GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija povećava opskrbu prirodnim plinom iz Alžira

Slovenija povećava opskrbu prirodnim plinom iz Alžira
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2024 / 23:27
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Tijekom današnjeg posjeta premijera Roberta Goloba Alžiru, Slovenija i Alžir potpisale su amandman na ugovor o kupoprodaji plina kojim će Slovenija povećati opskrbu prirodnim plinom iz Alžira.

Slovenija danas otvara i veleposlanstvo u Alžiru, a Golob želi da Alžir u lipnju otvori veleposlanstvo u Ljubljani.

“Suradnja između dva prijateljska naroda u budućnosti će biti još bolja. "Slovenija danas otvara veleposlanstvo u Alžiru, a željeli bismo da Alžir na jesen otvori veleposlanstvo u Ljubljani", rekao je Golob koji se tijekom posjeta Alžiru sastao s kolegom Nadirom Larbaouijem i predsjednikom te države Abdelmadjidom Tebbouneom.

Na sastanku su premijeri dviju država potvrdili dobre odnose na gospodarskom, znanstvenom i vanjskopolitičkom planu te se založili za njihovo produbljivanje. U tom smislu, u nazočnosti Goloba i alžirskog predsjednika, potpisana su tri sporazuma između izaslanstava dviju zemalja, priopćeno je iz ureda premijera.

Prvi dogovor bila je dopuna ugovora o kupoprodaji prirodnog plina između Geoplina d.o.o. Ljubljana i grupa Sonatrach, čime će se opskrba plinom povećati za dodatnih 200 milijuna prostornih metara godišnje. Istovremeno, Slovenija je izrazila i spremnost za produljenje ugovora između dviju kompanija za razdoblje od 2026. godine, kada istječu postojeći ugovori.

Izaslanstva dviju zemalja potpisala su i sporazum o ukidanju viza za kratkoročne boravke za nositelje diplomatskih i službenih putovnica, kao i memorandum o razumijevanju o suradnji u području umjetne inteligencije.

"Vjerujem da ćemo u budućnosti moći dodatno unaprijediti razmjenu tehnoloških znanja između dviju zemalja i na taj način pomoći da se iskoriste prednosti koje te tehnologije nude za razvoj naših zemalja", istaknuo je Golob.

Premijer je s Larbaouijem i Tebbouneom razgovarao i o suradnji dviju zemalja u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda te o situaciji u Gazi. On i Tebboun složili su se da je sloboda temeljna vrijednost koju uvijek moramo braniti u međunarodnoj zajednici, pa i kada odlučujemo o pravu na samoodređenje.

"Upravo to pravo na slobodu spaja Alžir i Sloveniju u nastojanjima u New Yorku u Vijeću sigurnosti UN-a", dodao je Golob i pozvao alžirskog predsjednika da posjeti Sloveniju.

Tagovi: slovenija, plin, alžir
PROČITAJ I OVO
Shell preuzima Pavilion Energy
AKVIZICIJE
Shell preuzima Pavilion Energy
SINGAPUR - Singapurska globalna investicijska tvrtka Temasek priopćila je u utorak da je pristala prodati 100% svojih dionica u tvrtki za trgovanje ukapljenim prirodnim plinom (LNG) Pavilion Energy tvrtki Shell.
Cijene nafte blizu 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blizu 83 dolara
LONDON - Na početku novog tjedna cijene nafte zadržale su se blizu 83 dolara budući da su podaci iz Kine bacili sjenu na optimistične procjene o potražnji.
Ukrajinski DRI gradi vjetroelektranu i prvu trafostanicu za OIE u Hrvatskoj
INVESTICIJE
Ukrajinski DRI gradi vjetroelektranu i prvu trafostanicu za OIE u Hrvatskoj
ZAGREB - Tvrtka DRI, europski ogranak DTEK grupe za obnovljivu energiju, najavljuje početak svojih prvih projekata u Hrvatskoj.
Instaliranje solara u Hrvatskoj u zadnje dvije godine strelovito raste
SOLARI
Instaliranje solara u Hrvatskoj u zadnje dvije godine strelovito raste

ZAGREB - Vođenje elektroenergetskog sustava suočeno je s izazovima s obzirom na promjenu paradigme njegova funkcioniranja, to jest činjenicu da su potrošači postali i proizvođači električne energije, istaknuto je danas na HAZU-ovom okruglom stolu, gdje se moglo čuti i da proizvodnja iz energije sunca u zadnje vrijeme bilježi strelovit rast.

Ovo su nove cijene goriva
GORIVO
Ovo su nove cijene goriva
ZAGREB - Službeno su objavljene nove cijene goriva koje će vrijediti od ponoći.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE