovenskog energetskog koncepta. Naime, na temelju europske uredbe o upravljanju Energetskom unijom i klimatskim mjerama, Slovenija je morala usvojiti dugoročnu klimatsku strategiju i s njom uskladiti svoj nacionalni energetski i klimatski plan. Strategija je odobrena u okviru slovenske dugoročne klimatske strategije do 2050. godine.

Nacrt zakona uređuje načela energetske politike, mjere upravljanja energetskom politikom, regulira nadležnosti, organizaciju i rad Agencije za energiju, regulira nadležnost energetske inspekcije, ovlasti i uvjete za energetske inspektore, definira energetsku infrastrukturu i uređuje neka druga zajednička pitanja u polje energije., objavljeno u e-demokraciji.

Prijedlog zakona donosi i detaljnije propise o prioritetnom korištenju resursa i obvezu izvješćivanja iz nacionalnog energetskog i klimatskog plana. Pritom mijenja, između ostalog, članke koji se odnose na lokalne energetske koncepte i kontrolne postupke energetske agencije.

Ovim se nacrtom zakona u slovenski pravni poredak prenose europske direktive, naime o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište električne energije, o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište prirodnog plina i o geološkom skladištenju ugljičnog dioksida.

Zainteresirana javnost može dostaviti komentare na prijedlog najkasnije do 1. rujna.

Tagovi: slovenski zakon o energetskoj politici, čista energija, klimatske promjene
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE